horoszkóp

A legszexisebb élő teremtmény

2005.02.16. 16:59
"Én azért vagyok itt, mert szép vagyok" - Laetitia Casta nem is olyan régen még ezzel a szellemességgel reagált azokra a provokatív újságírói kérdésekre, amelyek azt feszegették, hogy tulajdonképpen mit keres ő a Cannes-i Filmfesztivál megnyitójának főszereplői között. A modellnek nem hibája az álszerénység, a Rolling Stone magazin pedig egyetértett vele, amikor a Világ Legszexisebb Teremtményének választotta.

A gyönyörű nőtől, aki egykor még "csak" mint a L'Oréal szépség-nagykövete vett részt a rangos francia díjátadón, manapság már senkinek sem jut eszébe ilyesmit kérdezni. Laetitia ugyanis azon kevés topmodellek egyike, aki sikereket tudott elérni a filmes világban is. A fogadtatásra egyáltalán nem volt garancia, hiszen Cindy Crawford és Claudia Schiffer csúfos bukása óta tudjuk, hogy a filmvásznon nem elég a gyönyörű arc és a hibátlan test.

Helyi szépségkirálynőből párizsi modell

#alt# Laetitiát, aki még mindig csak 26 éves, tizenöt éves korában kapta szárnyára a hírnév. Korzikai édesapja és normandiai édesanyja középső gyermekeként a kamaszok tipikus életét élte a regényes francia szigeten. Dzsúdózni járt (mára barna övet szerzett), rajzolgatott, és bátyjával ellentétben nem volt épp jó tanuló, ami miatt sokat veszekedtek vele a szülei. A klasszikusnak számító történet szerint az elbűvölő tinilányt 1993-ban a bátyja nevezte be először egy szépségversenyre, amit a nyaralóhelyükön, Lumióban rendeztek meg. Mondani sem kell, hogy megnyerte. Két nappal később Miss Lumio a szüleivel heverészett a tengerparton, amikor megszólította a párizsi Madison Modellügynökség egyik képviselője.

Laetitia így emlékszik vissza a sorsdöntő pillanatra: "Nagyon jókor jött az ajánlat, mert már nem tudtam mit kezdeni magammal. A szüleim némi unszolásra beleegyeztek, hogy próbafelvételeket készítsenek rólam az ügynökségnél. Az elején csak hétvégenként mehettem a fotózásokra, mert nem akarták, hogy kimaradjak a suliból. Apa nagyon féltett, egy ideig mindenhová elkísért, de így legalább sok időt tölthettünk együtt... Szerintem nincs olyan, hogy tökéletes életút. Én éltem a lehetőséggel, és szerencsém volt. Az utazások alatt tanultam meg mindent a világról, nem az iskolában. Ha épp nem volt repülőgép, mentem hajóval. Ha hajó sem volt, akkor gyalog. És így sokkal többet megtudtam magamról is."

Nemzetközi karrier a farmer-reklámban

#alt# Az első fotózásra farmerben és pólóban, smink nélkül érkezett, az akkor róla készült képek mégis teljesen elbűvölték a francia Elle vezetőjét, aki azonnal leszerződtette a félénk kislányt. Laetitia pillanatok alatt ismertté vált Európában, hamarosan számos nemzetközi magazinban jelentek meg fotói. A világhírt egy évvel később, 1994-ben hozta el számára a Guess? márka nemzetközi reklámszerződése, mert ezzel egycsapásra ismertté vált Amerikában is. Mégis, amikor nemrég megkérdezték tőle egy tévéműsorban, hogy mi jut eszébe a Guess? szóról, sajátos humorral azt felelte: "A farmerek, a gyönyörű fekete-fehér reklámok, na és persze Eva Herzigova, meg Claudia Schiffer!"

Nekünk pedig Laetitia Casta, akinek innentől kezdve nem volt megállás: több, mint száz magazin-címlap és olyan jelentős cégek szerződései vártak rá, mint a L'Oréal, a Givenchy, a Ralph Lauren, az Yves St. Laurent, a Chanel vagy a Victoria's Secret. Ami pedig a tengerentúlon abszolút csúcsnak számít, Laetitia három egymást követő évben a Sports Illustrated bikinikiadványának sztármodellje lehetett. Emellett aláírt egy sokmillió dolláros szerződést a Diamonds.com céggel, de az elkészült óriásplakátot a reklámcégek nem akarták kitenni az utak mellé. Attól tartottak ugyanis, hogy tömegbalesetet okoznának, mivel Laetitia csupán néhány gyémántot visel a képen.

Egyetlen mosolyba öltözve a Világon a Legszexisebb

Számára a meztelenség teljesen természetes, sosem félt megmutatni a testét. 1998-ban, amikor a rangos Rolling Stone magazin a világ legszexisebb élő teremtményének (The sexiest thing alive) kiáltotta ki, nem volt rest egyetlen mosollyal felfegyverkezve szerepelni a címlapjukon. A kiadvány hatalmas botrányt kavart, és - mint az ilyen dolgok általában - sokat lendített a lány ismertségén. De nagy segítségére volt Yves Saint Laurent barátsága is, aki a kezdetektől bálványozza Laetitiát. A szépséges modell jó pár éve csak az ő kreációiban jelenik meg rangosabb eseményeken. Élete egyik legkedvesebb emlékének tartja, amikor Catherine Deneuve-vel duettet énekelhetett a visszavonuló YSL búcsúpartiján.

A teljes cikk az ELLE februári számában olvasható