horoszkóp

Bajor Imre a kutyájával alszik

vb
2006.03.29. 10:18
"Sztárok és kutyák" címmel írt könyvet Kalmár Tibor rendező, a kutyabarátok barátja. A Velvet a sajtótájékoztatón járt, meghallgatott néhány kutyatörténetet, fájlalta, hogy nem volt kutyasvédasztal valamint megtekintette, hogyan barátkozik Bajor Imre és Ábel Anita kutyája.
Nézzen kutyás celebeket!

"Kállai Feri hol van? Bodrogi és Juditka hol van? Robika gyere ide szépen. Ide ülj le Gyuszika, menj eggyel arrébb Judit, kérlek, ide a Feri mellé" - instruálta a szerző Kalmár Tibor (egyébként színházi és filmrendező) a magyar színésztársadalom legismertebb alakjait nagyjából olyan hangnemben, mintha egy negyedikes osztály osztályfőnökeként próbált volna rendet teremteni. Aztán miután a könyvben szereplő celebritások csöndesen engedelmeskedve megtalálták a helyüket, elkezdődött a sajtótájékoztató.

Kutyabarátok barátja

Kalmár Tibor a kutya szót tartalmazó szólásokat és közmondásokat csokorba gyűjtve mesélte el könyve születésének történetét, majd meg is indokolta, miért írta. "A sztárok végre olyan dolgokról nyilatkozhatnak, amiről akarnak" - nevezte meg egyik alapvető koncepcióját, majd érdeklődésünkre elmondta, az ötlet úgy jött, hogy elolvasta az "Azok a csodálatos kutyák" című könyvet, mely Csehovtól József Attiláig tartalmaz kutyatörténeteket és ettől megihletődve jelezte a kiadónak, hogy neki is nagyon sok kutyás barátja van.

Ebből született a 28 kutyás színész portréját tartalmazó Sztárok és kutyák című könyv. Kalmár Tibor azt is elmondta nekünk, hogy azért koncentrált most még csak a színészekre, hogy nehogy sértődés legyen a dologból, de később szívesen bemutatna más híres kutyatulajdonost is.

A könyvről terveink szerint az elkövetkezendő hetekben írunk kritikát, egyelőre csak annyit mondhatunk róla, hogy zöld a borítója és az interjúk mellett sok kutyás képet is tartalmaz. Az ötlet egyébként nem újdonság, Kőrössy Ágnes és Papp Bojána - a Velvet volt főszerkesztője - két éve adta ki Kedvenceink című interjúkötetét, melyben híres kutya- és macskatulajdonosokkal beszélgettek.

Színészek történetei

Természetesen sok szép első kézből származó kutyatörténetet hallottunk, például, hogy Bodrogi Gyula egyik kutyája nagyon szeret vadászni, olyannyira, hogy a többi vadász által elejtett zsákmányt is a színészhez gyűjti. A Pogány Judit-Koltai Róbert házaspárról kiderült, hogy egy benzinkútnál élő Lajos nevű szuka patronáló pótszülei, miközben otthon kilenc macskájuk és több kutyájuk is van. Bajor Imre Luca nevű kutyájáról megtudtuk, hogy gazdáival együtt alszik, Haumann Péter pedig szemléletesen ecsetelte, hogyan ült egyszer órákig komondorja házában azért, hogy a kutya végre megszokja a szagát.

A kutyákat nem várta svédasztal

Ilyen és efféle történetekkel szórakoztatták a művész urak és hölgyek a kedves egybegyűlteket, akiknek arcáról a percek múlásával egyre inkább hervadt le a mosoly és a helyét a türelmetlenség kifejezése vette át. Aztán amikor Kalmár Tibor berekesztette a sajtótájékoztatót, ismét boldog, ugyanakkor izgatott lett az ábrázatuk, előttük terült el ugyanis a svédasztal teljes kínálata.

Én ekkor kezdtem el sajnálni a művészek kutyáit: egyrészt azért, mert az élelemért folytatott ádáz harcban tolongók a nagyobbaknak sokszor a farkára léptek, másrészt, mert nem készítettek nekik külön kutyasvédasztalt. Volt azonban egy nagy terasz, ahol rohangálhattak és ismerkedhettek: én pont azt a jelenetet láttam, amikor Ábel Anita golden retrieverje és Bajor Imre bolognese-je méregette egymást barátságosan, bár a kisebb termetű Luca inkább biztonságosan egy asztal alól, ahova épp befért.

Pár perc múlva a kutyákkal érzett mély szolidaritásunk miatt a svédasztalon elhelyezett falatok érintése nélkül távoztunk.