Anettka a kozmikus sötétség határán

vb
2006.12.18. 12:48
Anettka az oroszoktól kapott egy certifikátot (oklevél), ami szerint elérte a kozmikus sötétség határát. A csillagászok szerint ez szép költői túlzás. Mi továbbra sem értünk az űrrepüléshez és a vadászrepülőkhöz, de összefoglaltunk minden tudhatót.

"Elérte a kozmikus sötétség határát" - lobogtatta az oroszok igazolását Forgács Rezső és neje, Anettka Claudiának a Tv2 Mokkájának hétfő reggeli adásában. A certifikátnak nevezett igazolással azt akarták bizonyítani, hogy Anettka nem szimpla bérrepülésen vett részt, hanem az oroszok meghívására, a MiG repülőgyártó vendégeként egy speciális túrán jártak.

Kozmikus sötétséget megjárt civil

Mint mondták, minden ellenséges híreszteléssel szemben ő nem 24 400 méterig ment fel, amit hét és félmillióért bárki megtehet, hanem 30 ezerig. Ezért is adott Anettkáról többször is hírt az orosz állami híradó. Tehát Anettka nem űrturista, hanem a kozmikus sötétséget megjárt civil.

Szép, költői megfogalmazás

"A kozmikus sötétség szép, költői megfogalmazása annak, amit Anettka átélt. Szép élmény lehetett" - mondta megkeresésünkre a Magyar Csillagászati Egyesület egyik munkatársa hangjában az irónia legcsekélyebb jele nélkül, nagyon kedvesen. Megtudtuk azt is, hogy ahol Anettka járt, ott már nem kékség van, hanem feketeség, aminek élményértéke valóban vitathatatlan.

Titkos részletek

Rezső nem sokkal a vadászrepülés befejezése után azt mesélte lapunknak, hogy az oroszok kísérleti repülésnek nyilvánították az utazást, aminek minden körülménye titkos. Ezek közül csak annyit tudtunk meg az internet és lelkes olvasóink segítségével, hogy hét és fél millió forintba került, a gép egy 21,5 méter hosszú, 6,6 méter magas MIG-31 Foxhound típusú vadászrepülő volt, aminek a maximum sebessége a hangsebesség 2,83-szorosa, és egészen 24 400 méter magasra képes emelkedni (Erről több infó: lásd keretes írásunkat) - és egy orosz idegenforgalmi irodától lehet bérelni.

Az űr kezdete

A Nemzetközi Repülő Szövetség (FAI: Federation Aeronautique Internationale) becslése szerint az űr százezer méter magasan kezdődik, és még az amerikaiak is nyolcvanezer méter magasra teszik a hivatalos űrhatárt.

Meddig emelkedhet Anettka gépe?
A polaris.mcse.hu site-on megjelent, az űrugrás és űrrepülés témakört igen alaposan körüljáró cikk alapján egy MIG-31 típusú vadászrepülő szolgálati csúcsmagassága 25 km. Ebben a magasságban ugyanis a sugárhajtóművek nem képesek tovább működni. Ezt követően a repülőgép 45 fokos szögben a lendület következtében tovább emelkedhet, majd eljuthat 50 km magasságig is. Ha űreszközzel hajtaná végre Anettka az űrugrást, akkor legalább 85, ha pedig egyéb eszközzel, akkor 100 km-es magasságot kellene elérnie - vélekedik a cikkíró, Szabó Barna.