Benkő Dániel, a kékszakállú faszharcos

2005.04.13. 21:25
Benkő Dániel, a Magyarországon világhírű lant- és gitárművész egy ideje lázadó korszakát éli. A köztársasági érdemkereszttel és több más rangos elismeréssel díjazott művész a meztelenkedés és nemi szervének szoborba öntése után most kitalálta, hogy kékszakállú herceget csináltat magából. A Velvet a huszonegyedik század legkiemelkedőbb kulturális eseményének okait kutatta.

A Kri-San állóhajón, Krizsán Győző mesterfodrász "Show-haj" fantázianevű fodrászatába toppanva kellemes barokk gitárzenére szorgoskodott a fodrászlány egy nem mindennapi vendég körül. Benkő sűrű, sötét szőrzetét másfél óráig maratták a melírral, mégsem sikerült annyira kifehéríteni, hogy a kékszakáll tényleg kék legyen. A fodrász szerint sem lett eléggé kék, de szerinte az új image-ben benne van a kék hangulat, és napfénynél valóban látszott egy árnyalatnyi kékség.

A kis kékség

Nézegesse Benkő Dánielt!

Úgy látszik, Benkő Dániel is öregszik, mert pár éve még egy szál gitárban sokkolta a Budapest Televízió közönségét, mostanra annyit tudott kitalálni legújabb médiahackje gyanánt, hogy ötvenhét évesen lightos kékre festtette haját és szakállát.

Megkérdeztük a kissé furcsán viselkedő zenészt, miért éppen kékre, mire a következő választ sikerült kihúzni belőle: "Azért, mert piros nem lehet, zöld nem lehet és sárga lehet a legkevésbé", majd rázendített egy Bakfark-számra, hogy "elsirassa szakállának őszségét".

Hamar a lényegre tért

A lélekben trubadúr Benkő a hajfesték ammóniaszagától bódulhatott be annyira, hogy egy kis idő után szinte kizárólag a péniszéről volt hajlandó beszélni. "Az igazi művész álló fasszal (sic!) játszik" - mondta a hajmosószékben gitárral a kezében, majd mindenki szeme láttára megtapogatta az ágyékát, és bejelentette, hogy most sajnos nem áll.

Krónika

Benkő Dánieltől magyarázatot követeltünk felháborító médiameztelenkedésére, mert megérzésünk azt súgta, nem csak reklámcéllal vetette le ruháit, ellentétben VV Ágival és BB Piroskával. "Egyik nap felkeltem, és rácsodálkoztam, milyen szép a faszom (sic!). Úgy éreztem nem foszthatom meg a közönségemet ettől a látványtól, azt akartam, mindenki érezze az illatát és az ízét" - mesélte, és ennél a mondatnál durván másnapos fotósunk hirtelen mozdulattal a vécé felé vette az irányt.

Végtelenségig szemérmes riporterünk kötelességtudatból tovább hallgatta, neki már úgysem fejlődik a személyisége, gondolta, jöhet bármi, maximum nem fog vacsorázni. Talán itt kellett volna sikítva elhagyni a hajót, de mivel ez nem történt meg, a történet odáig fajult, hogy Benkő bevetette az ultimate bestof csajozó szöveget, és felkérte a Velvet tudósítóját, hogy legyen Benkő Dániel péniszének krónikása (igaz ő végig csak a "fasz" szót használta legjobb barátjára).

Szoborba önti

Benkő Dániel állítása szerint éppen most készül a három méteres bronz szobor, ami mi mást ábrázolna, mint sokat emlegetett hímtagját. Bevallotta, azért lesz három méteres az általa az elmúlt negyven éve második legnagyobb kulturális vállalkozásának nevezett rézpénisz (az első számú a kékszakállprojekt volna), mert az eredeti méret miatt szégyenkezne. "Az első skiccek már elkészültek, most csinálják a gipszmintát - avatott be az alkotási folyamatba. - "Nemzetközi pályázatot írtunk ki a bronzszobor kiöntésére." Tűkön ülünk.

Perverz hardcore

Benkő Dániel nyilvánvalóan nem egy kispályás perverz. Városszerte híresek fényűző otthonában tartott bulijai, amiken ínyencfalatok, remek borok és zene mellett természetesen a meztelenkedés sem maradhat el. Az egyik partiján például Monic Covet mutogatta a micsodáját.

Benkő Dániel mesélt egyik hobbijáról: barátnőinek "pináját" (sic!) szokta fényképezni előszeretettel. "Miért is ne fotóznám? - kérdi. - Imádják, ahogy fényképezem és kúrom (sic!) őket" - tárulkozott ki a köztársasági érdemkeresztet birtokló zenész. Elmondása szerint ugyan tizenkét éve ugyanaz a barátnője, de csak három éve lett a kapcsolat monogám, és közben "ezer lány pináját lefotózta" már (sic!)(sic!)(sic!).

A meztelen lázadó

Klikk a galériáért!

Mikor már végképp besokalltunk a sok nemi szerv hallatán, megkérdeztük gitárművészünket, hogy mégis miért csinálja mindezt az őrültséget, és a sok pr-baromság után végre értelmezhető választ kaptunk. "Ez az ország a félelemre épül" - mondta. "Az embereket arra kényszerítik, hogy meghunyászkodjanak. Én megmutatom nektek a szabadságot, és azt hirdetem, hogy csináld úgy, ahogy neked tetszik. Itt azt mondják az embernek: fogadd el a kétpártrendszert. Én azt mondom: szard le! Ha olyan kedved van, vetkőzz meztelenre. Ne legyenek gátlásaid, te vagy az élet gyönyörűsége, ne hagyd, hogy megfélemlítsenek!" Ennél a pontnál rájöttünk, hogy Benkő Dániel eszelősségén felül egy rendszerellenes lázadó, vérbeli - igaz, kissé öncélú - provokátor.

"Én azt mondom" - mondta ő - "ne dőlj be! Keresd önmagad!" És Benkő Dániel ezt teszi, bár úgy tűnik, önmaga keresése közben csak a farkát találta meg.

Az ultraanarchista gitárművész mostanában vidéki eseményeken szokott fellépni, május elején pedig egy szexkiállítás sztárvendége lesz.

Benkő "Kékszakáll Buddha" Dániel tanítása az életről
"Senkit nem lehet kalodába zárni. Engem nem lehet világhírű, elismert gitárművészként beskatulyázni. Azt csinálok, amit akarok. Nincs félelem, semmi sincsen. Aki azt mondja, hogy létezik kultúra, az hazudik, és csak pénzt akar. Egy szempontom van az életben: élvezni a pillanatot. Nincs semmi. Egyedül a szerelem számít. Ez egy hazug világ, ezért ki kell röhögni, különben tönkremész. Magától a világ nem fog felfordulni, fel kell forgatni, meg kell dögleszteni. Felejtsd el az egót! Azért élünk a Földön, hogy örüljünk a világnak. Én nem fogadom el a sötétséget, és senkinek nem adok tiszteletet. Csak isten van, de az isten én vagyok, meg te."

Benkő Dániel (aki, mikor megkérdeztük, buddhista-e, azt válaszolta, hogy még sosem olvasta a Koránt.)