Károly herceg papi engedéllyel újraházasodhat

MTI
2004.06.03. 16:37
Engedélyezte a brit trónörökös és fiatalkori kedvese, az elvált Camilla Parker Bowles házasságát az anglikán egyház legfőbb vallási vezetője, az utolsó szót kimondó királynő véleménye azonban még nem ismert.
A csütörtöki The Times értesülése szerint Rowan Williams, Canterbury érseke a Károly herceggel folytatott titkos megbeszélések után félretette minden kifogását az egyház által szentesítendő házassággal szemben. A The Times forrása - akit lap a walesi herceg "nyilatkozásra felhatalmazott barátjának" nevezett - azt mondta: Károly és Camilla között "szó van az összeházasodásról". Ez az első alkalom, hogy a trónörökös közvetlen környezetéből valaki - gyakorlatilag hivatalosan - elismerte, hogy a herceg és kedvese házasságot fontolgat.

Az egyház a házasság mellett van

A lap éppen előző nap közölte Rowan Williams közvetlen elődjének, a canterburyi érseki tisztségről tavaly leköszönt Lord George Careynek a véleményét arról, hogy Károlynak és Camillának most már össze kellene házasodnia. A csütörtöki The Times szerint az anglikán egyház elöljáróinak többsége is azt szeretné, ha az ügy nyugvópontra jutna, mielőtt Károly a brit trónra ül.

A fő problémát nem Károly, hanem Camilla státusa jelenti. A walesi herceg ugyan maga is elvált néhai feleségétől, Diana hercegnőtől, Diana azonban hét éve, egy párizsi autóbalesetben elhunyt, így Károly a királyi házasságokat szabályozó egyházjogi meghatározás szerint nem elvált, hanem özvegy. A polgári származású Camilla volt férje azonban él, vagyis Károly kedvese jogilag elvált. Az anglikán egyház általános szinódusa a tavaly januárban - kétévi vita után - "kivételes helyzetekben" engedélyezte ugyan az olyan elváltak templomi esküvőjét is, akiknek volt házastársa még él, a trónörökös házassága ügyében azonban az 1772-es királyi házassági törvény alapján az uralkodónak - jelen esetben Károly édesanyjának, II. Erzsébet királynőnek - kell kimondania a végső szót. Hivatásos udvari megfigyelők általános benyomása szerint az uralkodó "nem rajong" Camilláért, akivel meglehetősen ritkán találkozik.

Dianát sosem szerette

Camilla Parker Bowles árnyéka végig rávetült Károly és Diana házasságára. Ma már senki előtt nem titok, hogy a trónörökös házasságkötése után is fenntartotta kapcsolatát Camillával, vagyis házasságtörést követett el. Az 1997-ben elhunyt hercegnő - egykori személyi inasának könyve szerint - úgy érezte: csak arra kellett a brit királyi családnak, hogy "produkáljon" egy trónörököst, és utána kidobják.

Paul Burrell, az inas, éppen csütörtökön adta ki Diana udvarbeli életének korábban nem ismert, sötét fejezeteiről írott, Royal Duty (Királyi szolgálatban) című könyve új, bővített változatát, amely szerint Károly egyenesen megmondta Dianának: soha nem szerette őt, és engedélyt kapott apjától arra, hogy ha a házasság az első öt évben kudarcot vall, visszatérhet Camillához.