horoszkóp

Koksz, az igazi celebdrog

2006.04.27. 16:13
Leó nem hiszi, hogy Stohl drogozott, Frenki szerint lehet benne valami, az érintett maga pedig változatlanul tagad. A jogvédők úgy vélik, indokolatlanul alkalmaztak a vizsgálatban titkosszolgálati módszereket, ha a műsorvezető csak egyszerű fogyasztó. A médiavilág és a koksz közt a külföldi celebritások drogbotrányai alapján mégiscsak lehet valami, még szerencse, hogy ezek szerint itthon nem csinálja senki.

"Nem történt semmi. Azért nem akarok ezzel kapcsolatban nyilatkozni, mert nem akarom, hogy újra és újra felröppenjen ez a hír, és kapcsolatba hozzák a nevemmel"- mondta kissé ingerülten Stohl András a Velvetnek nemrégiben, amikor kiderült: a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki egy drogügyben.

A Stohl-ügy eddig

Klikk a képre!

Stohl ellen kábítószerfogyasztás miatt kezdett nyomozást a rendőrség. A műsorvezető ellen először egy júliusban lebukott, Segallal is kapcsolatba hozható bűnbanda két tagja vallott, akik azt állították, hogy Stohl a törzshelyének számító nightclubban legalább kétszer vásárolt tőlük kábítószert. Ezt az információt idén januárban két újabb, ugyancsak drogszállítással gyanúsított férfi elfogásakor sikerült megerősíteni. A műsorvezető a kihallgatáson végig tagadta, hogy droggal élne, vizeletmintát azonban a nyomozók megerősített kérésére sem volt hajlandó adni.

Rendőrségi forrásokra hivatkozó informátorunk megerősítette a Blikk értesülését, miszerint már huzamosabb ideje lehallgatták Stohl telefonhívásait. Értesüléseink szerint Segal és társai a futár szerepét töltötték be abban a hálózatban, ami révén Stohl András is droghoz juthatott. A televíziós műsorvezető gyanúsítotti kihallgatására azért került sor, mert a lehallgatások során olyan információkhoz jutott a rendőrség, amik megerősítették a kábítószerrel való visszaélés gyanúját. Forrásaink szerint erre már korábban is lett volna alkalma a rendőrségnek, de az NNI-n belüli ellentétek miatt végül csak most történt meg.

Indokolatlan módszerek

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke kérdésünkre elmondta, a jogvédő szervezet nem tesz különbséget lágy- és keménydrog közt, a fogyasztó büntetését semmilyen esetben nem tartják célravezetőnek. Sokkal érdekesebbnek tartja azt, hogy bár Stohl ellen egyelőre fogyasztás miatt folyik az eljárás, hetekig titkosszolgálati módszerekkel figyelték meg a műsorvezetőt, és a telefonját is lehallgatták. "Amennyiben ez valóban csak egy egyszerű fogyasztásos ügy, úgy indokolatlannak, sőt különösnek tartom ezeket a módszereket".

Mennyiségi kérdés

A hatályos törvények szerint akár öt év börtönt is kaphat Stohl, ha bebizonyosodik, hogy kokaint fogyasztott, amennyiben pedig másokkal is megosztott egy-egy csíkot, a büntetés akár nyolc év is lehet. A nyomozás során az elfogyasztott mennyiséget is megpróbálják kideríteni, csekély mennyiség esetén ugyanis a büntetés két évre, esetleg pénzbírságra is csökkenhet, jelentős mennyiség esetén viszont akár tizenöt évre is nőhet. A csekély mennyiség felső határa kokain esetén 2 gramm tiszta hatóanyag, a jelentős mennyiség pedig ennek hússzorosa.

Ez a gyakorlatban úgy jelentkezik, hogy a rendőrség igyekszik számba venni az adott gyanúsítottnál, hogy az elmúlt időszakban összesen mennyi kábítószert fogyaszthatott, vagy mennyi drog ment át kezei között. Egy gramm "utcai tisztaságú" kokain körülbelül 0,6 gramm hatóanyagot tartalmaz. Tehát a csekély mennyiségnek számító 2 gramm kokain nagyjából 3-4 gramm orrba felszívott fehér port jelent. Egy átlagos fogyasztó egy alkalommal akár egy gramm kokaint is felszippanthat; ha régóta él a szerrel - és ez bizonyítható is -, akkor a rendőrségi összeadásban könnyen összejöhet a "jelentőset" meghaladó mennyiség.

Leó szerint Stohl nem drogozott

"Jól ismerem Stohl Andrást, hiszen egy csatornánál dolgozunk. Nem tudom elképzelni róla, hogy drogozna. Szomorú, hogy ezzel vádolják, és az ügy ilyen nyilvánosságot kap. Úgy gondolom, itt leginkább arról van szó, hogy le akarják járatni őt" - mondta az ügy kapcsán Nagy Zsolt, akit a VV-ben Leóként ismertünk meg, január óta pedig az RTL Klub Reggeli című műsorának vezetőjeként is látható.

Anyacége ártatlannak tartja

Az RTL Klub továbbra sem kíván semmit hozzátenni április 12-i közleményéhez, melyben hangsúlyozzák, hogy Stohlt is megilleti az ártatlanság vélelme. A tévécsatorna hivatalosan nem tud az ügyről, mindössze arról értesültek, hogy egy S. András nevű személyt gyanúsítottként hallgattak ki. Leszögezik továbbá, hogy a sajtóban megjelentek egy állítólagos nyomozati eljárásról számolnak be, tehát Stohl Andrással szemben őt elmarasztaló bírósági ítélet nem született, vele szemben még vádat sem emeltek, sőt, vádemelési javaslatot sem továbbított a rendőrség az ügyészség felé.

A VV szereplője, Pandora elzárkózott a dolog kommentálásától, ám nem konkrétan a Stohl-üggyel van baja: megkeresésünkre elmondta: "semmilyen újságnak nem nyilatkozik semmilyen témában".

Frenki szerint lehet alapja

"A saját bőrömön tapasztaltam már, hogy az újságcikkek nem minden esetben fedik a valóságot, bár most úgy vélem, lehet alapja a Stohl Andrással kapcsolatos híreknek, ha nyomoznak ellene, és ha a telefonját is lehallgatják már egy ideje. Az egészben az a bántó, hogy megvádolják valamivel a nyilvánosság előtt, és neki magyarázkodnia kell. És még ha sikerül is kimosnia magát - amit őszintén remélek - akkor is rajta marad a bélyeg, hogy kokainozott" - vélte az egykori Való Világ szereplő.

Jámbrik Ferenc arról is beszélt, hogy a közvélemény szerint a televíziós szakmában dolgozók körében nem ritka a drogozás. Az egykori szereplő szerint azonban ez általánosítás. "A szupermodellekről is úgy tartják, kokainoznak. Az tény, hogy a kokain úri sport. A pórnép bedob egy extasyt, vagy teker egy füves cigit, a tehetősebbek meg kokaint szereznek. Arról azonban nem tudok, hogy a drogozás jellemző lenne-e a televíziósok körében. Előttem még senki nem szívott fel egy csíkot sem" - mondta Jámbrik Ferenc.

Drága mulatság

A pesti éjszakában 12-16 ezer forintba kerül 1 gramm kokain. Beszerezni viszonylag egyszerű, ha az ember ismer valakit, aki ismeri a megfelelő embert. A rendőrség tájékoztatója szerint a kokain - tartósan magas ára miatt - szűk réteg kábítószere, éppen ezért jellemző, hogy a fogyasztók döntő többsége olyan bűncselekmények elkövetéséből él, amelyek kiemelkedő jövedelmet eredményeznek. Persze nem feltétlenül szükséges bűnözni ahhoz, hogy az ember képes legyen finanszírozni kokainfüggőségét: elég egy jól fizetett állás, például a média-showbiznisz vonalon.

A rendőrség szerint a kokainnal kapcsolatos büntetőeljárások viszonylag csekély száma azzal is magyarázható, hogy a szervezetten végrehajtott adásvételek mellett a fogyasztás is olyan "védett" helyeken - éjszakai bárokban, prostituáltakat foglalkoztató panziókban, vagy magánházaknál - történik, ahol a rendőri felderítést több tényező nehezíti, olvasható az ORFK Bűnmegelőzési Osztály kiadványában.

Orrsövényig leépülő sztárok

Kate Moss

Bár a kokain itthon is éppolyan népszerű kábítószer a szórakoztatóiparban, mint Nyugaton, a magyar celebritások jól titkolják fogyasztási szokásaikat. A külföldiek nem ennyire szerencsések: Robert Downey Jr. vagy Christian Slater drog-, elvonó- és rendőrségi ügyeiről havonta olvashatunk, Whitney Houston pedig szintén a kokainnak köszönhetően írta ki magát a showbusinessből: a csontsoványra fogyott énekesnő otthon, egészen pontosan a fürdőszobában tengeti napjait szexjátékszerei, napi kokainadagja és rettenetes mennyiségű kosz társaságában. Nemrég Kate Moss videóra is rögzített kokainfogyasztása okozott felháborodást Angliában, és bár az ilyesmi ugyancsak mindennaposnak számít a divat és a zene világában, a túlságosan is nyilvánvaló tényre Moss karrierje is kishíján ráment. Pete Doherty, Moss hol aktuális, hol ex-pasija például gyakorlatilag nem látható józan állapotban, és a szupermodellek sem véletlenül ilyen soványak. Az EastEnders angol sorozat egyik színésznője, Danniella Westbrook fénykorában napi hat grammot szippantott fel, melynek következtében elhalt az orrsövénye. Ezt később műtéttel helyreállították, így a színésznő ismét két orrlyukkal rendelkezik.

Híres halottak

A lelkes kokainfogyasztás számos celebritás halálát okozta, és még több, szívrohamban elhunyt sztárnál lehet ilyesmire gyanakodni. Jim Morrison például szívrohamban halt meg párizsi fürdőkádjában 27 évesen, és mivel nem boncolták fel, többet nem lehet tudni halála okáról. John Belushi színész halálát 33 évesen kokain és heroin együttes fogyasztása okozta, de így halt meg Layne Staley, az Alice In Chains énekese is, aki főleg heroinban utazott. Diego Maradona tavaly majdnem belehalt a kokainfüggősége következtében kialakult szív- és tüdőproblémáiba. Két éve Ol' Dirty Bastard rapper, a Wu Tang Clan akkor 35 éves alapítója összeesett az utcán és meghalt, vérében kokaint és fájdalomcsillapítót találtak, gyomrában pedig a boncolás során egy dupla nejlontasakban kokaint. Rick James diszkókirály és lelkes kokainista szív- és tüdőelégtelenségben halt meg, szervezetében féltucatnyi különböző kábítószer nyomát találták.

Eltünteti az orrsövényt, de növeli a vágyat
A kokain az egyik legaddiktívabb kábítószer, bár nem fizikai, inkább lelki függőséget okoz. A központi idegrendszert stimulálja és elnyomja az éhségérzetet, euforikus boldogságérzetet okoz, és energiával tölti fel használóját, ami nem mellesleg megnöveli szexuális vágyát és teljesítőképességét is. Megemeli a pulzust, túladagolása magas vérnyomást és potenciálisan halálos szívritmuszavarokat okozhat. A függőség már az első néhány alkalom után kialakulhat. Hatása dózistól függően 20 perctől több órán át tarthat, az eufóriát gyakran kimerültség és depresszió követi. Használata hosszú távon hétszeresre növeli a szívroham kockázatát, a használatot követő órában pedig 24-szeresre, írja a Wikipedia. Orron át történő gyakori és hosszú távú fogyasztás esetén az orrlyukakat elválasztó orrsövény szövete károsodhat, sőt akár teljesen elhalhat. Ennek oka, hogy a kokain-hidroklorid formájú kábítószerből a kokain felszívódása után hidroklorid sav marad hátra, mely szétmarja a nyálkahártyát.