horoszkóp

Az államügyész szerint megölték Marilyn Monroe-t

2005.09.07. 11:12
Újra és újra visszatérő összeesküvés elméleteket követően - nem sokkal a szexszimbólum halálának 43-ik évfordulója után - itt a legfrissebb teória: a színésznő nem lehetett öngyilkos, mert nem találtak gyógyszermaradékokat a gyomrában, noha a korabeli halottszemle eredményei szerint legalább 40 altatót lenyelt. Nem kizárt hogy saját házvezetőnője ölte meg Marilyn Monroe-t - beöntéssel. Mindezt egy 86 éves nyugdíjas államügyész állítja egy kétes eredetű hangfelvétel alapján.

"Beloved Woman" - "Szeretett nő" - mindössze ennyi áll Marilyn Monroe sírján Los Angeles egyik legelitebb temetőjében, a Westwood Village Memorial Parkban. Elképzelhető, hogy hamarosan elmozdítják a követ, amennyiben a 43 éve lezárt síremléket felbontják egy újabb halottszemle okán. Nem kizárt ugyanis, hogy Marilyn Monroe nem öngyilkos lett, hanem megölték, írja a Der Tagesspiegel című német lap.

Mindezidáig titkos jegyzetek titkos hangfelvételekről

John W. Minernek hívják azt az öregurat, aki egyre hevesebben vonja kétségbe a színésznő halála kapcsán kialakult elméletet. A jelenleg 86 éves nyugdíjas államügyész több száz hullát látott már életében, köztük Marilyn Monroe holttestét is.

Idén augusztus 5-én, Monroe halálának 43-ik évfordulóján Miner a Los Angeles Times-nak olyan hangfelvételekről számolt be, melyek mindezidáig el voltak zárva a nyilvánosság elől. Marilyn Monroe röviddel halála előtt magnószalagokat vett fel pszichiáterének, Ralph Greensonnak. Miner hallotta ezeket a felvételeket és "majdnem szószerinti" jegyzetet készített róluk. Ennek ismeretében kizártnak tartja, hogy a színésznő saját kezűleg vetett volna véget életének.

Miner úgy került kapcsolatba a hangszalaggal, hogy Monroe halála után kerületi nyomozóügyészként felkereste Greensont, hogy egy esetleges öngyilkosság valószínűségéről érdeklődjön. A pszichiáter megmutatta a felvételeket, többek között azért, hogy orvosi tekintélyét és kezelésének hatékonyságát alátámassza: a színésznő szavai semmiképp sem utalnak küszöbön álló öngyilkosságra.

Greenson diszkrécióra kötelezte Minert, s az ügyész tartotta is magát a megállapodáshoz. Kizárólag akkor említette meg a szalag létezését, amikor az esetet 1982-ben még egyszer felgöngyölítették, de tartalmukról mélyen hallgatott.

Beszélni kezd és hisznek neki

Marilyn Monroe

Az 1997-es év hozott fordulatot az ügyben, ekkor ugyanis hirtelen elkezdték Greenson nevét emlegetni Monroe halála kapcsán. Miután a pszichiáter ekkor már nem élt, Miner özvegyétől kért felmentést a fogadalom alól. Végül akkor adott ki minden birtokában lévő feljegyzést a titkos felvétel kapcsán, amikor a Los Angeles Times őt is meginterjúvolta. Összesen 35 éven át hallgatott.

Az általa emlegetett felvételek hitelességét ugyanakkor nehéz igazolni, mert Greensonhoz hasonlóan minden lehetséges tanú halott, augusztus 15-én pedig még Monroe első férje, James Dougherty is meghalt. Greenson özvegye azt állítja, hogy nem tud a hangszalagokról, ugyanakkor Seymour M. Hersh, a The New Yorker oknyomozó riportere és Matthew Smith, brit író hitelesnek tartja Minert.

Életöröm és intimitás

Az államügyész feljegyzései között meglehetősen intim részletek is akadnak Monroe-hoz közel álló nőkről és férfiakról, továbbá háromból két férjéről, Joe DiMaggio-ról és Arthur Millerről. A szexszimbólum is bevallja, hogy mindaddig nem volt orgazmusa, míg pszichiátere el nem magyarázta neki, hogyan tudja egyedül megoldani ezt a problémát. Miner számára meggyőző érv, hogy ezekből a feljegyzésekből életöröm sugárzik, döntő bizonyítéknak mégis a tartalmi részt véli: Monroe munkával kapcsolatos terveiről beszél a hangszalagon. "Egy éven át Shakespeare-t fogom tanulmányozni Lee Strasberggel. Fizetni fogok neki, hogy csak velem dolgozzon. Azt mondta, hogy játszhatnék Shakespeare-t. Ezt még be kell, hogy bizonyítsa nekem... Azután megrendezem a Marylin Monroe Shakespeare Fimfesztivált" - mondja. Emellett arról is beszél, hogy legelőször Júliát alakítja majd, és felszólítja a pszichiáterét, hogy busás honorárium ellenében egy éven át csak vele foglalkozzon.

Már a tabletták felszívódása előtt meg kellett volna halnia

Amikor Miner 1962. augusztus 5-én először és utoljára személyesen látta Marilyn Monroe-t, a színésznő egy kórházi asztalon feküdt előtte holtan. Jelen volt, amikor Thomas Noguchi patológus a hivatalos halottszemlét jegyzőkönyvbe vette. Előző este találták meg Monroe-t meztelenül az ágyában. A halál oka Noguchi szerint az volt, hogy a színésznő legalább negyven altatót lenyelt.

És itt jön Miner elméletének a lényege: akkora mennyiségű méreg esetében, mint amit Monroe testében találtak, már akkor meg kellett volna halnia, mielőtt a tabletták teljesen felszívódtak volna. Noguchinak tehát gyógyszermaradványokat kellett volna találnia a színésznő gyomrában, de Monroe gyomra üres volt.

Miner elmélete szerint egyetlen módon kerülhet csak a szervezetbe a szer, ha semmi nyom nem utal tűszúrásra vagy arra, hogy valaki tablettákat nyelt le: beöntéssel. Monroe gyakran kapott beöntést, amit utált házvezetőnője, Eunice Murray végzett el rajta. Egy erre vonatkozó rész is megmaradt a pszichiáterhez intézett hangfelvételek között: "Kérem, segítsen nekem, hogy megszabaduljak Murray-tól. Amikor tegnap este beöntést adott nekem, arra gondoltam, "Lady, lehet, hogy ezt jól csinálod, de menned kell". De nem bocsáthatom el, egy egész vagyont keresne azzal, ha elfecsegné, amit tud."

Különös részletek

Noguchi és Miner még valamire felfigyeltek: Monroe vastagbelének egy része sötétvörösre színeződött, ami mindkettőjüket meggyőzte arról, hogy ez a rész közvetlenül volt kitéve a méregnek. Miner szerint egy újabb halottszemle során alaposan át kéne vizsgálni ezt a részt. Theodore Curphey, a vizsgálóbíró annak idején egyébként nem hallgatott rájuk, inkább megbízott egy három pszichiáterből álló csoportot azzal a feladattal, hogy vizsgálják meg egy lehetséges öngyilkosság valószínűségét. Miner verziója szerint a csoport érdemben nem sokat tett, s augusztus 17-én, nem egészen két héttel Monroe halála után Curphey és csapata azt nyilatkozta, hogy "valószínűleg öngyilkosság" történt.

Az is különös, hogy a halál beállta után a házat nem zárták le, bárki jöhetett-mehetett és ujjlenyomatok ezreit hagyhatta hátra. További furcsaság, hogy a házvezetőnőt soha nem kérdezték ki alaposan, és hogy a szövet -és vérmintákat nem sokkal a halottszemle után megsemmisítették.

Bárki is a gyilkos, a házvezetőnő beavatott volt

Miner elmélete szerint azért folytak a vizsgálatok ennyire hanyagul, mert valakinek hatalmában állt kiadni egy parancsot, miszerint öngyilkosságról van szó, és minden eredménynek ezt kellett alátámasztania. De akkor ki a gyilkos? - merül fel a kérdés. A Kennedy testvérek, John és Robert, már akkoriban gyanúba keveredtek, ugyanis állítólag mindkettőjüket szoros kötelékek fűzték Monroe-hoz, míg mások a CIA-ra és a maffiára tippeltek. Miner saját bevallása szerint senkit sem gyanúsít, csak spekulálgat. Arról mindenesetre meg van győződve, hogy a házvezetőnő beavatott volt: a színésznő halálának éjszakáján még a rendőrség érkezése előtt kimosta Monroe ágyneműjét.

Ha 43 év után valóban felnyitják Marilyn Monroe sírját, és ha valóban beigazolódik Miner elmélete, egy mítosz szűnik meg örökre, mégpedig az, hogy minden idők talán legnagyobb szexszimbóluma a magánytól és az öregségtől való félelmében dobta el magától az életet.

Az elnök emberei
Valamennyi összeesküvés elmélet közül a legnépszerűbb az a verzió, miszerint John F. Kennedy bérelte fel a maffiát, mert állítólagos afférja Monroe-val veszélyt jelenthetett hivatalára. Még a két lehetséges gyilkos neve is felmerült a soha be nem bizonyított feltételezés kapcsán: Anthony Spilotro és Frank Schweihs.