Újravizsgálják Diana hercegnő halálát

2007.10.10. 17:08
Tíz évvel azután, hogy Lady Di és Dodi al Fayed a francia főváros egyik alagútjában meghaltak, újabb vizsgálat indult az ügyben. Az illetékes bíró és az esküdtszék először Londonban tekintette meg a bizonyítékokat – például az egyik biztonsági kamera a felvételét-, majd a hét elején Párizsba utaztak, hogy megvizsgálják a baleset helyszínét.

Bár az angol és a francia hatóságok által korábban elvégzett vizsgálat során megállapították, hogy a walesi hercegnő és kedvese balesetben halt meg, az egy bíróból és tizenegy esküdtből álló testület még egyszer sorra veszi a bizonyítékokat, hogy megbizonyosodjanak arról, nem merénylet történt-e, mint ahogy azt Dodi al Fayed édesapja állítja. Az angol-walesi törvények alapján ugyanis a "váratlan, illetve erőszakos halálesetek körülményeinek felderítésére" a rendőrségi nyomozást minden esetben egy bírósági eljárás formáját öltő halottkémi vizsgálatnak kell követnie.

Királyi bérgyilkosok?

Mohamed al Fayed már az első perctől fogva meg volt győződve arról, hogy a királyi családnak nagy szerepe van abban, hogy fia és kedvese már nem él. Szerinte fia és barátnője jegyben jártak, sőt, a hercegnő terhes is volt Dodi gyermekével. „Nem tudták elviselni, hogy egyiptomi muszlim lehet a következő király mostohaapja – mondta al Fayed egy vallomásban. A Harrod's áruház tulajdonosa szerint a francia és az angol titkosszolgálat lehallgatta Diana telefonját, így pontosan tudták, hogy mikor mit csinál – olvasható a Reuters oldalán. A milliárdos úgy véli, hogy a „bérgyilkosok” egy villanással megzavarták a sofőrt, Henri Pault, aki emiatt neki ment az oszlopnak. Más elképzelések szerint viszont a paparazzók üldözték őket a halálba, miattuk lépte túl a sebességhatárt a sofőr, a villanás pedig valójában egy vakutól származott.

Lefizették a sofőrt?

Az új vizsgálat legelején, október harmadikán az illetékesek megnézték a Ritz Hotel biztonsági kameráinak felvételeit, melyeken az látható, hogy Henri Paul, a sofőr és egyben a szálloda biztonsági főnöke, röviddel a baleset előtt a hotel bejáratánál szóba elegyedik a lesifotósokkal – adta hírül a Daily Telegraph. A ominózus beszélgetés előtt egyetlen paparazzó sem várakozott annál a kijáratnál, ahol Diana és Dodi al Fayed később távozott. A felvételen állítólag az is látszik, ahogy Paul bentről integet a fotósoknak. Michael Mansfield, Mohammed Al Fayed ügyvédje szerint a sofőr a Brit Titkosszolgálat alkalmazásában állt. És ez még nem minden, a milliárdos elmélete szerint a MI6-et Fülöp herceg bízta meg azzal, hogy távolítsa el az útból a szerelmespárt.

Perdöntő szerető

A hercegnő egykori komornyikjának és állítólagos pasijának, Paul Burrellnek szintén egy perdöntő bizonyíték van a birtokában – ezt állítja legalább is a news.sawf.org. „Vannak dolgok, amiket még nem mondott el a királyi családdal és Dianával kapcsolatban” – olvasható egy bennfentes nyilatkozata a Daily Mailben. A tárgyalás során Burrell felidézi majd azt a beszélgetést, melyben Erzsébet királynő azt mondta neki, hogy „sötét erők munkálkodnak Nagy-Britanniában”. Burrell állítólag megemlíti azt a levélkét is, amit Diana adott neki és amiben az áll, hogy a férje azt tervezi, elrontja az autóját. Bár az exkomornyik megígérte, hogy a királyi családnak semmi baja nem esik majd a vallomástétel után, sokan úgy gondolják, hogy Károly hercegnek van mitől félnie. A Harrodds tulajdonosa persze akkor lenne a legboldogabb, ha maga Károly, valamint édesanyja és édesapja is részt venne a tárgyaláson.

Nyomozás Párizsban

Hétfőn és kedden a bíró és az esküdtek ellátogattak Franciaországba, hogy megvizsgálhassák a baleset helyszínét. A szakemberekkel és ügyvédekkel kiegészült csapat három szürke busszal érkezett meg a de L'Alma alagúthoz, ahol Dodi al Fayed és Diana életét vesztette. A nap folyamán többször is megvizsgálták a helyszínt, volt, hogy az áthaladó forgalmat nézték, de volt, amikor lezárták a területet és közelebbről és megnézhették azt az oszlopot, aminek Diana autója nekiütközött. Az esküdtek az alagúttól a Pitie Salpetriere Kórházig tartó útvonalat is bejárták. Az előre tervezett program kicsit módosult, ugyanis az egyik busz nekiment a menetet felvezető motorosrendőrnek, majd egy másik jármű gumija kidurrant, amikor nekihajtott egy oszlopnak a Ritz Hotel előtt – adta hírül az AFP. Vizsgálatot azonban nem csak a kisebb balesetek zavarták meg, hanem Victoria Beckham is, aki egyszer csak feltűnt a Ritz előtt, majd gyorsan távozott onnan. Kedden a hotel bárját, a pár lakosztályát, a folyosókat és a kijáratot vizsgálhatta meg a nyomozásban résztvevő ötven ember. A szállodalátogatás után azt a három lehetséges útvonalat járták be, melyen Henri Paul a hotelből Dodi al Fayed lakásába vihette utasait– olvasható a Times oldalán. A hellomagazine.com értesülési szerint párizsi kirándulás után a vizsgálóbizottság visszatér Londonba, ahol műholdas kapcsolat révén kihallgatják a baleset francia tanúit.