Kylie Minogue mellrákja miatt lemondta a koncertjeit

2005.05.17. 10:34
Kylie Minogue Showgirl turnéjáról azt jósolták, pályájának legsikeresebb sorozata lesz. Az énekesnőnek azonban el kell halasztania az ausztrál koncertsorozatot, mert mellében rosszindulatú daganatot találtak. Világszerte ez a nők körében előforduló leggyakoribb tumor, amelyik idehaza évente 2000 nő halálát okozza.

Kylie Minogue mellében nemrég rosszindulatú daganatot találtak. "Mialatt az énekesnő a családjával Melbourne-ben pihent, elment egy orvosi vizsgálatra. Ekkor tudta meg a szomorú diagnózist, miszerint mellrákja van" - mondta az énekesnő turnéját intéző csapat képviselője.

Lemondja, vagy elhalasztja

Kylie Minogue
A betegség miatt Kylie Minogue lemondta a soron következő koncertjét, és a hírekre egy hivatalos közleményben reagált. "Remélem minden jól alakul, és nemsokára visszatérhetek" - nyilatkozta az ausztrál származású énekesnő a rajongók megértését kérve azért, hogy bizonytalan időre elhalasztja a koncertturnéját. Az énekesnő a hét folyamán kezdte volna el a koncertkörútat az ausztrál kontinensen, amely olyan nagyvárosokat érint, mint Melbourne, Brisbane, Adelaide, és Perth. Ezekre a helyszínekre elővételben minden jegy elkelt.

A 36 éves énekesnő orvosai szerint betegsége kezdeti stádiumban van, de a kezeléseket azonnal meg kell kezdeni. "Az énekesnő több gyógykezelésben részesül majd, egyelőre nem tudjuk, a hivatalos programnak mikor tud majd eleget tenni" - közölte a turnét szervező csapat. "Csalódott vagyok, mert nagyon vártam már a Showgirl turnét, és sajnálom, hogy a rajongóknak csalódást kell okozzak, akik hozzám hasonló lelkesedéssel készültek" - tette hozzá az énekesnő, aki nemrég arról beszélt, dobolni is megtanult, és ezt szerette volna a koncertsorozatban megmutatni. Kylie Minogue Hongkongban és Szingapúrban állítólag koncertezik még a gyógykezelések előtt, de erról a szervezők nem beszéltek.

Pályája csúcsát jósolták

Az ausztrál énekesnő a 80-as években vát híressé. Karrierjét azonban nem énekesnőként, hanem a Szomszédok című szappanopera szereplőjeként kezdte. Az elmúlt évek során több turnén is részt vett, de ez utóbbiról jósolták, hogy pályája legsikeresebb sorozata lesz. A Showgirl turnét Klylie Minogue a glasgow-i SECC stadionban nyitotta márciusban.

Anastacia legyőzte

Két évvel ezelőtt Anastaciánál diagnosztizáltak mellrákot orvosai. A kezdeti stádiumban levő rosszindulatú daganatot eltávolították melléből. Az énekesnő felépült a műtétből, és most úgy tűnik, végleg legyőzte a betegséget.

A mellrák világszerte a második leggyakrabban előforduló tumorfajta, de a kialakulásának okai nem midnen esetben tisztázottak. A daganat gyakorisága állandó növekedést mutat, főleg az idősebb korosztályban. Az örökletes hajlamon túl néhány felmérésből érdekes öszefüggések derültek ki.

Az alkohol és a hízás kockázati tényezők

A statisztikák szerint a betegség előfordulását növelheti, ha az első terhesség 30 év felett következett be. 2004 őszén megjelentetett japán vizsgálat eredménye szerint az alkoholfogyasztás is növeli a betegség kockázatát. A vizsgálatból kiderül, naponta egy pohár sör elfogyasztása háromszorosára növeli az emlőrák kialakulásának veszélyét. A Rákkutatók Társasága arra hívja fel a figyelmet, a testsúlynövekedés szintén hajlamosít a betegségre. A norvégiai University of Tromso kutatói szerint a fejlett országok nőlakosságának kényelmes élete is hozzájárul a tumor kialakulásához az egészégtelen táplálkozás és kevés testmozgás miatt.

A Stockholmi Tudományegyetem Genetikai Intézetének svéd és angol kutatói nemrég nyilvánosságra hozták kutatási eredményeiket, amely szerint a mellrák ellen kifejlesztett szérumuk néhány éven belül kapható lesz.

Évről-évre nő a megbetegedések száma

A magyarországi Rákbetegek Országos Szövetsége megbízásából készített Rákregiszter adatai alapján évente több mint 2000 nő hal meg hazánkban emlődaganatban. Ez az összes daganatos betegségek okozta halálozás 12-15 százalékát jelenti, vagyis a nők körében bekövetkező rákhalálozások felét. A 15 éve létező szervezet regiszterének adatai szerint az utóbbi években nemcsak a betegek száma emelkedett, hanem a betegség halálozási aránya is.
Prevenció, festészet a mellrák ellen
A hagyományos prevenciós tevékenységek, előadások és betegtalálkozók mellett az utóbbi időben több program indult abból a célból, hogy felhívják a figyelmet a betegségre, és a negyven éves kornál fiatalabb korosztályt is bevonják a szűrővizsgálatokba. A hét végén rendezett Európa Bált támogató Richter Gedeon gyógyszergyár az emlőrák elleni küzdelmet, és a vizsgálatok fontosságát hangsúlyozta. A Magyar Rákellenes Liga a héten "Élet-Képek: Ecsettel az emlőrák ellen" címel kiállítást kezdeményezett, amelybe nemzetközi festők munkáit is beválogatta a zsűri.