horoszkóp

Plasztikai sebészt a szupermodellnek!

2007.06.24. 15:43
Kellemes meglepetésben volt része azoknak a férfiaknak, akik szombaton a gyulai Kossuth tér felé vették útjukat, a tér szökőkútjai alatt ugyanis tizennégy válogatott szépségen legeltethették a szemüket egész este. Itt rendezték ugyanis a 2007-es "SM" Modellversenyt - ha valaki másra gondolna, ki kell ábrándítanunk, az "SM" a szupermodell szóra utal.

A lányokat háromszáz versenyző közül válogatták be szerte az országból, így tulajdonképpen mindenki máris győztesnek tekinthette magát - indított optimistán Beszeda Gábor műsorvezető, az RTL klub egyik telefonos játékának vezetője, aki ennek ellenére sem lopta be magát a lányok szívébe, mivel kicsit felcserélte az indulók neveinek sorrendjét, amint a kifutón pontszerző körútjukat rótták. Ez még talán nem lett volna orvosolhatatlan hiba, de az, hogy szépségversenynek nevezte a rendezvényt, igazi mérgezett nyílnak bizonyult. "Ez egy modellválogatás, nem szépségverseny!" - magyarázta az egyik lány, Juhász Lili bőszen: "Teljesen más kritériumok és elvárások vannak egy modellel szemben, mert aki szépségversenyen indul, lehet olyan, hogy van mit fogni rajta, egy modellnek meg vékonynak kell lennie."

A versenyt egyhetes felkészítő tábor előzte meg, a gyulai önkormányzati vendégházban szállásolták el a tizennégy modellcsemetét, és minden hajtépés nélkül telt: az indulók egyhangúan azt mondták, hogy "tök jófej mindenki". A 16 éves Viola szerint nagyon kemény volt ez az egy hét, nehéz volt egyedül megállnia a lábán. Azt is elárulta, hogy nem fél az anorexiától, mert nem szeret enni. A többieknek nem volt ilyen problémájuk, ők a tábor alatt feltálalt rántotthúst krumplival és lasagnával ették a héten.

A bY-CAndy Modellügynökség egyébként, mint azt Horvát Ilona, az ügynökség művészeti vezetője - a lányoknak csak Ica néni - elmondta, első ízben próbálkozott tehetségkutató verseny szervezésével, de a szakmában egyébként már elismert névnek számítanak. Több modellnek indították már el nemzetközi karrierjét, ők fedezték fel például Molnár Évát is, akiből az első Coca-Cola ezüstlány lett.

A verseny szervezésében az egész család összefogott: a felkészítő tábor alatt "Ica néni" férje gondoskodott arról, hogy a modellcsemeték jól lakjanak éttermében, lánya pedig főszervezőként segített mindenben. Mint elmondták, több volt a lelkesedés, mint a pénz, és sokkal profibb rendezvényt szerettek volna kerekíteni, a köz- és szakmai vélemény szerint viszont a verseny azon ritka esetek közé tartozik, amikor a pénzhiányt tényleg sikerült pótolni a lelkesedéssel és egy színvonalas esemény jött létre.

Csupa titok

Ami a fődíjat illeti, a kérdést nagy titkolózás előzte meg, mert ezt az utolsó pillanatig nem árulták el a lányoknak, ahogy azt sem, ki lesz a tizenkettedik zsűritag. Az indulók a vendégház kertjében még csak találgatni tudtak, hogy mi lesz a fődíj, legtöbben persze szerződést szerettek volna, volt aki utazást, autót, vagy két szép új mellet akart. Ez utóbbi, mint kiderült, nem is volt túl irreális elképzelés.

A zsűrinek azon kívül, hogy szigorúan szakmai szempontok alapján pontozzon, más instrukciót természetesen nem adtak a szervezők - az összetételt nézve azonban felesleges is lett volna ellátni őket bármilyen jó tanáccsal, mert egytől-egyig a szakmában dolgoznak. A tagok közt olyan nevek bukkantak fel, mint Kajdi Csaba, a Visage Modell Management modellügynöke, Herczeg Zoltán divattervező, Martin Urbanski fotós, vagy a meglepetés: Kinter Oszkár modell. Amikor az egyik induló meghallotta ezt a csak számunkra ismeretlen nevet, majd' teljes öt percbe telt míg a vérnyomása a helyére került, mert mint elmondta "Számomra Oszkár a férfi modell-ideál. Ne érts félre, nem mint pasi, hanem mint modell".

Vízsugár és macskakő

A verseny helyszínét nagyon eltalálták: Gyula főterén épített kifutóra sem volt szükség, a lányok a közönségből bukkantak elő és boltívet formáló szökőkutak alatt sétáltak végig a márványon - mintha a város főépítésze gondolt volna arra is, hogy modellverseny számára alkalmas helyet alakítson ki. Bár a biztonságos sík terepig apró macskaköveken kellett eljutniuk a modellpalántáknak, sikeresen megoldották a problémát a hiper-magas sarkú cipőkben is.

Nézzen csajokat!

Kicsit persze mindenki izgult, nehogy elessen, de lazán vették a kérdést, mert - mint mondták - "Naomi Campbell is eltaknyolt már, és az amerikai induló is a Miss Universe döntőjében, mégsem dőlt össze a világ, meg különben sem erről szól ez az egész".

Mielőtt a lányok kiléptek volna a közönség elé, egy Rudi nevű fiatal énekes örvendeztetett meg minket produkciójával: egy Robbie Williams dalt és egy saját számot énekelt "Kell egy pókerarc" refrénnel, mely elmondása szerint a szerelemről szólt. A dalokat mérsékelt lelkesedés fogadta, mert már mindenki arra várt, hogy a lányok végre meginduljanak a kifutó felé. Rudinak így nehéz dolga volt kivívni a közönség férfi tagjainak figyelmét, akik inkább azzal voltak elfoglalva, hogy lencsevégre kapják a csinos modelleket, vagy éppen az öltöző üvegére tapadva próbáltak elkapni egy egy kivillanó testrészt.

A lányok ezután rövid szünetekkel megszakítva háromszor vonultak végig a vízsugarak alatt: először fürdőruhában és farmersortban, utána a szervező B. Horváth Ilona által tervezett ruhákban - melyek közül közfelkiáltással a Jaskó Jázmin által viselt arany ruhát találtuk a legjobbnak -, végül farmerban és pólóban. Bár a közönség tagjai nem tapsolták véresre a tenyerüket, azért nagyon élvezték a rendezvényt és csendben latolgatták az esélyeket. A zsűri nagyon nehezen szülte meg az eredményt, de addig is további egynevű meglepetés-előadók, Roli és Nick éneke szállt a levegőben, hogy ne unatkozzunk.

Paradox főnyeremény

Az olcsó cirkuszi dobpergést és ötperces hangulatfokozást mellőzve végül kihirdették az első három helyezett és a különdíjasok nevét. Legígéretesebbnek Paulovits Alexandrát találta a zsűri, ő vitte el az eddig oly igen titkos fődíjat, melyről most kiderült: nemzetközi szerződést tartalmaz, egyoldalas megjelenést a Topmodell magazinban, és egy hétszázezer forint értékű esztétikai csomagot egy, a rendezvényt támogató plasztikai klinika jóvoltából. A paradox főnyeremény hallatán egy ideig nem tudott magához térni senki, ezért rögtön megkérdeztük B. Horváth Ilonát, honnan jött a furcsa ötlet. Kérdésünkre elmondta, hogy azért nem kell annyira meglepődni rajta, hiszen a nyeremény átruházható a nyertes kislány anyukájára, sőt "Ezen kívül - bár soha ne legyen szükség rá - magánklinikán bármilyen műtét finanszírozására is fel lehet használni, nem csak szépészeti céllal".

Az első helyezett Alexandra - aki szeret lovagolni, táncolni, és imádja a tejbegrízt sok kakaóval - nagyon boldog, a fődíjjal, és bár még csak tizenhat éves, nem fél a külföldi munkától sem, mert nagyon szeretne modell lenni. Attól sem tart, hogy anorexiás lesz vagy drogozni fog, mert "ha valaki erős, akkor nem esik bele ezekbe a hibákba. Én még csak nem is cigizem és nem is iszom. Amikor a többiek a tábor alatt pezsgőztek, én kóláztam és lefeküdtem aludni". Nem gondolta, hogy ő fog nyerni, szerinte Jenny a "modelles" arca miatt - ő egyébként különdíjat kapott -, és a harmadik helyezett lány, Hegedűs Krisztina lett volna esélyes az első helyre, de persze nagyon örül, hogy így alakult.