'Emlékművet állítottam magamnak'

dns
2005.09.08. 11:59
Ha eszünk, akkor együnk, ha szeretkezünk, akkor szeretkezzünk - így szól Komár László ars poeticája, aki önéletrajzi könyvét és legújabb lemezét egy napon jelentette meg. Komár az autóján keresztül jellemezte sokoldalú személyiségét, és szót ejtett Zalatnay megpofozásáról, az idei Sziget afférjáról, és a jótékonyságról.

"Én egy ilyen pali vagyok"- foglalta össze Komár László, de kérdésünkre, hogy pontosan milyen, nem igazán reagált. Elmondta viszont, hogy két autója van, az egyik egy terepjáró, amelyben magasan ül, a másik egy sportkocsi, amelynek ülése a föld közelében van. Ezzel a hasonlattal szerette volna jellemezni a személyiségében rejtő kettősséget, lévén, hogy a Nyilas jegyében született, Skorpió aszcendenssel. "Erzsi, a nejem érti ezeket, ő foglalkozik asztrológiával" - mutatott a sarokban ülő fiatal nőre, aki közös egyéves kislányukkal az ölében ülve figyelte a Velvetnek adott interjút. Mindezek előtt azonban még sok minden történt, mire végül már tompán lüktető halántékkal beszélni tudtunk az énekessel.

Könyv, lemez, urban legend 2000 nőről

Komár László

Komár László a Nyugati téri Alexandra könyváruházban tartott sajtótájékoztatót abból az alkalomból, hogy megjelent az életét összefoglaló, Táncoló fekete lakkcipők című könyve, és egy új lemeze Új arc címmel. Kimerítő vállalkozás összefoglalni mindazt, amit az egyik dala után Mambó Lackónak nevezett énekes az esemény hivatalos részében elmondott. Szó volt az elmúlt harminc évről, Presserről, a sörről, az életét újfent megváltoztató szerelemről, majd - nem is világos miért - de elmesélte, hogy milyen jól sikerült felültetnie a bulvársajtót.

A napokban ugyanis "leadta a sztorit", hogy koncertet szervez annak a kétezer nőnek, akivel a sajtó szerint valaha is lefeküdt. "Kérdezték aztán, nem kaptam-e el tőlük valamit? Gondoltam, akkoriban AIDS még nem volt, legyen hát tripper. Te, lehet trippert kapni a vécétől, kérdeztem a haveromat. Mondta, biztos lehet, csak nagyon kényelmetlen" - hahotázott Komár László, de nem sokkal később megváltozott a hangulata, amikor a könyvének állítólagos valódi szerzője, Böjte Margit került szóba.

Szőke fürtök, szerző aranyban,

Az énekessel az élen a kiadó ugyanis nem tüntette fel az arany cipőben és passzoló retiküllel a második sorban helyet foglaló hölgy nevét a köteten, aki ezt sérelmezte is. "Hát hol van az írva, hogy Komár László írta a könyvet? Hol? Sehol, Komár László Táncoló fekete lakkcipők szerepel a borítón" - magyarázta, majd elhadarta, hogyan is kerültek a spájzban évekig őrzött kazetták az azokon rögzített élettörténetet lejegyző Böjte Margithoz, akinek megemlítése végül számunkra homályos számlaadási problémák miatt úgymond elenyészett. Komár nem szívesen részletezte a történetet, nem sokkal ezután pedig Gyurkovics Tibor vette át a szót, aki olyan meggyőzően és hitelesen beszélt Elvis magyarországi delegáltjáról, hogy utána bele is néztünk a könyvbe.

Amint arról Komár is mesélt, az adászteveli gyerekéveken keresztül egészen a kislánya születéséig minden lényeges eseményt megörökített, azaz - mint mondta - emlékművet állított magának. Miközben a televíziós interjúk végét várva az ifjú és szőke Laci trapéznadrágos fotóját nézegettük, az énekes egyik barátja közbe vetette, Komár mindig is saját magának készítette a szőke melírt egy fésű segítségével, mert ügyes a keze.

Csak azt verte meg, akit szeretett

Közben hátulról fiatal lányok lökdöstek, akik autogramért álltak sorba a fehér öltönyt viselő táncdalénekestől. "Tényleg Collina vagy, mint a játékvezető? Ja, Korinna?" - szignált az énekes, majd egy újabb tévástáb rögzítette a mikroportot rózsaszín ingére. Nem meglepő módon a legtöbb kolléga hírességekkel kapcsolatos anekdotákat kérdezett Komártól, aki a régi dalokat szerző Presszerről, és Bergendyről beszélt, de a slágertéma természetesen Zalatnay Sarolta volt, akivel a hatvanas évek elején "három éven át nyomasztottuk egymást, majd Freinreisz Karcsi lecsapta a kezemről." A dramaturgiára fogadást köthettünk volna, biztosra vettük, hogy szóba kerül majd az is, hogy Komár miképp verte meg Cinit. "Én csak olyan nőt ütöttem meg, akit nagyon, de nagyon imádtam" - nevetett továbbra is Komár, de a női hallgatóság - beleértve az élettársát - nem nevetett vele szívből. Inkább egy sötét sikátort vizionált, ahol a rajongói klub Komár elméletének megfelelően tettlegességgel fejezné ki érzelmeit a popkirályon.

Sziget-affér a kolumbiai ellenállóval

Komár

Amikor végül sorra kerültünk, Komár már kissé kimerült, de továbbra is kedves volt. Egészen addig, amíg a rajongói kapcsán szóba nem került az idei Sziget fesztivál, amikor is szitkozódni kezdett, és az ásványvizes palackjával kocogtatta a széke lábát.

"Nem tetszik nekem az egész rendezvény, csak a pénzről szól. Ja, meg azt is mondták, zsidóztam, pedig nem. A gyerekeket meg úgy terelgetik, mint az állatokat" - csapongott, majd jellemezni kezdte a biztonsági őrt, aki behajtási engedély hiányában nem engedte be a fesztivál területére a Táncdalfesztivál sátorban szervezett koncertjére igyekvő énekest. A leírásban a köcsög volt a leginkább újságképes kifejezés, de a kolumbiai ellenállót is megemlítjük, mert az volt a kedvencünk.

Bandika és a gyerekek

"Engem ott meggyaláztak, pedig ingyen mentem fellépni" - folytatta, és ezt kihasználva sürgősen témát váltottunk. "Igen, szeretek jótékony célú koncerteken részt venni. Volt, hogy a szívbeteg, vagy rákos betegek megsegítésére léptem fel, nemrég pedig egy öregek otthonában" - vált líraivá a hangja egy perc alatt. "Tudod, a Benne leszek a tévében óta sok új rajongót szereztem. Elmesélem, hogy kerültem oda. Szerepeltem időnként a Balázs showban, ahol bírták a dumámat, visítva röhögtek a poénjaimon. Aztán behívtak egy castingra, én meg biztosra vettem, hogy a Kész Átverésben akarnak szívatni, úgy is készültem. Ott volt a Bartha Bandika meg a Lilu, és csak annyit kértek, hogy legyünk olyanok, mint mindig. Amikor a harmadik válogatáson is bent voltam még, akkor már tudtam, ez komoly" - folytatta. "Azóta odajönnek hozzám a gyerekek, akik azelőtt azt sem tudják, ki vagyok. Néha kérdezősködnek rólam. Szoktam mondani, mindent csináljatok szívből. Ha Ha eszünk, akkor együnk, ha szeretkezünk, akkor szeretkezzünk, nem? De ezt persze nem így mondom nekik, most csak idézem magam."