Lenke néni Lőrinc díszpolgára lesz

2004.03.10. 14:13
Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a XVIII. kerület díszpolgára címmel tünteti ki Komlós Jucit, mindannyiunk Lenke nénijét.
A színésznő február 10-én ünnepelte 85. születésnapját. A közelgő nemzeti ünnep alkalmából rendezendő pénteki önkormányati ünnepségen nyújtják át a díszpolgári címet - tájékoztatta a kerületi polgármesteri hivatal szerdán az MTI-t.

Telepi lány

Komlós Juci gyermekként a XVIII. kerületben, az egykori állami telepen lakott, a Gulner Gyula utcai Általános Iskolában kezdte tanulmányait. Bár rövid ideig volt a kerület lakója, rendszeresen felkeresi egykori lakóhelyét, részt vesz az iskola különböző rendezvényein, eseményein.

Szerepek

Juci többek között olyan klasszikus szerepeket formált meg, mint Ophelia Shakespeare Hamletjében, Dumas: A kaméliás hölgy című művének Margitja. Színpadra lépett Rostand Cyranójának Roxane szerepében, megformálta Heltai Jenő A néma levente című művében Ziliát.

Számos filmben szerepelt, így például a Semmelweis, a Rokonok, a Négyen az árban, Az aranyember, a Mire megvénülünk című produkcióban. Közreműködött nagy sikerű rádió-, illetve tévéjátékokban.

Komlós Jucit a Szomszédok című teleregény Lenke nénijeként több mint egy évtizeden át szerette a tévénézők tábora.

Díjak

Munkásságát 1957-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1960-ban kapta meg az érdemes művész címet, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki. Komlós Jucit 1998-ban beválasztották a Halhatanok Társulatába, 2002-ben a nemzet színészei körébe.