Gregor Bernadett macskájának nem fáj a némaság

2006.06.09. 15:29
Sokkoló állatos-celebes hír jelent meg az egyik bulvárlapban: Gregor Bernadett sziámi macskájának gazdája kérésére műtétileg átvágták a hangszálait, mert túl hangosan nyávogott. Az eset kapcsán megkérdeztünk állatorvost, jogászt és sziámitenyésztőt, és kiderült: bár a dolog kegyetlenül hangzik, nem ütközik az állatvédelmi törvénybe.

"Gregor Bernadett hozzánk jár az állataival, így nem adhatunk ki róla semmilyen információt" - mondta az érintett állatklinika hívásunkat fogadó munkatársa, de csak azután, hogy értetlenkedéssel fogadta a hírt, hogy írni akarunk az esetről, ami egyébként két héttel ezelőtt történt. Miután a művésznő telefonja cikkünk megjelenéséig ki volt kapcsolva, a hír valóságtartalma kapcsán be kellett érnünk azzal, amit a Blikknek állít, azaz hogy a "szerencsétlen pára" annyit nyávogott, hogy "őrületbe kergette", pedig neki épp most nagy szüksége van a nyugalomra, mivel második gyermekével terhes. A hír szerint a macska nyávogása a szomszédokat is annyira idegesítette, így nem lehetett mit tenni, a színésznő egy szakemberrel átvágatta a macska hangszálait.

Vaskos a hangjuk

Az általunk megkérdezett, anonimitását megőrizni szándékozó sziámi tenyésztő elmondta, soha nem hallott még ilyen esetről, és kételkedik abban, hogy ez valóban megtörténhetett. Mint mondta, olyanról már hallott, hogy kiműttetik macskák körmét, hogy ne tudjanak karmolni, de hangszál átvágásról még nem értesült.

"A sziámiknak van hangja, valamivel vaskosabb, mint a házimacskának. De az ember épp azért választ ilyen macskát, mert szereti, ha beszélget" - helyezte új kontextusba a sziámik nyávogásást a szakember. Szerinte ez a hír "egy sztárnévhez fűződő hülyeség, melyen az érintett csak jót nevet".

Technikailag megoldható

Ezt követően megkérdeztük dr. Csergő András állatorvost, elképzelhetőnek tart-e egy ilyen beavatkozást. Mint kiderült, főleg kutyákon végeznek efféle műtéteket, ha az állat kellemetlenül ugat, és bár macskás esetről ő eddig még nem hallott, technikailag megoldhatónak tartja. És bár van benne némi ellenérzés az ilyen típusú műtétek kapcsán, még mindig humánusabbnak tartja ezt a megoldást, mintha megölnék az állatot.

Nem fáj

Bár a Blikk által anonim megszólaltatott állatvédők szerint ez az eljárás az állat csonkolása, és mint ilyen, ellenkezik az állatvédelmi törvénnyel, Dr. Pozsonyi Anikó, az Ebtenyésztők Országos Szövetségének jogásza szerint ez nem így van. Ő maga számos olyan kutyás esettel találkozott praxisa során, ahol a szomszéddal való békesség megóvása érdekében át kellett vágni a kutya hangszálait. Mint kiderült, az eljárás nem törvényellenes és nem is állatkínzás, mert sem a kutya, sem a macska számára nem fájdalmas. "Gyakran éppen hogy életmentő, mert helyrehozza a szomszéddal a békét. Közösségben élünk, és Magyarországon az állattartás kultúrája még nincs annyira magas fokon" - jegyezte meg a jogásznő, aki szerint az állatok elnémíttatása ugyanaz a kategória, mint az ivartalaníttatás, ami szintén nem törvényellenes.