horoszkóp

Grillgyarmatosítás az All-Inclusive-szigeteken

2004.09.30. 13:29
A Napköztársaság végre nevéhez méltóan viselkedik: elállt az eső és kisütött a nap. A polgárok buzgón barnulnak és kirándulnak, és kiderül az is, hogy egy lakatlan sziget attól lakatlan, ha nem lakják - az épített kikötő, a közvilágítás és az angolvécé pedig nem számít.
Végéhez közeledik a monszunidőszak Ázsiában: szikrázó napsütés fogadta kedd reggel a Napköztársaság polgárait, akik kormányuk vezényletével egy lakatlan sziget meghódítására indultak. A hódítás akadálymentesen zajlott: a remeterákok nem tanúsítottak ellenállást. Röviddel riportereink partraszállása után a bennszülött szakácsok már neki is álltak ebédet készíteni a hordozható grillen.

Barnulási verseny: trükkök a szupermodelltől

Tekintse meg képeinket!
Közben a parton folytatódott Gianni Annoni és Kandech Evelyne barnulási versenye: a küzdelem továbbra is szoros. Görög Zita versenyen kívül profin választott ruhadarabokkal hangsúlyozta bőrének karamellszínét: aranylamé fürdőruhája és türkiz szarongja mellett még Gianni First Ladyjének zebracsíkos Dolce & Gabbana strandkendője is szimplának tűnt.

Lakatlan sziget az, ahol nem laknak

A maldív turistaipar sajátságosan értelmezi a lakatlan sziget fogalmát. A kérdéses érintetlen földdarabon az evolúció hosszú évezredei nemcsak fából ácsolt kikötőt alakítottak ki, de angolvécét és földvezetékes áramról üzemelő közvilágítást is, észlelték a Velvet meglepett tudósítói. Miután a gyarmatosító hordák elfogyasztották a grillebédet, a hajó továbbindult egy szigetre, melyen csak helybéliek laknak.

Ahol laknak, ott viszont nagyon

Noha a Napköztársaságot is magába foglaló dél-maléi atoll több tucatnyi szigetből áll, közülük mindössze hármon laknak bennszülöttek. A halászoknak és hajójavítóknak otthont adó Gulhi olyan apró, hogy egy százméteres sprinttel bármelyik irányban az óceánban találja magát az ember. A szinte faltól-falig beépített szigeten több mint hatszázan laknak: fő kiviteli termékük a hal, melyet a Napköztársaság néven is ismert Palm Tree Island nyaralóhelynek adnak el.

A falucska sárgára és kékre festett, vagy vakolatlan korallkőből rakott házfalaival, a kerítések fölé boruló bougainvilleákkal és az utcán focizó gyerekekkel akár mediterrán halászfalu is lehetne. Az ajándékboltok előtt fakeretes függőágyakban üldögélő asszonyok viselete azonban elárulta, hogy iszlám országban járunk: a földig érő ruha felett kendővel takarták el hajukat. Igaz, arcuk szabadon maradt.

Naplemente, telihold

Klikk a képre!
A lassan rózsaszínre váltó ég alatt Görög Zita a húsz dollárról háromra lealkudható, Indonéziában szőtt kendőket nézegette barátnőjével, míg Kandech Evelyne a gyerekekkel barátkozott a TV2 kamerája előtt. A müezzin éneke azonban jelezte: a hívőknek a templomban, a látogatóknak pedig a hajón a helyük.

A sziget felett ementálisárgán megjelent a hold, újabb alkalmat adva a digitális kamerákkal felszerelt polgároknak a hasztalan erőlködésre. Otthon majd büszkén mutatják a képet, melyen a nagy feketeség közepén gyufafejnyi fehér kör látszik: hát igen, azért a telihold a trópusokon, az nem akármi.