Pete Doherty, Amy Winehouse és persze Lindsay Lohan is feltűnik Denis Leary amerikai humorista rehabról szóló dalocskájában. Leary-nek nem a drogokkal van baja, hanem azzal, hogy manapság mindenki rehabra vonul, hogy leszokjon. A család tavaly télen Britney Spearset is szeretette volna elvonóra küldeni, de az énekesnő nem volt hajlandó bevonulni.

Dennis Leary amerikai humorista és színész At the Rehab című dalából az is mindent megtudhat az alkohol- és drogproblémákkal küszködő sztárok megpróbáltatásairól, aki eddig nem kísérte figyelemmel Lindsay Lohan, Robert Donwey Jr. vagy Courtney Love kórtörténetét. A humorista Whitney Houstontól Pete Doherty-ig végigpörgeti azon celebek névsorát, akik eltöltöttek már pár napot vagy hetet egy jónevű, exkluzív rehabilitációs klinika nem éppen zord falai között, mint például Britney Spears is.

Az amerikai színész-humoristának korábbi drogfüggőként nem is annyira a drogokkal van baja, hanem sokkal inkább a rehabbal mint intézménnyel, amely szerinte "kurva nagy dolog lett" mostanában. Elég egy hónap rehab és a celebritás máris az újságok címlapjaira kerül, majd tisztán távozik onnan és nem saját magát, hanem másokat, például szüleit és a boldogtalan gyermekkort hibáztatja a függőség miatt. Azzal, hogy mindenki tisztán jön ki az elvonóról, lehetne vitatkozni, Lindsay Lohan például nem csak a klinikán kokainozott, hanem szabadulását is piálással ünnepelte.

Denis Leary szerint most a rehab a "kurva nagy dolog", a hetvenes években viszont a leszokás annyit jelentett: lejönni a heroinról és folytatni a füvezést és az ivást - a stand-up komikus ezt a véleményét az 1993-as No Cure for Cancer című albumán fejtette ki. "Drogok, nagy betűvel, Drogok. Kivettem a részemet a drogozásból. A te részedet is kivettem és még másét is. Sokat drogoztam, a hetvenes években nőttem fel, az volt a kábítószerek fénykora. Olyan anyagokat toltunk, amikről ma már azt sem tudják, hogy micsoda" - vallja be Leary, aki ma már a legális drogokat részesíti előnyben: dohányzik és kedveli a megfázás elleni szereket is.

Denis Leary

Leszokás élő egyenesben

"Gazdagnak, híresnek, A-listásnak kell lenned, hogy rehabra vonulj" - kezd mondandójába Leary, miután a koncert közben jól beintett valakinek. Az biztos, hogy a gazdagság nem árt: a leghíresebb klinikák ugyanis valóban a sztárok pénztárcájához mérten nyújtják exkluzív szolgáltatásaikat. Lindsay Lohan például állítólag tavaly szinte az összes pénzét elvonóra költötte. Az az információja is hiteles, amely szerint ha elég borravalót ad a celeb, még minibárt is kaphat az elvonó ideje alatt. Hasonlóan cselekedett Lindsay Lohan is.

Britney Spears a Promises klinika után egy napot bírt ki Eric Clapton intézményében, az antiguai Crossroads Centre-ben. A család még tavaly télen szerette volna elvonóra küldeni az énekesnőt, ám nem sikerült. Az idegösszeomlás szélén álló Spears múlt hét végi mélyrepülése során azonban az első hírekkel ellentétben tiszta volt. Nick Nolte színésznek sikerült leküzdeni függőségét, sőt, az az ötletete támadt, hogy saját házában segítsen a drogosoknak.

Abban is igaza van Leary-nek, hogy manapság rehabra vonulni egyet jelent a címlapsztorikkal. Sőt, még ennél is többet: a VH1 ugyanis a rehab-őrületet meglovagolva olyan valóságshow-t indított, amelyben hírességek próbálnak leszokni szenvedélybetegségeikről. Olyan neveket nyertek meg, mint az Amerikában ismert Dr. Drew Pinsky tévépszichológus, valamint Brigitte Nielsen, a pornószínésznő Mary Carey és a színész Daniel Baldwin, de szerepel az American Idol döntőse, Jessica Sierra is. Az első epizód a héten ment le.

Klikk!

Betty Ford, a klasszikus

Leary említi Betty Fordot is, aki tényleg divatot teremtett. A saját alkoholizmusát leküzdő First Lady 1982-ben hozta létre az USA első exkluzív rehabilitációs klinikáját, a kaliforniai Rancho Mirage-ben. Betty Fordnál többek között Elizabeth Taylor, Anna Nicole Smith, Nicole Kidman férje, Keith Urban, és Ozzy Osbourne is megfordult már.

Aztán sorra jöttek létre a megtévedt celebeket befogadó intézmények: a visszatérő betegek általában több klinikával is bepróbálkoznak. Lindsay Lohan is, aki a malibui Promises klinika után a dél-kaliforniai Wonderland Centerbe vonult el, majd a Utah állambeli Sundance-ben található Cirque Lodge-ban töltött el pár kellemes hónapot. Az Eric Clapton által létrehozott Crossroads Centre Antigua szigetén várja a leszokni vágyókat és 19 500 dollárért (körülbelül 3 millió 400 ezer forintnak megfelelő összeg) exkluzív terápiás programot kínál karib-tengeri környezetben. Ezt az intézményt Britney Spears is letesztelte - igaz, csak egy napig. Pete Doherty pedig a Salisbury melletti Clouds House klinikán napi 600 dollárért (körülbelül 100 ezer forint) próbált leszokni, sikertelenül. Az MTV tavalyi müncheni díjátadóján állítólag még józan volt, aztán kiderült, hogy a fellépés után azonnal hazasietett kokózni, aztán bocsánatot kért és újra próbálkozott.

A klipben a szintén drogos Kate Moss lepukkant függő exe is feltűnik, de szerepel természetesen a szőkére váltott Amy Winehouse is, aki rehabra nem és nem vonul, legalábbis egyelőre. Mert igaz, hogy megfogadta, hogy 2008 a józanság éve lesz, ő nem egy próbál lejönni a szerről, hanem Bryan Adams karib-szigeteki birtokán húzta meg magát pár napig. Remélhetőleg be is tartja az új évi fogadalmat, mert ha továbbra is kábszerezik, nem engedik be a Grammy-gálára, ahol pedig a hírek szerint igazi díjeső várja majd.