A Trainspottingban súlyos drogproblémákkal küzdő fiatalt alakít meggyőzően, de akkor még mindenki azt hitte: ez csak egy film. A fiatal színésznek azonban valóban komoly problémát jelentett akkoriban függősége, bár nem a drogokra, hanem az alkoholra volt ráállva.

A skót származású sztár egy, a Playboynak adott interjúban beismerte: pár éve, amikor karrierje kicsit leült, keményen inni kezdett, és mivel az alkohol erős depresszáns is, alkoholfüggősége mellé végül még komoly depressziót is beszerzett. A Star Wars jedije a mai napig nem érti, hogy lehet az, hogy a vele dolgozó rendezők közül senki nem tette szóvá állapotát, vagy hogy miért nem próbáltak segíteni neki kijönni a spirálból, amelybe belesodródott. Pár éve azonban úgy érezte, függősége már olyannyira kicsúszott az irányítása alól, hogy nincs más választása, mint leszokni. Most már tiszta, de a mai napig zavarba jön, ha eszébe jut ez a korszaka, ami kis híján a karrierjébe került.

Zokon vette

Ewan McGregor
"Nagyon szégyellem magam" - mondta el a magazinnak. "Ha piásan állsz a kamera elé, az a játékodon is meglátszik. Mégis, egyik rendezőm sem szólt soha, még csak annyit se, hogy legalább munka közben ne igyak. Pedig biztos, hogy tisztában voltak a dologgal, hiszen bűzlöttem a piától." A színész azt is elmondta, hogy jól nyomon követhető volt, ahogy kialakul nála az alkohol okozta depresszió: "Eleinte vidám részeg voltam, de később egyre elviselhetetlenebbé váltam."

Jótékony pótcselekvés

Miután sikerrel leküzdötte alkoholizmusát és karrierje is újra felívelt, a színésznek már arra is van energiája, hogy az UNICEF nagyköveteként képviselje a gyerekek érdekeit. A napokban ő nyitotta meg a C8 nevű eseményt - ami a G8 mintájára szervezett gyerek-világtalálkozó -, amelyre a világ minden tájáról érkeztek résztvevők.