Az újságcikkek alapján Fekete Dávid mögött jól mozgósítható néptömegek állnak, Király Viktor viszont a szakma támogatását élvezi. Röviden így lehetne összefoglalni a két énekes közötti alapvető különbséget. A Megasztár 4 ma esti nagydöntőjében a tévénézők arra szavazhatnak, hogy az abszolút középszerű mezőny két utolsó tagjából kit választanak meg az év legjobb hangjának. Most már mindenki sajnálhatja, hogy kiesett Tóth Lüszi, mert ő legalább az életkora miatt érdekes volt. Utolsó elemzés a döntő előtt.

A Megasztár negyedik szériáját szombat este vagy Király Viktor, vagy Fekete Dávid fogja megnyerni, ez biztos. Az is biztos, hogy a Megasztár 4 az eddigi legérdektelenebb széria volt a műsor történetében, a kicsit is érdekes szereplőket hamar kiszórták, szakszóval élve, az egész olyan megúszós volt. Jó, a 13 éves Tóth Lüszit a várható nagy érdeklődés kedvéért beválogatták, megpörgették, majd kiköpték, hogy aztán visszasimulhassanak abba a nyugodt unalomba, amire feltételezhetően a szombat estéjüket otthontöltőknek szükségük van.

Döntősök

Medveczky hozza az izgalmat

A szombat esti döntő talán legérdekesebb eleme az lesz, hogy Medveczky Ilona, miután kirúgta az RTL Klub átlőtte magát a Camponából a Sportarénába, hogy várhatóan hiányos, de legalábbis figyelemfelkeltő öltözékével emelje az est fényét.

Persze ez sem nagy újdonság a TV2 már a hónap elején bejelentette, hogy igényt tartanak valamiért a művésznőre a döntőben.

A magyar gyerekhang nyomában

Mielőtt belemennénk abba, hogy miért Király Viktor fogja megnyerni a Megasztárt, méltassuk egy kicsit Tóth Lüszit és az őt körülölelő bénázást.

Azzal, hogy a verseny negyedik szériáját már egészen kis gyerekek számára is megnyitották, nyilvánvalóvá vált, hogy a Megasztár is ki szeretne termelni egy ugyanolyan gyerekénekest, mint amilyenekkel a verseny amerikai vagy angol verzióiban az elmúlt években találkozhattunk már. Elég csak a 13 éves Faryl Smithre, vagy a hatéves Connie Talbotra gondolni. Persze a jó hangú kisgyerekek nem most lepték el a világot. Hallották már a nyolcéves Christina Aguilerat?

Christina Aguilera – Sunday Kind of Love

Szóval Tóth Lüszi is ilyen lehetett volna, ha nem akarják a műsor készítői ennyire erőltetetten az új magyar gyerekcsillagot is megteremteni. Tóth Lüszinek valóban van énekhangja, de azért nem lehet egy napon említeni a fent felsoroltakkal.

A 2008-as év hangja: Király Viktor!

Valószínűleg a fenti közcímet fogja majd Till Attila üvölteni valamikor szombaton este. Mondjuk aztán felőlünk Fekete Dávid is nyerhetné az egész versenyt, de a verseny alatt megjelent cikkeket végigböngészve mégiscsak Király Viktor tűnik esélyesebbnek.

Egyrészt van a nagy pletyka az állítólagos lezsírozott végeredményről, ami szerint Király Viktor fogja megnyerni a nagydöntőt.

Aztán a zsűri az egész műsorfolyamban inkább Király Viktort kedvelte, nem rajongtak Fekete Dávidért, bár Fenyő Miklós nemrég a Borsonline chatjén Feketére szavazott a maga részéről. Persze, tudjuk, hogy most nem a zsűri dönt majd, de biztos van hatása annak, hogy preferálják az egyik énekest. Mondjuk ez a hatás akár az is lehet, hogy még jobban feltüzelik ezzel Fekete Dávid szavazóit.

Király Viktor mellett szól még az is, hogy a verseny eddigi győztesei – Tóth Vera, Rúzsa Magdi és Molnár Ferenc Caramel – mind Király Viktort tartják esélyesebbnek, ők meg azért valamennyire ismerik, hogy hogyan működik ez egész műsorfolyam, az ő szavuknak talán lehet hinni.

Fekete Dávid győzelmi esélyét viszont a grandiozitás növeli. Újságban kampányolnak neki, valamint állítólag a Hit Gyülekezete is támogatja, amit persze később megcáfoltak, de akkor is, ki tudja. Nem tudunk elmenni sajnos amellett, hogy a Hit Gyülekezete és a popzene szavak találkozásakor azonnal a Manhattanre gondolunk, mert ugye a zenekar egyik oszlopos tagja sokáig a gyülekezet tagja is volt, viszont a legutóbbi hírek szerint már nem az. Lehet, hogy Fekete Dávid lesz a Vidám Vasárnapok új zenésze?

Méla unalom, gyáva, megúszós, kommersz, középszerű

Azért teljesen mindegy, hogy ki nyeri a Megasztár negyedik szériáját, mert sajnos a győztes egyáltalán nem lesz mega, a sztárságra egy icipici esélye van, de azért nem sok.

Nézzük meg a műsor korábbi szériáit, hogy a mostani döntősöknél mennyivel jobb, egyedi produkciókat bemutató előadók nem jutottak be a döntőbe. És az még csak a kisebbik gond, hogy nem jutottak a döntőbe, sokkal érdekesebb, hogy nem maradtak napi szinten ismertek, nem ostromolja minden héten húsz megasztáros a slágerlistákat. Hiába énekelt például Kontor Tamás szuper ABBA-feldolgozást, a verseny óta nem hallani róla, csak ha gyereke születik Szabó Esztertől.

Kontor Tamás – The Name of the Game

És ha már emlegettük: Szabó Eszterről ugye szintén csak azt tudjuk, hogy szüli a gyerekeket, pedig hangban és energiában magasan a mostani széria két nagydöntőse fölött van, nem is beszélve arról, hogy mennyire jól adja elő a számokat.

Szabó Eszter – Proud Mary

Vagy például Torres Dániel: a nevét lehet ismerni, igen, ráadásul az adásban masszív tinilány-szavazóbázist sikerült maga köré gyűjtenie, de róla sem mondható el, hogy azóta is halálra játsszák a számait a rádiók. Pedig ő is bármelyik rosszabb napján leénekelné bármelyik mostani döntőst. Úgy tudott előadni egy Buju Banton számot, hogy a hitelesnek hallatszó magyar reggae kikísérletezésével évek óta próbálkozó Ladánybene 27 bármikor megkérhetné, segítsen már nekik az autentikus hangzás megteremtésében.

Torres Dani – Mighty Dread

Kandech Evelyne-ről, az egész széria talán legegyedibb előadójáról azóta csak olyan hírek jutnak fel a mainstream világba, hogy például összebalhézott egy taxissal. De a még viszonylag gyengére sikeredett I’m Real is a negyedik széria legjobb darabjai között szerepelhetne, előadói hitelességben mindenképpen.

Kandech Evelyne – I’m Real

Persze nem lamentálni akarunk, csak arra felhívni a figyelmet, hogy a Megasztárnak köszönhetően évente több mint tíz új popzenei előadót akarnak Magyarországon a könnyűzenébe bejuttatni, pedig ennek az országnak egész egyszerűen nincs szüksége ennyi mainstream előadóra. A slágerlistákat vezető produkciókat nemcsak a Megasztár termeli ki, nélkülük is lennének bőven elegen, akik évről évre be akarnak törni. Búcsúzzunk hát szépen ma este a Megasztártól, igaz a korábbi szériákhoz képest talán kicsit méltatlan módon.