horoszkóp

Maradona kokainelvonóról szanatóriumba vonul

2005.01.26. 10:20
A negyvennégy éves Diego Maradonát kokainfüggősége és más egészségi problémái miatt eddig egy kubai elmegyógyintézetben kezelték, ahonnan nemrég egy havannai luxus-szanatóriumba szállították, és megróbálják lefogyasztani. Maradona úgy érzi, most le tud szokni a szerről.

A triplájára puffadt Maradonát lassan négy éve kórházakban kezelik. Kevés sikerrel próbálják leszoktatni a kokainról, és ezzel párhuzamosan a túlzott drogfogyasztás miatt kialakult betegségeit - túlsúly, szívbetegség, légzési nehézségek - gyógyítják. Aggódnia nem kell, mert még így is sorban állnak nála a szponzorok.

Meg tudja csinálni

#alt#
Diego Maradona

Az egykori argentin nagykövet, Raul Taleb, múlt héten Kubában meglátogatta a súlyos szívproblémákkal küszködő futballikont. A nagykövet, aki már régi ismerőse a hazájában istenként tisztelt sportlegendának, a következőt nyilatkozta a Reutersnek: "Én már ránézésre meg tudom állapítani, hogy mikor van jó állapotban vagy rosszban, és most teljes meggyőződéssel kijelenthetem, hogy Maradona nagyon jól van." Hozzátette: "Meggyőződésem, és ezt a család is tudja, hogy Maradona képes talpra állni, ha egyszer elhatározza.

Pszichiátria után paradicsom

A futballsztárt 2000-ben már ápolták a havannai La Pradera kórházban, tavaly ősszel pedig egy csúnya visszaesés után az argentínai pszichiátrán kezelték. Maradona családja akarata ellenére úgy döntött, inkább a kellemes La Praderában folytatja tovább a gyógykezelést. Jelenleg a Havanna nyugati részén fekvő, csendes, pálmafás gyógyintézetben pihengetett.

Taleb szerint "itt otthonosabban érzi magát, melegebb van, és a táj is szebb, ezért marad a La Praderában." Szeptember huszadikán érkezett meg az intézménybe, ahonnan egyszer sem látták kimozdulni egészen december ötödikéig, amikor az ünnepekre hazautazott Buenos Airesbe a családjához. A focista kezelése nem zajlik szigorú körülmények között, állítólag nem korlátozzák a mozgásterét, és gyakran fogadhat vendégeket is.

Drogfogyás

Az 1994-es világbajnokságon már súlyproblémákkal küszködő Maradonát hazaküldték, miután egy drogteszt efedrint mutatott ki a szervezetében. Maradona zsírégetőként használta az efedrint, mert máshogy nem bírt lefogyni. Állítása szerint előzetesen megegyeztek a FIFA-val, hogy így is engedik játszani, de a szövetség megszegte a szavát.

Maradona 1997-ben hagyta abba a labdarúgást, 2000-ben pedig a FIFA Pelével együtt minden idők legjobb focistájának választotta meg. Legfrissebb interjúiban azt nyilatkozta, hogy úgy érzi, le fog tudni szokni a kokainról.