Jazz, meleghimnuszok és magyar hiphop

dns
2004.10.06. 16:30
A Megasztárnak köszönhetően nem kell több haknit vállalni. Legalábbis ez a tapasztalata Bartók Krisztiánnak, aki botránnyal szeretne debütálni a popiparban. Hajdú Klári a Balázs Elemér Group énekesnőjeként jazzfesztiválokon lép fel egykori példaképeivel. Székelyhidi Balázs a motoros találkozók kedvence. Batka Ignác Barna lemezével kilincsel a kiadóknál.
A távirányító, és Hajdú Klári

"Az idei Budapest Jazzfesztiválon már azzal az énekessel együtt léptem fel, akit évekig a közönség első sorából csodáltam: Winand Gáborral. A fesztet nyitott területen rendezték. Fáztam egy szál blúzban, de nagyon boldog voltam" - vág az élménybeszámolója közepébe Hajdú Klári, Pély Barna egykori tanítványa, akinek pályája a négy vigaszágas közül a legszerencsésebben kezdődött.

Tekintse meg képeinket!
Azon az estén, amikor a Megasztár adásában szerepelt, Balázs Elemér jazzdobos a tévé előtt unalmában a távirányítót kapcsolgatta, majd Klári produkciójánál megállt. Másnap meghallgatásra hívta a két éve jazzkonzervatóriumban tanuló lányt. Néhány héttel később már együtt léptek fel Bécsben.

"Sűrű nyarat zártunk. Felvettük a Balázs Elemér Group harmadik lemezét, és jártuk az országot. Sajnos a Sziget Fesztiválra a teljes, héttagú zenekart anyagi okokból nem hívták meg, de az őszi turné is sok élményt tartogat majd. Ősszel fellépünk Bécsben és Prágában is" - mondja büszkén Hajdú Klári, akitől azt is megtudtuk, nem a jazz az egyetlen műfaj, amelyik érdekli.

Skatulya, és a lánycsapat

"Ha beszavaztak volna a Megasztár döntőjébe, kikerültem volna a jazzénekesnő skatulyából. Szeretek pop és funky dalokat is énekelni, a korábbi egyetemi zenekarommal is ezt a műfajt vittük. Mégis meglepődtem, amikor felkeresett egy menedzser, hogy egy lányzenekart szervez, ahol a tánctudás is fontos. Gyorsan kiderült, hogy hármunk közül csak én tudok énekelni" - tette hozzá az énekesnő, aki elvből elutasítja az ehhez hasonló ajánlatokat.

Klárival szemben Batka Ignác Barna nem dobna vissza egyetlen felkérést sem. Csakhogy nem kényeztetik el. A rapper így saját rokonságából kásztingolt háttértáncost és vokalistát, és egy dj-vel kiegészülve próbál nyilvánosságot szerezni magának.

Batka Ignác Barna és a kapcsolatok

"Csak néhány helyen léphettünk föl eddig, ahova ismerős révén be tudtam vinni a csapatot - summázza a tehetségkutató után eltelt fél évet Batka Ignác Barna. - "Az Orczy kertben, és művelődési házakban koncerteztünk. A Megasztár után senki nem keresett meg, így magamnak kellett a zenei pályámat intézni. Nyáron önerőből elkészítettük az első lemezemet".

Az elszánt hiphopzenész elmondta, a közönség láthatóan kedveli a zenéjét, különösen a Justin Timberlake-feldolgozásokat. Abban azonban nem biztos, hogy a magyar könnyűzenei kiadók nyitottak az általa képviselt R'n'B műfajra.

"Népszerűvé szeretném tenni a műfajt, de egyelőre nem kapkodnak értem a kiadók. Hamarosan elkészülnek a lemezhez kapcsolódó utómunkák. Azután a nagy kiadóknál kilincselek majd, hogy eladjam a zenémet. Sokat feltettem erre" - jelentette ki Ignác.

Főiskola és rózsaszín bura

Klikk a képre!
A rapperrel szemben Bartók Krisztián szándékosan több lábon áll. A popénekes a Kommunikációs Főiskola végzős hallgatója. A tanulás mellett fodrászként dolgozik. A vendégei számára saját otthonában nyitott üzletet. "A nyolcvanas évek diszkókorszakát az üzleti tárgyalók stílusával ötvöztem, és a rózsaszínt a feketével. Kicsit magamutogató, és egoista, kicsit extravagáns, mint én. Fontos, hogy jól érezzék magam a vendégeim. Az egész nyaram ráment a fodrászüzletre" - mondta Bartók Krisztián, aki ennél is lelkesebben beszélt első lemezéről. Különösen, ami a saját dalok csipkelődő szövegét illeti.

"Réseket kerestem a műfajok közt, hogy betömjem azokat. Egyrészt a nyolcvanas évek diszkózenéjét kevesen képviselik, másrészt a meleghimnuszokat sem sok előadó vállalja. Én vállalkozom rá. A lemezemen egyetlen feldolgozás lesz, az Army of Lovers egyik nem elcsépelt száma. Meggyőződésem, hogy nem érdemes már feldolgozott slágerekbe fogni a siker reményében. A másolás és a bukás veszélye nagyobb" - mondta Bartók Krisztián, aki a másik meggyőződéséről is beszámol: nem érdemes a Megasztár-dömping idején debütálni.

Bartók Krisztián és a botrány

"A fodrászüzletemnek néhány ismerősöm reklámkampányt szervez. A lemezemre is fontos lenne felhívni a figyelmet. Úgy tervezem, hogy három dalt jelentetek majd meg különböző médiumokban. Nem tartom kizártnak, hogy egy botránnyal debütálok. Feltéve, ha az ország felkészült rá" - nevetett a popénekes, aki miután lediplomázott, a TV2-nél helyezkedik el, mint gyakornok.

Saját zenekara Székelyhidi Balázsnak is van. Miután kiesett a középdöntő versenyéből, a telefonja mind gyakrabban csörgött. Roxx'y nevű rock bandájával nyári fesztiválokon, motoros találkozókon lépett fel nyáron. A csapatot meghívták Horvátországba, és Ausztriában már kedvenc klubjuk is van.

Nincs több hakni

"Nem kell többé a szinten alul munkákat vállalnunk" - foglalja össze a megasztárbeli szereplés előnyeit Bartók Krisztián - "Régebben gyakran énekeltem a Capellában fél-playbacket. Azóta azonban, amióta saját zenekart kaptam, nem vállalok CD-alapú fellépést. Az már visszalépés lenne ahhoz képest, ahol most tartok" - összegezte a tehetségkutató verseny következményeit a popénekes.