Mickey Rourke egy Golden Globe-ot már elvitt a Pankrátor című film főszerepéért, és mint kiderült, ezzel az alakításával még akár a legjobb színésznek járó Oscar-díjat is megnyerheti. A hír nemcsak azért megdöbbentő, mert a színészből lett veterán bokszoló, majd most ismét színész a '90-es évek elején saját kezűleg tette tönkre a karrierjét, hanem azért is, mert arcát az azóta eltelt időben öklökkel üttette szét és sebészekkel varratta felismerhetetlenné. Fotókkal mutatjuk be, hogyan lett az egyébként tehetséges Mickey Rourke szívdöglesztő macsóból szétműtött múmia, de még így is drukkolunk neki, mert az önirónia szexi.

Jó bokszolóból jó színésszé

0005343

Mickey Rourke már 12 évesen bokszmeccsnyertes volt, 9 év múlva azonban agyrázkódások és egyéb sérülések miatt abba kellett hagynia az ökölvívást. A 21 éves ifjú egy barátján keresztül került kapcsolatba a színészi pályával, és karrierje olyan meredeken ívelt felfelé, hogy a '80-as évek közepére már a legnagyobb nevekkel dolgozott Coppolától De Niróig. Az Angalszív főszerepéért szakmailag is elismerték, a 9 és fél hét pedig végérvényesen bebetonozta Rourke-ot a szexszimbólum státuszba. Ki gondolta volna, hogy az egész világon egyetlenként éppen ő maga nem találja saját magát elég szépnek? Nem sokkal később be is feküdt a kés alá.

Jó színészből rossz színésszé

20001110 rev x90 240

Az 1990-es Vad orchideák című film még merészebb erotikus jeleneteket is tartalmazott, de a siker ezúttal elmaradt. Részben köszönhető ez annak, hogy Rourke a tehetséges fenegyerek imázsból drogos-piás balhéi miatt egyre inkább már csak a fenegyereknek felelt meg, valamint annak, hogy ekkor már felfedezhetőek rajta a plasztikai beavatkozásra utaló jelek. A szarkalábak eltűntek a szeme környékéről, az egész arca ránctalan, feszes és rezzenéstelen, egy mimikára képtelen színésztől pedig túlzottan jó alakítások sem várhatóak. Az egykor született tehetségként elkönyvelt színész 38 éves korára ezzel leküzdötte magát a legrosszabbaknak járó Arany Málna-díj jelöltjei közé.

Rossz színészből közepes bokszolóvá

20090111 smp z03 026

Amikor Rourke belenyugodott, hogy Hollywoodban nem terem már számára babér, úgy döntött, visszatér a ringbe, ezúttal profiként. Figyelmeztették ugyan, hogy már túl öreg ehhez, de mégis belevágott. Különösebb sikereket nem ért el, azt viszont igen, hogy eltörjék az orrát, összezúzzák az arccsontját és felszakítsák a nyelvét (a teste többi részén elszenvedett sérülésekről nem is szólva). 1995-ben a bokszolói karriernek is vége szakadt, és Mickey Rourke-nak nem maradt más hátra, mint hogy plasztikai sebészekkel próbálja rendbe hozatni, amit sportolótársai tönkretettek.

Winkler Róbert szerint Rourke bokszkarrierje simán vállalható

Sokszor hallottam róla, hogy bunyózott, de csak most néztem utána. Ez a rekord egyáltalán nem olyan szar, mint ahogy el szokták intézni, mondván, nem jött be neki a bokszkarrier: 8 meccsből 6 győzelem és két döntetlen, ki pedig nem kapott. Oké, az látszik, hogy csupa olyan szerencsétlent vert meg - illetve 50%-ban ki is ütött -, akik még nem nyertek meccset, vagy sokkal többet vesztettek, mint amennyit nyertek. És csak a négy menetes meccsekig jutott, ami a profiban az abszolút kezdő szint. Ugyanakkor azonban aki látott már mindenféle felhozó ellenfelet, az tudja, hogy azért azok ellen is ember kell. Azt is említsük meg, hogy az akkor már vastagon filmsztár Rourke edzője napjaink egyik leghíresebbje, Freddie Roach volt.

Oké, Mickey Rourke nyilván nem volt egy dühöngő bika, de ez a bokszpályafutás egyáltalán nem gáz. Érdekesség, hogy utolsó meccsén azzal a Sean Gibbons-szal döntetlenezett, akit négy meccsel később, 1995-ben a sauerlandos Rüdiger May ellenfeléül szerződtettek. Istenem, micsoda pályafutás... "Fiacskám, '94-ben Mickey Rourke-kal bunyóztam, aztán sajnos Rüdiger le KO-zott az ötödikben" - elemezte a Velvetnek Rourke teljesítményét a BoxRec.com adatbázisa alapján Winkler Róbert, a Totalcar reneszánsz embere, aki az autós újságírás mellett bokszmeccseket is szakkommentál.

Közepes bokszolóból (ronda, de) jó színésszé

xposure m rourke-008

Mickey Rourke átváltozásai sajna szabad szemmel is kiválóan nyomon követhetők, és az interneten nyilatkozó szakértők is megegyeznek abban, hogy valószínűleg többször esett át ráncfelvarráson. Ezek egyike olyan drasztikus volt, hogy az arcbőr hátrahúzásakor a színésznek egyszerűen eltűnt a barkója. Az elrettentően sikerült celeb-műtéteket vesézgető CelebrityCosmeticSurgery blog szerint például a fül előtti arcbőrbe 2005. környékén ültethettek újra szőrt, hogy a túlzott arcbőrkifeszítés után a sztárnak nőjön egy kis szakálla is. Nagyjából ugyanekkor kaphatott némi hajat is, hogy egyébként is magas homloka ne nyúljon meg még jobban.

A bokszolás során eltorzult arccsontot implantátumokkal próbálták újra természetessé és szimmetrikussá varázsolni, a fotók tanúsága szerint több-kevesebb sikerrel. A felső szemhéj vonala is ívesebbé vált az idők folyamán, és egy szintén plasztikai sebész elemző youtube-os videójában további beavatkozásokra hívja fel a figyelmet. Először is Mickey Rourke alsó ajkát minden bizonnyal feltöltötték, valamint a területen valamilyen lézeres kezelést is alkalmazhattak. Ez utóbbira utal, hogy a száj környékéről szinte teljesen eltűntek a pigmentsejtek, azaz a bőr természetellenesen kifehéredett. A színésznek ezt a részt mindig sminkelnie kell, ha azt szeretné, hogy ugyanolyan színű legyen, mint arcbőre többi része.

Az Oscar kapujában

Rourke az elmúlt években is feltűnt már kisebb szerepekben, a Frank Miller képregényéből készült Sin Cityben Marv szerepében már a kritikák is említik, de a valódi nagy visszatérést a jelek szerint A Pankrátor című film hozhatja el az 55 éves ismét-színész számára. Itt a felismerhetetlenné torzult arcvonások mellett még műhajat, valamint 15 kiló izmot és zsírt is visel, minden jel arra mutat azonban, hogy a beavatkozások tehetségét mégis érintetlenül hagyták - kíváncsian várjuk, hogy a február végén tartandó gálán végül az övé lesz-e az Oscar-díj.