horoszkóp

Mandula Petra nem vetkőzik

2005.01.21. 10:14
Hétfőn ünnepelte huszonhetedik születésnapját Mandula Petra, aki már húsz éve van a pályán, ebből 12 éve profi versenyzőként teniszezik. A sportolónő kedvence a Roland Garros, nem vetkőzne férfimagazinoknak, viszont már nem magányos.

Túl egy tavaly novemberi szakításon és egy átmeneti mélyponton, a teniszezőnő két hónap pihenés után nagy reményekkel kezdte a 2005-ös szezont. Ennek jegyében hétfői születésnapján azonnal frappáns ajándékkal lepte meg magát: az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság első fordulójában megverte a harmincadik helyen kiemelt Flavia Pennettát. A Velvet e-mailben faggatta a teniszezőnőt, aki akkor még lelkesen várta a következő meccset.

Hogyan ünnepelted a születésnapodat?

Tekintse meg képeinket!
Hétfőn reggel az edzőm, Köves Gábor köszöntő és gratuláló szavaira ébredtem. Idén az volt a legcsodálatosabb ajándék, hogy megint átélhettem azt az érzést, milyen fantasztikus győzelmet aratni. Egy sportolónak mindig az a legnagyobb elismerés, ha a javára dől el a játszma. Nekem jelenleg ez volt a legizgalmasabb ajándék, de biztos vagyok benne, hogy otthon vár még rám egy-kettő. Nagy ünneplésről azonban szó sem volt, hiszen rengeteg energiát kivett belőlem a meccs, így alig vártam, hogy visszaérjünk a szállásunkra. De nagyon jól esett, hogy sokan felköszöntöttek.

A családod kinn van veled, vagy külön fogsz velük ünnepelni, ha hazaérsz? Mikor lesz ez?

Sajnos a családom nincs itt Ausztráliában, velük külön fogok ünnepelni. Az még bizonytalan, hogy mikor, mert ez az Ausztrál Open-en való szereplésemtől függ. Remélem nem ér véget számomra hamarosan ez a torna.

A hétfői, Pennetta elleni nyertes meccsed alapján úgy tűnik, hogy a hátsérülésed teljesen rendbejött. A weboldalad blogjában azt írod, "átgondoltan és megfontoltan tudtam a játékomat hozni", ezek szerint az önbizalmad is sikerült helyreállítani?

A biztonság kedvéért otthon egy komolyabb kivizsgálásnak vetem alá magam a hátsérülésem kapcsán, de most valóban nem gátolt a játékomban a múlt heti húzódásom.

Nem tagadom, a mérkőzés elején remegett egy kicsit a kezem, de ezt gyorsan le tudtam küzdeni és sikerült a szokott formámat hozni. Mikor a második szettben átvettem a vezetést, felbátorodtam, és rá tudtam kényszeríteni a játékomat Pennettára. Rendkívül nagy szükségem volt már erre az érzésre, mert ezekből a győzelmekből merítem az erőt és a motivációt a következő meccsekre.

Bár azt mondtad, a 2004-es éved nem sikerült jól, mégiscsak ekkor érted el a világranglistán a 30. helyet, amit eddig csak Temesvári Andreának sikerült...

Fantasztikus érzés volt, nagyon örültem ennek a helyezésnek. Szívesen megtartottam volna ezt a pozíciót, vagy előrébb léptem volna, de sajnos nem így alakultak a dolgok.

Mit jósolsz, mikorra lehet meg mondjuk az első hely?

Az még a jövő zenéje, én pedig inkább kisebb lépésekkel haladok előre.

Van példaképed?

Sok remek sportoló közül lehetne választani, de nincs példaképem.

Mik a 2005-ös terveid? Melyek lesznek a legfontosabb meccsek, és mikorra várhatóak ezek?

Számomra a legfontosabb, hogy élvezzem a játékot. Amíg az ember örömmel játszik, a sikerek sem maradnak el. A versenyek között nem lehet fontossági sorrendet felállítani, mert mindegyik nagy hatással van az eredményeimre. Hol pozíciót javíthatok, hol pontokat kell megvédenem. De mint mindenkinek, nekem is van kedvenc versenyem, ez pedig a Roland Garros.

A magánéletedben - akár a család, akár a barátok, akár a szerelem terén - nem okoz nehézséget, hogy folyamatosan utazgatsz a világban?

A szüleim és a barátaim tudják, hogy keményen dolgozom, és elfogadják ezt. Én nagyon szeretem a teniszt. Persze gyakran hiányoznak, és néha szívesebben lennék velük otthon, mint a világ egy teljesen másik pontján, de ez együtt jár ezzel az életformával. Sok ember irigyel az életvitelemért - annak ellenére, hogy nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik - és én tisztában vagyok azzal, hogy ez egy igazán különleges lehetőség. Ha erre gondolok, le tudom gyűrni a honvágyat, a kisebb problémákat, kellemetlenségeket.

Mennyire tudod otthon érezni magad Ausztráliában vagy Amerikában? Van kiépült baráti köröd a világban, vagy ezek az utazások csak a versenyzésről szólnak?

Tekintse meg képeinket!
Most már egy jó ideje járom a világot és persze helyenként kialakulnak barátságok. Ausztráliát nagyon szeretem, és talán Magyarország után az a második hely, ahol otthonosan tudom érezni magam. Ha időm engedi, akkor megnézek egy filmet a helyi moziban, mert az egy fajta kikapcsolódás. De mivel ezek az utazások a teniszről és a munkáról szólnak, nagy társasági életet nem lehet élni.

A tavalyi szakításod nagyon megviselt, de úgy tudom, most ismét van valakid. Hogyan fér össze a párkapcsolat és a profi sportolói karrier?

Igen, jelenleg van párom. Nem könnyű a párkapcsolatot és a karriert összeegyeztetni, de én igyekszem mindkét területen a legjobbat nyújtani. Sajnos csak keveset tudunk találkozni, és mikor itthon vagyok, akkor is az edzés van a középpontban, ami nem könnyíti meg a dolgot.

Mi a véleményed, egy profi sportoló a párkapcsolatban jobban megérti egymást egy szakmabelivel, vagy "civileknek" is lehet esélye?

Azt gondolom, hogy két sportoló talán azért jön ki könnyebben, mert mindketten tudják, mit érez a másik egy siker vagy egy kudarc esetén. Jobban tolerálják a másik elhivatottságát. Ellenben azt sem tartom kizártnak, hogy az ellenkezője is remekül működhet.

Mivel foglalkozol szívesen szabadidődben?

Mi az a szabadidő? :) Ha mégis akadna egy kevés, akkor nagyon szívesen megyek színházba vagy moziba: a filmek közül a romantikus vígjátékok a kedvenceim. Szeretek olvasni is, a Quo Vadis és az Exodus a kedvenc könyveim, zenében pedig a U2 és a Matchbox 20.

Mi a véleményed arról, amikor csinos sportolónők modellkarrierbe kezdenek, vagy - színvonalas - férfimagazinokban akár ízléses aktfotókkal is megjelennek? Te el tudod képzelni valamelyiket magadról?

Szerintem ez elfogadható, de előtte le kell tenni valamit az asztalra, ez pedig az eredmény. Egy sportolónak jó fizikuma van, kidolgozott a teste, ami sok esetben esztétikus látvány. De nem hiszem, hogy én valaha is levetkőznék, bármelyik magazin kérne is fel.

Mandula Petra az e-mailváltást követően sajnos kiesett az Australian Open egyes versenyeiből az indiai Sania Mirza elleni meccsben, másnap pedig Gubacsi Zsófiával párosban is vereséget szenvedtek.