horoszkóp

Erős Antóniát a sarokba ültették

2005.04.11. 17:46
A Mosolyország Alapítvány célkitűzése, hogy a "fogyatékos" kifejezést a társadalomban felváltsa a "segítséggel élő" elnevezés. Ennek keretében hoznak létre olyan sarkokat a gyermekorvosi rendelőkben, ahol a gyerekek családjukkal együtt ismerkedhetnek meg azzal, hogy élnek azok, akik máshogy élnek. Mint például az RTL műsorvezetője, Erős Antónia, aki az első ilyen MOA-sarok megnyitóján is részt vett.

"A Tátra utcai gyermekrendelőben nyílt meg az első MOA-sarok, de a tervek szerint előbb a megyeszékhelyeken, később az ország összes gyerekrendelőjében szeretnénk létrehozni ilyet" - mondta el a Velvetnek Erős Antónia, a Mosolyország Alapítvány egyik nagykövete. "Ez a sarok egy olyan kis zug az orvosi rendelők várójában, ahol a gyerekek szüleikkel együtt leülhetnek, és az ott lévő játékok és könyvek segítségével bepillantást kaphatnak abba, milyen a segítséggel élők élete".

Az alapítvány munkatársai úgy vélik, a segítséggel élő emberekkel szembeni idegenkedő - sokszor elutasító - társadalmi vélekedés megváltoztatását elsősorban a gyerekeknél kell elkezdeni: "Ha elég korán kezdjük a szemléletformálást, akkor nekik természetes lesz, hogy ebben nőnek fel, és elfogadják, hogy minden ember más". A gyerekeket célozza ezért az alapítvány kiadásában megjelent Ne parázz című könyv is, ami a gyerekek nyelvén szólva, ám mindenki számára tanulságos módon ezt az eszmei mondanivalót közvetíti. "A könyv üzenete, hogy ne tarts tőlük, inkább próbáld beleélni magad a helyzetükbe: ismerd meg és fogadd el őket" - mondta az RTL műsorvezetője.

Nyelvében átél a nemzet

Erős Antónia A "segítséggel élők" kifejezés elterjesztése egyébként szintén része a MOA célkitűzésének: szeretnék, ha ez váltaná fel a "fogyatékos", "sérült" vagy "hátrányos helyzetű" jelzőket, amelyek azt sugallják, az ilyen emberek kevesebbek. Erős Antónia személyesen is érintett a témában: 1995 óta diagnosztizálták nála a cukorbetegséget, amelynek ugyan nincsenek látható külső megnyilvánulásai, de az RTL Klub műsorvezetője szerint ettől még ők is a segítséggel élők közé tartoznak: "Nekünk például az orvosok vagy eszközök segítségére van szükségünk, úgyhogy a segítséggel élők fogalom egész tág, nem csak a keresszékesekre kell gondolni. Van, aki rövidlátó, van, aki nagyothall, van, akinek súlyfeleslege van - a lényeg, hogy senki sem kevesebb, mint a másik, hanem csak másképp, esetleg segítséggel éli az életét".

Személyes vállalás

Erős Antónia a Mosolyország Alapítvány és a Magyar Cukorbeteg Szövetség számára végzett figyelemfelhívó munkája mellett személyesen is tesz a felvilágosításért. "A mi feladatunk is, hogy nyissunk" - vallja. "Én például nyilvános helyen is megmérem a vércukrom, vagy beadom az inzulint. Van, hogy a kollégáimat kérem meg, hogy segítsenek, és ezzel egyben be is vonom őket. Így már nem idegenkednek ettől, esetleg kérdeznek is, sőt sok esetben komoly tévhiteket is sikerült már eloszlatnom ezzel."

Egy cseppben a megelőzés

Erős Antónia emellett saját kezdeményezéssel is próbál tenni a megelőzésért, ezért idén év elején alapítványt hozott létre: "Az alapítvány most már indulásra készen áll, és várhatóan már a nyáron megkezdi tevékenységét. Az Egy csepp figyelem kampány lényege, hogy az emberek könnyen elérhető módon - nyilvános helyeken, jelképes összegért juttatott vércukorszintmérő készülékkel - tudják ellenőrizni a vércukor-szintjüket, és rögtön azt a lehetőséget is megkapják, hogy hová forduljanak, ha valami eltér a normálistól. A lényeg a megelőzés."