horoszkóp

Kártérítést kap a Forma-1 orgiázó vezére

2008.07.24. 12:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Max Mosley megnyerte a sajtóperét, amit azután indított, hogy egy lap részletesen beszámolt bizarr orgiájáról. A lap a magánélet védelméhez fűződő jogok megsértése miatt nagyjából 18 millió forint kártérítést köteles fizetni Mosleynak. Sokak szerint olcsón megúszták.

A londoni felsőbíróság csütörtökön ismertetett végzése szerint a News of the World vasárnapi brit lap megsértette a Forma 1-es versenyeket is felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) brit elnökének a magánélet védelméhez fűződő jogát, ezért 60 ezer font (17,5 millió forint) kártérítést kell fizetnie.

A lap még olcsón megúszta: jogi szakértők előzetesen 500 ezer font kártérítés megítélését sem tartották lehetetlennek.

Mosley a News of the World két teljes újságoldalt betöltő március végi beszámolója szerint az előkelő londoni Chelsea kerület egy "kínzókamrának" kialakított lakásában öt bérhölggyel ötórás, brutális, időnként kifejezetten véres szadomazochista jelenetet adott elő. Az ütlegekkel tarkított, videokamerával titokban rögzített orgia a lap állítása szerint a náci koncentrációs táborok hangulatát idézte. Az újság a felbérelt prostituáltak ruházatát az egykori SS-őrökéhez, illetve a tábor foglyaiéhoz hasonlónak nevezte, és a beszámoló szerint Mosley maga is hol őrt, hol foglyot játszott.

Az ügynek különös jelentőséget ad, hogy az autósport-szövetség 68 éves vezetője Sir Oswald Mosleynak, a háború előtti brit fasiszta mozgalom vezetőjének a fia.

Max Mosley most nem orgiázni megy

A többhetes londoni per során mind Mosley, mind a "játékban" részes, tanúként meghallgatott hölgyek egyöntetűen tagadták, hogy az orgiának bármi köze lett volna a náci ideológiához vagy a haláltáborokhoz.

Max Mosley nem cáfolta az orgia megtörténtét és annak szadomazochisztikus jellegét, azzal érvelt azonban, hogy az eset magánéletének részét képezte. A bíróság neki adott igazat. A csütörtökön ismertetett ítéletben a bíró megállapította: a felperes jogos elvárása magánéletének tiszteletben tartása, beleértve "szokásostól eltérő" szexuális életét is. Az ítélet szerint a lap által széles nyilvánosság elé tárt eset magánlakásban történt, felnőtt emberek önkéntes részvételével.

A bíró nem talált bizonyítékot arra, hogy az orgia célja "a nácik viselkedésének felidézése" lett volna, és arra sem, hogy a részvevők "gúnyt akartak volna űzni a holokauszt áldozataiból".

Max Mosleyt a News of the World világbotrányt kavaró beszámolója után a nemzetközi autósport szervezetei és vezetői több ízben távozásra szólították fel, és előfordult, hogy a Forma 1-es futamokat rendező országok méltóságai nem voltak hajlandók mutatkozni társaságában.

Ennek ellenére a FIA a múlt hónap elején nagy többséggel bizalmat szavazott elnökének. A rendkívüli eset még rendkívülibb fordulataként néhány hete kiderült, hogy a "műsor" öt női részvevőjének egyike a brit belső elhárítás, az MI5 egy - immár csak volt, az incidens óta a cégtől eltávolított - ügynökének felesége. Brit lapértesülések szerint ő készítette titokban a videót, és ő adta el a felvételt meg nem nevezett összegért a News of the Worldnek.

Az MI5 a The Sunday Times májusi beszámolója szerint cáfolta azokat a találgatásokat, hogy az egész bizarr szexjelenetet maga a szolgálat szervezte meg, a FIA vezetőjének lejáratása céljából.