Madonna időszakos felügyeleti jogot kapott Malawi kormányától az általa örökbefogadni szándékozott egyéves David Banda felett. Ezt kihasználva gyorsan beszerezték az útlevelet és a vízumot a 13 hónapos kisfiúnak, és magával vitte másfél évre Londonba.

Az énekesnő és férje, Guy Ritchie különgépe kedden hajnalban szállt le a Heathrow reptéren, David rendőröktől és a család saját biztonsági személyzetétől övezve, babysitter társaságában hagyta el a gépet. A beszámolók szerint a kisfiú kék-narancs baseballsapkát, farmernadrágot és fehér pólót viselt, de gyorsan kimenekítették a reptér épületéből, ahol a sajtó már várta.

Az értesülések szerint a kisfiú jelenleg a pár londoni otthonában tartózkodik reménybeli szüleivel, akik egy nappal előtte érkeztek vissza Angliába.

Liz Rosenberg, a pár szóvivője szerint "Az ideiglenes örökbefogadás 18 havi felügyeletet enged meg David jövendőbeli szüleinek, mielőtt döntetnének. Ez idő alatt Malawi hatóságai hivatalosan és a törzsi hagyományok szerint megvizsgálják alkalmasságukat".

Celebeknek akciós a gyerek?

Az énekesnő pénteken hagyta el az országot, miután egy héten át árvaházakat látogatott. Ugyanezen a napon nyújtották be ellene emberjogi szervezetek azt a keresetet, amiben azzal vádolják, hogy Madonna hírnevét kihasználva próbálja meggyorsítani az örökbefogadási folyamatot. Az emberjogi szervezetek szerint Malawi hatóságai azért nem mernek ellenkezni az énekesnő lehengerlő stílusával, mert félnek attól, hogy ez esetben elesnek az általa beígért 3 millió dolláros támogatástól, amiből árvaház- és gyerekkórházi központ épülhetne.

Justin Dzonzi emberjogi ügyvéd szerint Malawiban örökbefogadáskor a jövendőbeli szülőnek legalább egy évet az országban kell tartózkodnia, mielőtt engedélyezik számára az örökbefogadást, ráadásul külföldi állampolgárok nem fogadhatnak örökbe. Ezek a szabályok azonban Madonna esetében mintha nem is léteznének. "Természetesen meg vagyunk győződve arról, hogy ez esetben minden szabályszerűen történik, és nem kerülik meg gyermekvédelmi törvényeinket" - tette hozzá óvatosan az ügyvéd, hangsúlyozva, hogy az eljárás egyelőre nem zárult le.