Liam Neeson nejét már csak a gépek tartják életben

2009.03.18. 11:55
Agyhalottnak nyilvánították Natasha Richardsont, aki súlyos agysérülést szenvedett egy hétvégi síbalesetben. A színésznőn semmilyen külsérelmi nyom nem volt látható, és a pályáról is saját lábán jött le, még viccelődött is rajta, milyen béna. Egy óra múlva rosszul lett, azóta nem tért magához, orvosai szerint pedig már nem is fog.

Hétfőn szenvedett súlyos balesetet egy kanadai sípályán Liam Neeson 45 éves neje, Natasha Richardson. A színésznőt egy montreali kórházba szállították, de már nem nyerte vissza az eszméletét, orvosai pedig hétfőn agyhalottnak nyilvánították. Férje, Liam Neeson és édesanyja, Vanessa Redgrave már el is búcsúztak tőle – állítja egy névtelenséget kérő, ám nyilatkozatkész „családi barát”.

A Vancouver Sun nyilvánosságra hozta a baleset részleteit: ezek szerint Richardson 12 és 13 éves fiaival volt a síelni a nanseni Mont Tremblant síközpontban, amikor a baleset történt. Épp egy kezdőknek fenntartott, zöld jelzésű – tehát a legkönnyebb - pályán vett leckét, amikor egy lesiklás után a pálya alján elesett. A hírek szerint nem ütközött össze senkivel, nem is ment neki semmilyen tereptárgynak, és bár nem látszottak rajta külsérelmi nyomok - sőt még viccelődött is saját ügyetlenségén -, az oktató azért kihívta hozzá az elsősegélynyújtókat. A színésznő azonban saját lábán hagyta el a helyszínt és ment vissza szállásukra, a helyi Quintessence Hotelba, ahol egy óra múlva rosszul lett és fejfájásra panaszkodott, ezért először egy helyi, majd a montreali Sacré Coeur kórház intenzív osztályára szállították. Mint a síközpont szóvivője elmondta: a színésznő nem viselt sisakot.

Férje, az 56 éves Liam Neeson – aki épp Torontóban forgatta Atom Egoyan Chloe című filmjét – a hírre azonnal Montrealba repült, és pár órán belül a színésznő édesanyja, Vanessa Redgrave is megérkezett. A család kedden délelőtt a New York-i Lenox Hill kórházba szállíttattta át Richardsont, és bár hivatalos közleményt egyelőre nem bocsátottak ki az állapotáról, a tabloidoknak mindig szívesen nyilatkozó „családi barát” fedőnevű informátorok úgy tudják, orvosai szerint a színésznő agyhalott, már csak gépek tartják életben, hogy hozzátartozó elbúcsúzhassanak tőle. Férjén és édesanyján kívül a kórházban van két fia, valamint húga, Joely Richardson, és további családtagok.

Neeson és Richardson

Mivel a kórházban egyelőre hírzárlat van – csak annyit erősítettek meg, a színésznő valóban náluk fekszik -, a Daily News dr. Philip Stieget, a New York-i Presbyterian Hospital szakorvosát szólaltatta meg, aki ismertette az ilyenkor szokásos eljárást: „Ilyen esetekben két neurológiai vizsgálatot szoktak elvégezni 12 óra különbséggel, hogy megvizsgálják, van-e valami agyi aktivitásra utaló jel. Ha egyik esetben sem találnak ilyet, akkor a páciens agyhalott, tehát beállt nála a klinikai halál”. A forgatókönyv szerint a pácienst ilyenkor géppel lélegeztetik és tartják fenn a szívműködését, időt hagyva a családnak, hogy még el tudjanak búcsúzni tőle, majd a gépek lekapcsolásával - a mesterségesen fenntartott életfunciók megszűntével - hivatalosan is halottnak nyilvánítják.

Natasha Richardson

Az angol származású Natasha Richardson – a többszörös Oscar-díjas rendező, Tony Richardson és Vanessa Redgrave lánya, valamint a színészlegenda Sir Michael Redgrave unokája – több mint 30 filmben szerepelt, szakmai körökben azonban leginkább színpadi alakításai miatt értékelik. 1998-ban Tony-díjat is kapott a Kabaré Sam Mendes-rendezte színházi főszerepéért, és „az egyik legnagyobb névnek” tartják a Broadwayen – mondta el a Daily Mailnek jelmeztervezője, William Yvey Long. „Generációjának egyik legnagyobb színésze” – erősítette meg Todd Haines, a Roundabout Színház igazgatója.

Richardson és Neeson szintén a színpadon ismerkedtek meg, amikor 1984-ben együtt szerepeltek az Anna Christie című darabban (más források ugyanakkor az Ellis Island című tévésorozatot nevezik meg első közös szereplésükként). A színésznő tíz évvel később Neesonért elhagyta férjét, Richard Fox producert, akivel a válás után is közeli barátságban maradtak – és többször dolgoztak is együtt -, annyira, hogy a család őt is értesítette a balesetről, Fox pedig szintén New Yorkba repült.

Richardson jelenleg is egy színházi előadásra készült: anyjával, Vanessa Redgrave-vel együtt játszott volna Stephen Sondheim Egy kis éji zene című darabjában.