horoszkóp

Hajléktalanok öröklik a divatcézár vagyonát

2005.01.19. 16:47
Hajléktalanokra hagyta vagyonának jelentős részét Rudolph Moshammer, a múlt héten brutálisan meggyilkolt német divatdiktátor. A Mosinak becézett divatcézárt telefonzsinórral fojtotta meg egy iraki férfi, akinek Moshammer a gyilkosság előtt kétezer eurót ajánlott fel szexuális szolgáltatásaiért.

Orvosa és bizalmasa, Arnulf Borchers szerint a hatvannégy évesen meggyilkolt divatcézár kilencven évig akart élni, ezért egészségesen élt, nem ivott, nem drogozott, és csak elvétve dohányzott.

Izzadságfolt a telefonzsinóron

#alt#
Moshammer és Daisy

A dúsgazdag ruhatervezőt a falból kitépett telefonkábellel fojtotta meg alkalmi szexpartnere, egy huszonöt éves iraki fiatalember, akivel azon vesztek össze, hogy a prostituált szokatlan magas árat, kétezer eurót követelt szolgáltatásaiért. A gyilkosságot verekedés előzte meg, de Moshammernek semmi esélye nem volt az iraki férfival szemben.

Moshammer holttestére pénteken délelőtt talált rá a sofőrje. A német hatóságok szerdán közölték, hogy egy, a telefonkábelen lévő, szabad szemmel nem látható izzadtságnyom segítségével sikerült rábizonyítani bűnösségét a tettesre, akiről egy más ügyből kifolyólag már volt DNS-minta a rendőrségnél. A gyilkosságot bevalló irakit szombaton éjszaka fogták el, és nem tanúsított ellenállást. Egy szemtanú buktatta le, aki péntekre virradóra látta Moshammer lakásának közelében.

Kinézetre Dalit utánozta

A különcködéséről, de jótékonysági akcióiról is ismert Moshammer a müncheni felső tízezer népszerű alakja volt. Az ordenáré fekete parókát és sok alapozót viselő férfi szívesen fényképeztette magát Daisy nevű kutyájával, és a német közélet emblematikus figurájává vált az évek során.

Moshammer állandó szereplője volt a talkshow-knak és bulvárlapoknak, időközben megpróbálkozott az énekléssel (csúnyán megbukott), írt önéletrajzi könyveket, - édesanyjáról szóló műve több százezer példányban kelt el - az utóbbi időben pedig reklámfilmekben is feltűnt.

Müncheni körökben köztudott volt, hogy Moshammer vonzódik saját neméhez, még ha a 64 éves, de magát öt évvel fiatalabbnak mondó férfi ezt nem is verte nagydobra. A nyomozás éppen ezért rögtön kiterjedt a müncheni férfi prostituáltak körére. Halála előtt Moshammert olyan városrészekben látták Rolls-Royce-ával kocsikázni, például a főpályaudvar környékén, ahol prostituáltak különösen nagy számban ajánlják szolgálataikat.

Adomány a hajléktalanoknak

A német média jellegzetes figurája fő örökösévé és végakarata végrehajtójává sofőrjét, a negyvennégy éves Andreas K-t tette meg. A végrendelet részletei nem ismertek, de Andreas K. is elismerte, hogy a több millió euróra becsült vagyonból jelentős rész jut a fedél nélkülieknek, akik számára többek közt egy hatvan férőhelyes hajléktalanszállót építenek München belvárosában. Moshammer életében is bőkezűen támogatta a nincsteleneket és más rászorulókat. A müncheni társasági élet kiemelkedő alakjának számító, különc divattervező üzleti vállalkozásait Andreas K. viszi tovább.

Genetikai adatbázist szeretnének a németek

A bravúros nyomozás után Otto Schily belügyminiszter a genetikai mintavétel széles körű alkalmazását akarja kiterjeszteni a hatékonyabb bűnüldözés érdekében, de a rendőrállamtól tartó Zöldek, akik koalíciós partnerek a kormányban, ezt élesen ellenzik, csak a rendkívül súlyos bűncselekmények esetén fogadnák el a génteszt automatikus elvégzését.