Berényi Ákos és Bono a Megasztáron

2004.04.04. 17:19
Tapolca és Tiszadob sztárjai küzdöttek egymással szombaton a Megasztár színpadán. Oláh Ibolyának jutott a második hely, Tóth Veronikának meg a beígért lemezszerződés. Ráadásul mindezt Berényi Ákos, VV-Ági és Para-Kovács Imre is végignézte.
"Elnézést, a stáb tagja vagyok, mi csináljuk a műsort!" - tolakszik elénk a Millenáris Park C épülete előtt az egymást taposó tömegben egy operatőrnek maszkírozott férfi, majd közvetlenül utána átmasírozik rajtunk két kisgyereke, várandós felesége és a nagymama is. Ekkor VV-Ági is megindul az ajtó felé, de a zord külsejű securitys az útjába áll. "Önnek milyen jegye van?" - kérdezi az egykori villalakótól a biztonsági őr, amit Ági szemmel láthatóan zokon vesz. "Sajtó vagyok" - válaszol sértődötten, de a biztonsági őr nem hisz neki, így hozzánk hasonlóan toporoghatott tovább az ajtó előtt. Eközben a kemény mag hangos "Engedjetek be!" skandálással fokozza a hangulatot, többen a bejárati ajtót rázzák, mintha egy újabb hihetetlenül kedvezményes áraival hódító műszaki áruház megnyitóján lennénk, vagy mintha odabent éppen újból összeállt volna Elvis Presley, hogy közös koncertet adjon a Beatles-szel és a Doors-szal.

Punkok, fanatikusok, lökés hátulról

Tekintse meg a képeinket.
A tömegben megpillantunk egy fiatal punkot, aki anyuka szuperfixáló hajlakkjával csinos kakastaréjt épített szombat estére. Nemsokára észreveszi, hogy zavarunkban le sem tudjuk venni róla a szemünk, főleg, hogy közben többször is megtapos mindkettőnket piros cipőfűzős Martens bakancsával, így magyarázkodni kezd: "Nyál a zene, de kurva jó csajok vannak. Sosem tudod meg, mit vesztesz, amíg nem fekszel le egy budai megasztár fanatikussal." Már éppen múlt szombati élmények képies, gesztusokkal és hangutánzó szavakkal kísért előadásába kezdene, amikor valaki hátulról lök egyet rajtunk, a biztonsági őr pedig egy pillanatra ellankad, így máris az előcsarnokban találjuk magunkat.

Berényi Barátok közt Ákos él

A labirintuson keresztül végül eljutunk a nézőtérig. A színpadot hétkor már képtelenség megközelíteni, mert a televíziós stáb felsorakoztatta a közvetítéshez szükséges eszközöket, azok meg ugye sok helyet foglalnak, az üres réseket pedig fotósok töltik ki. Nincs más választásunk, a nézőtér közelében maradunk, idővel azonban egyre többen és többen kerülnek elénk, és már nem látunk semmit sem abból, ami a színpadon történik, akárcsak a sokat gyászolt Berényi Barátok közt Ákos, aki reménytelen helyzetéből menekülve megpróbál lábujjhegyre állni, vagy a szépemlékű Bárból ismerős Tiger, aki a látvány helyett kénytelen Para-Kovács Imrével vigasztalódni.

Sajtó passokkal felfegyverkezve úgy döntünk, hogy körbenézünk, hátha találunk egy helyet, ahonnan talán mi is láthatnánk valamit, de hiába pásztázzuk a terepet. Sztárnak, vagy stábnak kellett volna öltözni, így nem megyünk semmire. Az emeleten ácsorgunk, amikor észrevesszük, hogy van még a nézőtéren hátul, valahol messze-messze egy kicsi zúg, ahova talán még beférünk.

Bono a Megasztár-színpadon

Tekintse meg a képeinket.
"Ki énekel?" - kérdezi pár perc múlva a mellettünk ülő csinos lány már az első forduló utáni szünetben, miközben az egyik hangulatfelelős éppen a "With or without you" című U2-slágert énekli. "Ez, azt hiszem, Bono" - válaszol könnyűzenében kicsit jártasabb barátnője, mire a mellettünk ülő lány nagyot sóhajt: "Amióta nem járok diszkóba, lemaradok minden új tehetségről". Eközben a hangulatfelelős, akit tudtán kívül világsztárnak néztek, egyre jobban bepörög, tapsra bíztatja a közönséget, majd veszett jelzőhalmozásba kezd: percenként negyvenszer ejti ki, hogy fantasztikus, lenyűgöző, vagy éppen bámulatos. "Még két perc, és vége a csodálatos reklámblokknak, és jövünk vissza a bámulatos sztárokhoz!" - kiabálja, és mi már nem bírunk magunkkal, a lelátó rosszalló pillantásai közepette röhögni kezdünk.

A cinikus mosoly azonban nemsokára eltűnik az arcunkról, hiszen jön Tóth Veronika, és belekezd egy Whitney Houston-klasszikusba. A közönség döbbent csendben hallgatja végig, ahogy Veronika hangja megrázza a régi gyárépület falait, körülöttünk többen nyitott szájjal bámulnak, a mellettünk ülő lány pedig sírni kezd. A dal alatt egyedül a VIVA műsorvezetője, Patrícia ordibál kegyetlenül.

Titkok, könnyek, tizenévesek

Ibolya előadása nem kisebb sikernek örvend, a tömeg visít, a mellettünk ülő lelkes tizenévesek pedig nem tudják eldönteni, kinek drukkoljanak. "Vera! Vera!"- kiabálja szünet nélkül az egyikük, amiért a másik igen mérgesen néz rá. "Nem is Verának szurkolunk"- mondja. "Ja, tényleg. Ibolya! Ibolya!" - sikítozik tovább. Az eredményhirdetés előtti perceket szerencsére már lélegzetvisszafojtva, csöndben ülik végig, Vera győz, mi meg sietve távozunk, a jól nevelt lányok ugyanis elkezdik szétverni a berendezést.

Kifelé menet sikerül elcsípnünk az Ibolya-drukker Pierrot-t, aki amúgy számított arra, hogy Veronika fogja megnyerni a versenyt, és bár kedvence csak a második lett, mégis úgy érzi "jó ez így, ahogy van". Megtudjuk, hogy a producer a továbbiakban is egyengetni fogja a fiatal énekesek útját, többek között közreműködik majd a megasztárosok lemezein. Egy óvatlan pillanatban még azt is elárulja, hogy a tizenkét versenyző közül néggyel külön is csinálni fognak valamit, lehet, hogy közös album, de többet nem mondhat el, hiszen Pierrot már csak ilyen. Titokzatos.