horoszkóp

Pont olyan, mint egy koncert, csak sokkal kisebb

2008.03.08. 14:47
Tegnap este tartotta meg Lola első nagykoncertjét a múlt heti vihartól sújtott PeCsában. Az alig tizennyolc éves énekesnő fellépésére meglepően sokan kíváncsiak voltak: tízévesek, tizenöt évesek, a gyerekeiket kísérő szülők és a fél hazai popipar a Fiestától a Unique-ig. Lola a másfélórás koncerten csak néhány feldolgozást játszott, amik nem is voltak olyan vészesek, az extázisban sikongató tizenévesek pedig mindennek örültek. Ja Loláért főleg a kislányok rajonganak, a gimis lányoknak már inkább az extravagáns külsejű basszusgitáros jön be, nem véletlenül valószínűleg. Egy dolog nem világos, hogy mitől lett a végére átütő női parfümszagom.

Miközben a Közlekedési Múzeum melletti parkolóból Lola koncertjére botorkáltam a PeCsába, azon gondolkoztam, hogy a PeCsa is olyan-e mint a szintén városligeti Mezőgazdasági Múzeumban a kitömött medve, hogy csak bizonyos korig tűnik hatalmas és nagyszerű dolognak.

Kis koncert

Aztán megszakadt a gondolatmenet, mert a kapunál hiányzott az a monstretömeg, ami annyira jól néz ki, ahogy próbál bejutni a PeCsa kicsi kapuján. Legalább olyan jól, mint az Almássy téren kígyózó, borosüveget egymás között továbbadó sor.

Lola koncert erre! Csak tessék, csak tessék!

Néhány perc múlva kiderült, hogy azért nincsenek kint sokan, mert már szinte mindenki bent van, és a szokásos deszkás rockot emoval vegyítő előzenekart az Idiot Side-ot hallgatja. Már itt gyanús volt, hogy mennyire sikongat a főleg lányokból álló tizenéves tömeg.

Az Idiot Side és Lola között Steiner Kristóffal és reklámokkal szórakoztatták a közönséget, ami mindkettőt áhítattal nézte. Kristóf csavart még egyet a sikongató tömegen, bedobálta a közönségnek az ékszereit. És mialatt a parfüm észrevétlenül szivárgott be a ruhámba elkezdődött a Lola skandálás.

És Lola jött, énekelt, átöltözött, táncolt, sikongatott, mondta, hogy sikongassunk, kérdezte, hogy fáradtak vagyunk-e, örült, hogy nem, kérte, hogy akkor kezeket a magasba, örült, hogy ott voltak, énekelt tovább, pacsizott az elsősorosokkal, gratulált a táncosainak.

A nagyok is általában ezt csinálják. Lola is ezt csinálta. Annyi különbséggel, hogy minden kicsi volt, Lola is, a közönsége is, a számok nagyszerűsége is. Ez az érzés egészen az utolsó ráadásszámig megmaradt. Akkor viszont valahogy Lola természetessé vált, ezt jól példázza az is, hogy ekkor a teremben lévő felnőttek egy része, még ha viccből is, de a gyerekekhez hasonlóan ugrabugrálni kezdett.

A nagyok Loláról: Superbus - Lola

Az egésznek olyan hangulata volt, mint a Dunapark kávéházból közvetített Három kívánságnak. Mindenki nagyon örült.

Sok celebbel

A Három kívánság-vonalra Steiner Kristóf csak ráerősített. Amikor Lola előtt bemelegítette a közönséget az ember tényleg azt hihette, a modernkori Dévényi Tibi bácsit látja. Steiner egyébként nem érezte magát Dévényinek, elmondása szerint mindig is vonzódott a tizennégy évesek popkultúrájához. A saját vonzódását kellő szarkazmussal szemlélő Steiner cukinak tartja Lolát, és elmondta, már évek óta kampányol Lola mellett. Annyira jóban vannak, hogy Lola még dalt is írt neki.

Miközben Knapik Tamás a Fiesta magasabbik tagja fehér csizmában szemlélte a koncertet a Jóban Rosszbanban szereplő Mészáros Kittytől szerettük volna megtudni, mi áll Lola népszerűségének a hátterében.

A nagyok Loláról: The Kinks - Lola

Mészáros szerint, aki régóta ismeri már Lolát, mert egy színitanodába jártak, a fiatal énekesnő talán kedvességével csábítja el a közönségét, de nem tudta pontosan megmondani, mitől telt meg majdnem teljesen a PeCsa.

A Lola-jelenséget kutatva elsuhantunk még Kozmix Lala és a Unique billentyűse mellett, és még egy elmosódott férfiarc mellett, ami talán a Nox vagy a Groovehouse férfitagjához tartozhatott. A PeCsa botorkálásra késztető nézőtérvilágítása miatt nehéz volt azonosítani a jelenlévő celebeket, annyi biztos, hogy jó sokan voltak.

Mint beépített ügynökök szétszóródtak a miniközönségben. A pulóverem szakadatlanul szívta magába a parfümöt, amit talán a jelenlévő celebek hölgykísérete, talán a basszusgitárosért rajongó lányok árasztottak miközben a közönséget faggattuk Lola nagy népszerűségéről.

A nagyok Loláról: Cafe Quijano - La Lola

Ők sem tudták megmondani, miért olyan népszerű. Pedig egyszerű. A gyerekek sikongathatnak neki, ahogy régen Dévényi Tibi bácsinak, vagy Halász Juditnak. Persze kicsit más a sikongatás, kicsit több a parfüm, de alapvetően arról van szó, hogy a nagy esti koncerteket még nem látogatható korosztály is szeret szórakozni.

Mire erre ráeszméltem az alig másfélórás Lola koncert már véget is ért. Nem is kellett ennél több, a dalok kezdtek már kicsit unalmassá válni, a közönség meg fáradni. Lola számaiban egyébként nagyon sok másik szám felfedezhető.

Klikk Loláért!

A terem magától kezdett kiürülni a helyszínen lévő keményebb bulikhoz szokott biztonsági őrök kisebb-nagyobb meglepetésére, és csak egy kérdés maradt: ha Lola a gyerekeknek szól, minek ment el az a sok celeb?

A PeCsa és Lola is egyébként olyan, mint az a medve a múzeumban, csak bizonyos méretig lehet érte őszintén rajongani, és ez így jó.