Kozsó Magyarországon bújkál és verset ír

vz
2007.03.15. 16:27
Kozsó amerikai karrierje valószínűleg befuccsolt. A zenészt ugyanis egyre gyakrabban látják idehaza soppingolni, autózni, liftezni. Közvetlen környezete szerint az énekes szeretné, ha továbbra is úgy hinné mindenki, Amerikában lesz szupersztár. Kozsó közben már készül a váltásra: költő lesz. Biztosra megy: álnéven publikált verseit saját teaházának honlapján rajongja körül. Kielemeztük a költő interneten fellelhető munkásságát.

Kozsó nem csak tengerentúli karrierjének építésével foglalatoskodik. A zenészt egyre többször látják Budapesten, holott korábbi sajtóhírek szerint az Egyesült Államokban tartózkodik. Míg felépítik karrierjét, egyetlen percre sem teheti ki a lábát menedzsere háziőrizetéből. Azt is be kell jelentenie, ha sétálni megy a tengerpartra. Alighanem arra is engedélyt kért, hogy soppingoljon egyet a fóti Corában, amint azt tette múlt szombaton, délelőtt fél tizenegykor.

Soppingol és nem köszön vissza

Feljelentőnk beszámolt róla, hogy Kozsó hosszú, fekete haja copfban volt, a szemén pedig hatalmas sötét napszemüveg. A cd részlegnél nézelődött, válogatott. Mivel feljelentőnk nagyon sietett, nem tudta jobban megfigyelni; de azért benne is azonnal felmerül a kérdés: mi van azzal az amerikai karrierrel?


Kozsó Japán konkurenciája

Februárban az Árpád híd melletti Duna Tower nevű irodaházban látták. Feljelentőnk beszámolója szerint Kozsó meglehetősen modortalan volt, nem köszönt vissza. "Mivel oda földi halandó csak kártyával juthat be, és őt rendszeresen a portás engedi be, gondolom nem ott bérel irodát" - vélte feljelentőnk.

Teaházból fedezik

Kozsónak teaháza is van Budapesten, melynek üzemeltetését egy hölgyre bízta. Az üzletvezetőnél érdeklődtünk, mit keres idehaza a főnöke. A hölgy közölte: Kozsó nem szeretne nyilatkozni, egyéb okokból fontos számára, hogy továbbra is Amerikában tudja őt mindenki.

Klikk!

Amíg nem tér vissza a magyar könnyűzene világába, rajongói Kozsó költői vénájával kénytelenek beérni. Kávéházának internetes oldaláról kiderül, hogy Kozsó kedvenc költője saját maga.

Álnéven ír verseket

"A teakultúra megérintette a világ művészetét. Mielőtt belemerülsz a tealap böngészésébe, kedvcsinálóként idézünk néhány kedvenc költőnktől" - olvasható a címoldalon, majd következnek a versek Zed Kobytól, Li Huao Kosiotól, Oscar Cochoirtól.

Nem nehéz kitalálni, ki rejtőzik a nevek mögött. Kozsó Amerikában Zed Koby néven pórbál befutni. A Kosion nem kell túl sokat magyarázni, a Cochoir pedig Kozsó igazi nevének, a Kocsornak az angolos átirata. Kozsó tehát jól van, megbékélt magával, hiszen szereti a saját verseit.

A magány ábrázolása Kozsó romantikus-szimbolista képi világában

Kozsó megújítja a költészetet, hiszen ötvözi a romantikát és szimbolizmust. A rezignált sorokból kiderül: a költő magányos; magányát és vacogását teában oldaná. Elgondolkodik múltján, jelenén és jövőjén, majd eredeti költői képeket alkalmazva "leszáll a múlt mélyébe".


Igazi Kozsó egyik arca

Fájdalma oly erős és hideg, hogy "jégverme" is van, amin "olvad a tél". Máskor vándort invitál házába, kannájából éji csendet tölt a vendég pohárába, kinek "aranyló gőz sárkánya" édesíti álmát. A költőt simogatja a "tegnap szele", megérinti annak melege, az "idő" pedig "elfut".

Kozsó erőteljes költői képei mellett kedveli a mondandót sejtelmessé tevő ...-kat, ilyenkor kell elgondolkodni vagy belekortyolni a teába. Engedjen a csábításnak: tegye félre a munkát tíz percre, vegyen magához egy csésze teát és ismerkedjen meg Kozsó lelkével!

Szemelvények Kocsor Zsolt (Kozsó) XXI. századi romantikus-szimbolista költészetéből

"Ha lelked fázik
Tested is melegre vágyik...
Magányos vacogásod egy pohár teába zárod:
Érzed, ha fúj a szél,
Morog az idő, majd csendben megáll.
Sóhajod a múlt mélyébe száll,
S ha az ébredő jelen hozzád ér,
Fájdalmad jégvermén olvad a tél..."
Zed Koby

"Pihenj vándor!
Utad asztalomnál véget ér...
Fogadd kannámból éjed csendjét,
S ha fejed házamban nyugalomra hajtod,
Az aranyló gőz sárkánya édesítse álmod..."
Li Huao Kosio

"Ahogy itt ülök,
Csak a tegnap szele simogat...
Megérint melege...:
Egy illat, egy íz, egy csésze tea.
Mind csak egy pillanat...
Az idő elfut,
De számban jelenem s múltam íze megmarad..."
Oscar Cochoir