horoszkóp

Fenyő Miklós Hajóssal nosztalgiázik a Margitszigeten

2004.08.20. 10:47
Fenyő Miklós már 37 éve nyomja a rongyláb-figurát, és nemsokára jubileumi koncerttel ünnepli meg eddigi sikereit. A margitszigeti koncerten Hajós András és Gönczi Gábor is Fenyő Miki-számokat fog előadni.
Mint Fenyő a Velvetnek elmondta, a hagyományőrző jubileumi koncert két sztárvendégében az a közös, hogy szerinte mindketten nagyon tehetségesek és mindketten Fenyő Miki-rajongók.

Az augusztus 28-iki margitszigeti koncerten körülbelül harminc dalt fog előadni, tíz tagú zenekarral és szintén tíz tagú tánckarral együtt. A koncert már nyolc éve hagyománynak számít, mindig teltház szokott lenni, és mindig fellép vele két sztárvendég. Idén Hajós András a Emil Rulezből és Gönczi Gábor, az RTL klub műsorvezetője, tavaly pedig Szandi és Mary Zsuzsi emelték a jampi nosztalgiaest fényét.

Mr. Nosztalgia

Tekintse meg képeinket!

Fenyő Miklóst, hazánk talán leghitelesebb jampiját nemrég két óriási megtiszteltetés érte. Az egyik, hogy sokoldalú könnyűzenei munkásságának elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét adta át neki Mádl Ferenc március 15-én. A legújabb Fenyő-album borítóján a magasztos pillanatot megörökítő kép látható. Az album címe Mr. Rock and Roll. F. Miki elmondta, hogy nem csak R'N'R számok vannak az új lemezen, ezek már inkább "fenyős" számok.

A másik örömteli esemény pedig, hogy Angyalföld díszpolgárává avatták. "Mindig is angyalföldi gyerek voltam, itt nőttem fel, nekem ez sokat számít" - kommentálja a díszpolgár. "A gyerekeim - 29 éves fia és 27 éves lánya - is nagyon kötődnek ide, de már nem itt laknak" - meséli Fenyő.

Bár ő Újlipótvárosban született 1947. március 12-én, de a közeli Angyalföldön cseperedett fel. Több számában is megénekelte a környék dicsőségét, például Az angyalok földjén vagy az Angyalföldi pálmafák című slágerekben. "Az ötvenes-hatvanas években ez a terület erős közösségformáló közeg volt" - emlékszik vissza. "A Vizafogón egy csomó klub működött, ezekbe jártunk a haverjaimmal. Szinte folyton a Szent István parkban lógtunk" - mondja. "Azóta már megszűnt az a forradalmi hangulat, amit a rockzene megjelenésekor érezhettünk. A mai srácoknak-lányoknak nem tudom, hogy jelent-e annyit e környék, mint nekem annak idején."

Fenyő Miki, akinek már számos zenei korszakát végighallgathattuk, ma a zeneszerzés mellett a József Attila színházban játszik a Made in Hungária című darabban, mely az ő élettörténetét dolgozza fel.

Nem hallott az IMMC-ről

A kilencvenes években három street srác Fenyő Miklós 1986-os break-lemezének szövegeit kezdte el saját stílusban előadni, később belőlük alakult ki IMMC nevű együtes (a rövidítés jelentése: In Memoriam Michael Christmas, azaz Karácsony (Fenyő) Miklós Emlékére). Az IMMC kezdetben három bringásfutár MC-ből, és DJ Mangóból állt. Néhány éves működés után két éve adták ki első albumukat Scandallum címen, tele tuti "slágerekkel", eszeveszett poénokkal, és a legkeményebb oldschool hiphop alapokkal.

A sajnálatos módon már nem aktív csapat tagjai: Buppa Record MC, freestyle rap fenegyereke, Helikopter San, és Frelimo a.k.a. Street Star külön utakon járnak, de zenei munkásságukkal sokakat örvendeztettek meg, és a magyar zenei posványban valami teljesen egyedit és maradandót alkottak.

A telefonban rekedtes beszédhangú Fenyő Miklós nem hallott még az IMMC-ről, de mint mondta, örül a dolognak. Komoly érdeklődés azonban nem csengett ki a hangjából, és miután elárulta, hogy magyar előadók közül a Republik, Kovács Ákos, a United és a Groovehouse tetszett neki az utóbbi időben, úgy gondoltuk, inkább mégsem küldünk neki IMMC-kazettát.

Móka Miki

Fenyő Miklós lassan beszél. Mint megtudtuk, szokott tévézni és rádiót hallgatni, de internetezni nem. Honlapját lánya, Fenyő Dió szokta frissíteni, de még elég kezdetleges stádiumban van. A Velvet sajnálkozását fejezte ki Fenyő Miklósnak a jelenlegi magyar zenei helyzettel kapcsolatban, hátha megértő fülekre talál, de Fenyő szerint nem olyan vészes a helyzet. "Szerintem csak annyi a baj, hogy manapság kevesebb avantgard szemléletű művész megy zenei pályára, és ennek a hatása érezhertő a mai popzenében."

Megkérdeztük, mivel tartja magát formában az 1947-es születésű előadóművész, de nagy meglepetésünkre nem sportol semmit. "A koncerten harminc számot énekelek majd el, ezt valóban nehéz szuflával bírni" - ismerte el a popzenész, de mint mondta, ő koncert közben szinte transzcendentális állapotba kerül, és tele lesz energiával. "Engem a közönség szeretete éltet. Azért vagyok boldog, mert tudom hogy amit csinálok, abból öröm fakad" - fogalmazta meg elveit Fenyő.