Felháborodott az egyház Madonna keresztre feszítésén

-b-
2006.05.23. 12:05
Az anglikán és a katolikus egyház is közleményben tiltakozott az ellen, hogy Madonna egy hatméteres, tükrökkel kirakott keresztre feszítette magát vasárnapi Los Angeles-i koncertjén. Madonna persze nem állt meg itt: szadomazo-elemekkel dúsított előadásában beszólt Bush elnöknek és Tony Blairnek is.

A 47 éves popsztár vasárnap Los Angelesben adott koncertjével nyitotta meg idei, Confessions (Vallomások) név alatt futó, három hónapos gigaturnéját. Madonna fekete bőr lovaglóruhában bújt elő a színpadra ereszkedő óriás tükörgömbből, lónak öltözött, zablát rágó táncosok gyűrűjében, majd felpattant egyikük hátára, és onnét indított a Confessions on a Dance Floor (Vallomások a táncparketten) lemez Future Lovers (A jövő szerelmesei) című számával, írja az E!Online.

Madonna vagy messiás?

Klikk a képre!

A koncert közepén Madonna töviskoszorúval a homlokán egy óriási, tükrökkel borított kereszre bilincselve énekelt, kvázi keresztre feszítve, miközben a háttérben a videoképernyőn AIDS-árva afrikai gyerekek képmásai villódzottak. Az anglikán egyház hétfői felháborodott közleményében azt kérdezi Madonnától, vajon hajlandó-e mindent vállalni, ami a töviskoszorúval jár?

A Katolikus Liga szerint ez a Krisztus-gyalázás egyszerűen szánalmas. Az angol Evangélikus Szövetség szóvivője az Evening Standardnak úgy nyilatkozott: a hasonló cselekedetekre a keresztények hagyományosan visszafogottan reagálnak, ám ha Madonna egy másik vallás ikonográfiájával művelné ugyanezt, nagyon más jellegű reakciókra számíthatna.

Az Angliában élő amerikai popsztár szokásos erotikus kosztümjei (hétszer öltözött át Jean Paul Gaultier különböző kreációiba) és szado-mazo jelmezekben vonagló táncosai még nem vágták ki a biztosítékot az amerikai közönségben, az azonban igen, amikor Bush elnökkel folytatott orális szexre buzdította őket újonnan szerzett angol akcentusával.

Hitler és Bush

Míg Madonna épp egyik jelmezéből a másikba öltözött át, a kétmillió dollárnyi Swarowski-kristállyal díszített diszkógömb alatt, a videoképernyőn futó montázs Bush elnököt, Hitlert, Tony Blairt, Oszama bin Ladent és Robert Mugabe zimbabwei elnököt mutatta, nem túl hízelgő kontextusban. A Los Angeles-iek ezzel együtt képesek voltak jól érezni magukat: a közönségben ott táncolt Salma Hayek, a Red Hot Chili Peppers, Rosie O'Donnell műsorvezető és Nicole Richie is.

Rekordot dönthet

A Billboard prognózisa szerint az 51 állomásos Confessions turné 200 millió dollárnyit hozhat, megdöntve ezzel Cher 273 állomásos, 192,5 millió dollárt hozó búcsúturnéjának rekordját. A turné kétszáz tonnányi felszerelését, valamint Madonna 22 táncosát, zenekarát és 106 munkatársát 24 kamion, 5 busz, 18 minibusz és autó, valamint két magánrepülőgép szállítja állomásról állomásra. Madonna weboldaláról egyébként kiderül, hogy az 50 tövises töviskoronát a Los Angeles-i Cotters Church Supply templomellátóban vették 122 dollárért.

A Madonna Louise Ciccone néven anyakönyvezett, olasz származású amerikai popsztárnak nem ez az első balhéja az egyházzal: 1990-ben II. János Pál pápa a Blonde Ambition (Szőke ambíció) turné bojkottjára szólította fel a híveket, Madonna ugyanis maszturbálást imitált a színpadon a Like a Virgin (Mint egy szűz) alatt. Néhány évvel korábban a Vatikán ítélte el a Like a Prayer (Mint egy ima) videóját, melyben Madonnán stigmák jelennek meg, Jézus fekete bőrű, a háttérben pedig lángoló keresztek állnak.

Az elhangzott számok listája:
Future Lovers (Confessions On A Dance Floor)
Get Together (Confessions On A Dance Floor)
Like A Virgin (Like A Virgin)
Jump (Confessions On A Dance Floor)
Live To Tell (True Blue)
Forbidden Love (Confessions On A Dance Floor)
Isaac (Confessions On A Dance Floor)
Sorry (Confessions On A Dance Floor)
Like It Or Not (Confessions On A Dance Floor)
I Love New York (Confessions On A Dance Floor)
Ray Of Light (Ray Of Light)
Let it Will Be (Confessions On A Dance Floor)
Drowned World (Ray Of Light)
Paradise (Not For Me) (Music)
Music Inferno Intro -
Music (Music)
Erotica (Erotica)
La Isla Bonita (True Blue)
Lucky Star (Lucky Star)
Hung Up (Confessions On A Dance Floor)