horoszkóp

Tatán golfozott a Gladiátor színésze

vb
2004.07.19. 10:00
Sokáig úgy tartották, Ralf Möller Németország válasza Schwarzeneggerre: életútjuk valóban sok hasonlóságot mutat, egyebek mellett mindketten sikeres testépítőként kerültek a filmvászonra. Az 1986-os Mr. Universe 45 évesen is minden nap edz, odafigyel táplálkozására, vígjátékszerepre készül és eddig még csak egyszer gyulladt meg egy forgatáson.
Velvet: Úgy tudom, hogy felesége eleinte tartott méretes bicepszeitől.

Ralf Möller: Ha egy 170 centinél alig magasabb nő belebotlik egy 196 centis pasiba, aki ráadásul 130 kilót nyom, szinte természetes, hogy eleinte meg van kicsit szeppenve. Nála szerencsére ez nem tartott túl sokáig.

Egyik lánya hét éves, a másik tizennégy. Követik az ön példáját?

Nagyon sportosak: lovagolnak, teniszeznek, a nagyobbik kosarazik. Sportos család a mienk.

Testépítő karrierje elején állítólag még nem helyezett túl nagy hangsúlyt az evésre, később azonban egy német lapnak így nyilatkozott: "A siker hatvan százalékban az edzésen, negyven százalékban az étkezésen múlik." Ez csak a testépítőkre vonatkozó arány?

Tekintse meg képeinket!
Ha edzés közben nem figyelek oda a helyes táplálkozásra, hanem csak tömöm magamba az alacsony tápértékű ételeket, a csokit, meg a kólát, akkor túl sok szénhidrát kerül a szervezetembe. Ha az ember rendszeresen edz, a teste értelemszerűen megfelelő ételeket igényel: ha hatékony és eredményes akarsz lenni, az edzés önmagában nem elegendő.

Tartja is magát ehhez?

Nem mindig, jelenleg kicsit túlzásba vittem a szénhidrátok fogyasztását. Ha majd megint le kell dobnom az ingemet egy filmszerep miatt, nagyjából egy hónapra lesz szükségem ahhoz, hogy rendbe szedjem magam.

Mennyit edz naponta?

Most már nem sokat, mindössze napi egy-másfél órát: teniszezek, lovagolok, lépcsőzök föl-le, golfozok Persze minden nap lemegyek a konditerembe, és köredzéseket végzek: mondjuk 25 percig biciklizek, aztán különböző izomcsoportokat mozgatok meg. Korábban mindig csak egy-két izomcsoportra koncentráltam, hogy külön-külön felépítsem őket. Ma már mindegyiket kordában kell tartanom, hogy folyamatosan fitt maradjak, de ne legyek túlságosan masszív, hiszen erre már nincsen szükségem.

Majdnem két évtizede, 1986-ban lett body builder világbajnok Tokióban.

Pontosan. Én voltam az első, aki abban az évben nyertem el a címet, amikor az első doppingtesztet végezték el világversenyen.

A győzelem automatikusan hozta magával a filmes karriert?

Akkoriban sportolóként már mindent elértem, amit lehetett, de azzal hogy én voltam Mr. Universe, nem lettem automatikusan filmsztár.

Önt is ugyanaz az Albert Busek fedezte fel, mint Arnold Schwarzeneggert.

Mindketten ismertük Albertet, és az ő közbenjárásával ismertük meg egymást 1982-ben. Abban az évben mutatták be Németországban Arnold filmjét, a Conan, a barbárt.

Azóta barátok és mindketten Hoolywoodban élnek. Napi kapcsolatban állnak?

Szomszédok vagyunk, alig négy percre lakunk egymástól. Amióta Arnold Kalifornia kormányzója, sokat van távol, de gyakran beszélünk egymással és lehetőség szerint találkozunk is, persze, csak ha épp nem vagyunk úton.

Sokat utazik?

Igen, főleg a forgatások miatt. Legutóbb Londonban, Marokkóban, Új-Zélandon, Németországban, Hollandiában jártam, most pedig itt vagyok Budapesten. Tatán vettem részt egy tét nélküli, amatőr golfversenyen, melyet a hétvégén a profik számára rendezett 165 ezer eurós összdíjazású OTP Bank Ladies Central European Open verseny követ.

Áttekintve a filmográfiáját, több mint egy tucat amerikai produkcióval találkozunk a Batmantól a Conan, a barbárig, a Tökéletes katonától a Gladiátorig. Milyen volt az átmenet a sportolói szerepből a színészi szerepbe?

Németországban kezdtem el a filmezést, kezdetben a Tetthelyben volt egy kisebb szerepem, aztán egyszer csak beindultak a dolgok: elkezdtek foglalkozni velem a magazinok és a bulvárlapok, aztán egy producer felfigyelt rám, melynek köszönhetően '89-ben elkészítettük a Cyborgot Jean-Claude Van Damme-mal. Azután jött a Tökéletes Katona.

Milyen volt Van Damme-mal vagy Russel Crowe-val játszani?

Nagyon jó. Fantasztikus: valamennyi filmbeli partneremmel szerencsém volt idáig.

Lát rá esélyt, hogy valaha Schwarzeneggerrel együtt álljon a kamerák elé?

Amióta Arnold kormányzó lett, már nem vállal filmszerepeket. Egyetlen egyszer játszottunk együtt, a Batman-ben 1997-ben, ahol Arnold Mr. Freeze-t alakította, Jesse "The Body" Ventura és én pedig testőrök voltunk. Ventura egyébként azóta szintén kormányzó lett, Minnesotában.

Ön általában akcióhőst játszik, ami az átlagosnál magasabb sérülési kockázatot rejt magában: a Tökéletes Katonában például meg is égett.

Igen, jól felgyújtottam magamat. A sivatagban hirtelen megfordult a szél és a lángok belekaptak a nyakamba, de semmi súlyosabb dolog nem történt. Eddig szerencsére nem volt komolyabb sérülésem. Le is kopogom.

Milyen szerepekben látná viszont magát legszívesebben?

Vígjátékokban és drámai szerepekben; éppen egy vígjátékot forgatunk Rob Schneiderrel. Igen, mindenképpen vicces dolgokat csinálnék. A magamfajta méretes emberek eleinte mindig akciófilmekben szerepelnek, aztán jön a dráma, végül pedig a vígjáték.