Már szinte senki sem emlékszik a hatvanas években ünnepelt sztárra, Mickey Hargitayra, aki felesége, Jane Mansfield halála után visszavonult. Pedig olyan híres volt, hogy életét Arnold Schwarzenegger főszereplésével meg is filmesítették.
1955-ben Mickey Hargitay lett a világ legszebb testű férfija: Londonban elnyerte a Mister Universe címet. A fiatalember az Egyesült Államok színeiben indult, de amikor tiszteletere felvonták a zászlót, az amerikai mellett a magyar is ott lobogott. "Az amerikai himnuszt játszották, de én a magyarra gondoltam" - meséli a hetvenéves Hargitay az RTL Klub szerda esti XXI Század című műsorában.

Cirkuszi karrier

Tekintse meg képeinket!
Fotó: RTL kLUB
Hargitay Miklós Kőbányán nevelkedett, szegény családban. Korán kezdett sportolni, a Fradiban csatárkodott. Közben - ekkor 16 éves volt - a szomszéd lánnyal akrobatikus számokat tanult be. Olyan sikerrel, hogy szerződést kaptak a Fényes cirkuszban. A szülők persze kétségbe estek, hogy a fiú "bohóc akar lenni".

Miklós azonban az akrobatika mellett komolyan foglalkozott egyetemi tanulmányaival is, az akkor világhírű építészkarra járt. "Semmiképpen nem akartam Magyarországon maradni" - mondja; már kiskamasz korában megpróbált megszökni. Csónakba szállt testvérével, hogy úgy evezzenek át Amerikába.

Hargitay végül már kész mérnökként 1945-ben hagyta el Magyarországot, ahogy akkoriban mondák: disszidált. Hosszas európai bolyongás után érkezett meg New Yorkba, ahol rakodómunkás lett, napi egy dolláros bérrel.

Pontosan 24. születésnapján változott meg végérvényesen az élete: egy magazin címlapján meglátta Steve Reevest, kora leghíresebb testépítőjét. Követte példáját és két év múlva már ő állhatott az első helyen. A karrier beindult: állást kapott a világhírű Mae West revüben, a Chippendale-műsorok ötvenes évekbeli elődjében. Itt látta meg 1956-ban Jane Mansfield is, aki úgy lett sztár, hogy hasonlított Marilyn Monroe-ra. Két évvel később összeházasodtak.

Cowboyost játszott

A nő mellett Mickey színészi pályát kezdett. Borzasztó szerepei és alakításai voltak - szerepelt horrorfilmekben, kosztümös filmekben és westernekben. Csapnivaló színész volt, de sikeres - anyagilag mindenképp. "Úgy játszottam, ahogy gyerekkoromban a grundon játszottak indiánosdit, vagy cowboyosdit" - mondja Hargitay, aki példaképe, Reeves álomszerepét is megkapta: ő alakította Herkulest az 1960-as Herkules szerelmeiben.

1961-ben látogatott először Magyarországra feleségével. Az ország felbolydult: lezárták miattuk a Ferihegyi utat, a belügyminiszter a saját autóját, szolgálati Volgáját engedte át neki, amíg a Balatonon nyaraltak.

Szomorú vég

A házasság véget ért, miután Jane 1964-ben lelépett egy pasival Mexikóba - nemcsak a férjet hagyta ott, hanem a három gyereket is. A válás megtörte a férfit. Nem kapott több szerepet, a sportolást is abbahagyta. Visszatért eredeti szakmájához: hollywoodi milliomosoknak tervezett házat. Az asszony nem boldogult Mickey nélkül. Az új férfi állandóan verte, monoklijait gyakran kellett hatalmas napszemüvegekkel takargatnia. Mickey hívta, jöjjön vissza hozzá.

A goromba bánásmódot megelégelve Jane Mansfield 1967-ben úgy döntött: szakít új férjével, és visszamegy Mickeyhez. A sors azonban közbeszólt: a színésznő pár nappal ezután halálos autóbalesetet szenvedett. Jayne, barátja, Sam Brody és a sofőr azonnal meghaltak, amikor kocsijuk egy teherautóba rohant. A színésznő és Mickey gyermekei, akik hátul ültek, azonban csodával határos módon néhány karcolással megúszták a balesetet.