Miss Szobortestű: Laky Zsuzsa

2005.04.21. 16:36
A fotóstúdió öltözőjében a sminkes szoborszerű testet ken át olajjal. Európa szépe a valóságban, retusálás nélkül sem okoz csalódást.
Nem tudom, az uniós tagállamok repterein, ahol Laky Zsuzsi fotója csalogatja a turistát Magyarországra, hányan pattannak repülőre, hogy megnézzék, hol teremnek ilyen lányok. De amikor gyanútlanul nekiindult, hogy fürdőruhában szívjon egy kis friss levegőt a stúdió ajtaja előtt, röptében rántottuk vissza. El akartuk kerülni, hogy a szomszédos autómosóban tevékenykedő férfiak sírógörcsöt kapjanak.

Shape: Téged mindig mások neveztek be a szépségversenyekre anélkül, hogy akartad volna. Ennek önbizalomhiány az oka?

Laky Zsuzsi: Nem foglalkoztatott, szép vagyok-e. Nehéz volt meggyőzni, hogy bármi értelme volna indulnom a Zala Szépe versenyen, nekem még ma is idegen az a világ. A műsor részeként léptem fel egy aerobikcsoporttal, amikor a próbákon meglátott az egyik szervező. Anyukám legjobb barátnője nevezett be.

A győzelem nem hozta meg a kedved, mert a Miss Hungary selejtezőjére sem önszántadból mentél el.

Amikor az első versenyt megnyertem, a lányok, akiknek addig semmi bajuk nem volt velem, elkezdtek nem szeretni. A magyarázat szerint édesapám megbundázta az eredményt. Tizenhat évesen az ilyesmit a lelkére veszi az ember. Így a győzelem kifejezetten rossz emlék maradt. De apukám nem akarta ennyiben hagyni, ebből lett a Miss Hungary-s indulás. Ott csak második lettem. Fásy Ádám mondta, hogy ennek ellenére nekem kéne elindulnom a Miss Europe-versenyen.

Más magyar szépségkirálynők eddig se tolmáccsal, se tolmács nélkül nem kaptak ilyen elismerést. Mégsem dúskálsz a szerződésajánlatokban.

A koronázás után másfél évig csak olyan munkákat vállalhattam el, amihez a francia fél hozzájárult. Sok ajánlatot vissza kellett utasítanom. Helyettük különböző nemzetközi eseményeken reprezentáltam, jótékonysági felkéréseket kaptam. Az is igaz - sokan megírták már -, hogy miután átadtam a koronát a következő nyertesnek, tényleg nem rohantak meg a cégek, hogy legyek a reklámarcuk. Csend van.

Ezért úgy döntöttél, külföldön próbálkozol...

Egy francia ügynökség jelentkezett, hogy érdekelném őket. Az egész nagyon kialakulatlan még. Ha működne a dolog, nagyon rövid idő alatt kéne megtanulnom annyit a nyelvből, amennyivel elboldogulok. Ott lenne még a lakáskeresés Párizsban, és kérdés, mikor jöhetne utánam Pali, a barátom, mert nem szívesen szakadnánk el egymástól hosszabb időre.

Gyönyörű vagy, de modellnek izmos. Épp az a baj, hogy nem úgy nézel ki, mint egy ruhafogas.

Fotó: Nánási Pál
175 centi magas vagyok, manapság a kifutókon 180 centis lányok szaladgálnak, marad tehát a fotómodellkedés. Az izom pedig fotón sokkal szélesebbnek látszik, mint a valóságban. Soha életemben nem fogyókúráztam. Rengeteget tudok enni és képtelen lennék koplalni. Múltkor egy fotózáson falatkákat szolgáltak fel. A férfiak tányérján 4-5 üres fogpiszkáló maradt, az enyémen kilenc, de így is visszafogtam magam. A fogyózás nálam azt jelenti, hogy nem dolgozom izomra, csak kardiózom. De hiába fogyok, az izmaim nem nagyon változnak. Egyszerűen ilyen az alkatom. Már hétéves koromban a csodájára jártak az izmaimnak.

Fitneszversenyzőként is kilógtál a sorból?

Talán annyiban, hogy fele annyit sem kellett tennem a fizikumomért, mint a többieknek. A mozgásigényem mindig óriási volt. Kétévesen a lakótelepi lakásban, a gázcsövön lógva vártam haza aput a munkából. Egész nap lábujjhegyen jártam, és ágyról ágyra ugráltam. Az egy hónapos öcsémet kiszedtem a kiságyból és megmostam a nem létező fogait. Anyu hétéves koromig bírta, aztán beíratott akrobatikus tornára.

Lehiggadtál?

Sok energiát sikerült lekötni sporttal, de a legrosszabb tulajdonságom még mindig a robbanékonyság.

Inkább szerénynek tűnsz.

Nem nagyképű vagyok, hanem ingerlékeny. Az utóbbi másfél évben jobban kezelem a dühöm, de korábban nem gondolkodtam, mielőtt harcba indultam. Tettlegességig csak egyszer fajult a dolog, amikor egy férfi az apukámat becsmérelte. Nyilván apu is meg tudta volna védeni magát, de úgy felment bennem a pumpa... Épp az a lényeg, hogy a mérgem hirtelen jön és hirtelen megy. Dolgozom a megoldáson.

A cikk teljes változata a májusi Shape magazinban olvasható.