Lamperth Mónika és Erna Solberg norvég önkormányzati és regionális fejlesztési miniszter sétája a Váci utcában. Olvassa el, hogyan és miért viszi péntek reggel protokoll-shoppingra a belügyminiszter asszony külföldi vendégét.
Érkezésünkkor már javában folyt a kötetlen kávézás és csevely a Vörösmarty tér patinás cukrászdájában. Lamperth Mónika szemmel láthatóan ügyelt vonalaira, vagy csak elszalasztottuk a pillanatot, amikor megkóstolta a ház specialitását, Erna Solberg önkormányzati és regionális fejlesztési miniszternek ellenben egyértelműen ízlett a ház specialitása, a zserbó.

Ki, miben

Tekintse meg képeinket!
Fotó: Barakonyi Szabolcs
A Velvet politikusnők öltözködésére érzékeny riporterei diszkréten szemügyre vették a két ország képviselőjét: Lamperth Mónika fekete, szolid szabású kiskosztümöt és fekete csizmát viselt, öltözéke és frizurája rendezett volt, hozta tehát a tőle megszokott eleganciát. Erna Solberg asszony világoskék alapon sötétebb, fosszíliát ábrázoló felsőrészben fogyasztotta kávéját, melyre drapp hosszú kabátot húzott. Lábbelije különösen tetszetős, afféle vagány manó cipő volt, csúcsos, felkunkorodó orral, és az újra divatos tépőzárral.

Biztonsági emberek gyűrűjében

A két politikusnő a reggeli elfogyasztása után cigarettára gyújtott, majd nyakába vette a várost, egész pontosan annak Váci utcai szakaszát.

Nem szívesen lennék miniszter asszony - gondoltam magamban, miközben biztonsági emberek gyűrűjében masíroztunk az ébredező bevásárló utca üzletei felé. Persze vannak előnyei is a díszkíséretnek: nem kell például aggódni a zsebtolvajok miatt, és a megkülönböztetett jelzéssel ellátott kocsi is épp oda érkezik, ahol az ember megunja a vásárlást.

Díszes tojás és magyar baba

A séta menetét belügyminiszterünk irányította: kihagyta a világ minden pontján megtalálható franchise üzleteket, mindinkább a helyi specialitásokra irányítva a skandináv vendég figyelmét. Elsőként a népművészeti boltba tértek be, ahol Solberg asszony egy magyar népviseletbe bújtatott babát, valamint egy díszes tojást vásárolt. Egy rövidke intermezzo szakította meg csupán a kötött programot: egy egyiptomi orvostanhallgató fiú jó helyzetfelismerő készséggel megszólította a két hölgyet és kifejezte hazánk iránt érzett szimpátiáját. Következő állomás a Zsolnay szaküzlet, miután a húsvéti tojásra specializálódott bolt és a Bonbon Hemingway kínálatát csak a kirakaton keresztül vették szemügyre a politikusnők. A porcelánok között nézelődött egy kicsit a külföldi vendég, végül a Gerbeaud ház és a Pesti Barnabás utca közti szakaszon tett huszonöt perces protokoll-shopping hozadéka mindössze a korábban leírt baba-tojás páros lett.