A playmate az elsők között távozott, mert ugyanolyan lengére vette az outfitjét, mint amikor egy poszterre fotózták, Soma és Kiss Tibi cigányzenére vígad, Majka megfenyegeti a magyar rappereket - ezek voltak a legnagyobb izgalmak a magyar MTV-t ünneplő, különleges biztonsággal őrzött VIP partin. Pedig mi még a VIP parti legvipebb szekciójába is bejutottunk (mert a magyarok szeretik a kiemelt pozíciókat), de ott meg az egészség várt minket. A Zagar koncert és a malacsült viszont jó volt.

Azt bátran leszögezhetjük, nem ez volt az év bulija, a többség nyilvánvalóan nem is azért ment oda, hogy betegre mulassa magát, hanem hogy áztassa kicsit az arcát, ingyen részegedjen le, és - ami a legfontosabb - mert a városban már napokkal korábban elterjedt a hír, hogy ide tényleg csak az mehet majd be, aki eléri az MTV-s mércét, és nem lesz ám az a Heló, Rita vagyok az Élet és Enteriőrtől, nem vagyok a listán? Ja, biztos valami félreértés, azért beengedsz, ugye? típusú kuncsorgás. Így hát egyszeriben mindenki olthatatlan vágyat érzett, hogy megjelenjen. Mi is.

Az MTV popzenét sugároz, nem pornográfiát

Mivel az MTV csatorna október elsejével indult magyarosítása jelentette az egyetlen kohéziós erőt az egybegyűlt A-B és C kategóriás popzenészek, reklámszakemberek, zeneipari munkásak és újságírók között, mi másról is kérdezhettük volna őket, mint a Music Televisionról. "Itt a vizualitás, a mozgás, és a szellem egybeér" - mondta ki az első MTV-tételmondatot Soma távozóban egy cserépkályha mellett, mivel másnap korán Miskolcra utazott az egyetemre. "Reggel 7.00-kor az autópálya bekötőjénél kell lennem" - jelezte, hogy nem azért megy, mert rossz a buli. A férjével, Lőrincz Györggyel hazafelé igyekvő Soma azért még gyorsan elmondta, mi jut eszébe a zenecsatornáról.

Katt!

"A lányom kilencéves volt, amikor látta az MTV-t és bekiabált, anya, ez pornó? Nem, Hanna, ez egy Chrisina Aguilera klip. Nem pornó, hanem pop" - magyarázta akkor. De mi mindezt csak azután tudtuk meg, hogy a budoárban előadott cigányzenéket nagy egyetértésben és szépen énekelte együtt Kiss Tibivel a Quimby-ből.

Miért nem rappel minden magyar?

Ekkor még reménykedtünk, hogy majd a világ legmeghatározóbb zenetévéjének hatására egymás vállán vígad az elektronikus zenét saját elmondása szerint (lásd pár sorral lejjebb) gyűlölő Majka és Zságer Balázs, Málnay B. Levente és Voksán Virág. Ehhez képest úgy éjjel egy óráig nem történt a világon semmi (utána meg már nem voltunk ott), decensen fogyasztott mindenki és a nyakát nyújtogatta, ha meglátott valakit, akit korábban már importált német kereskedelmi csatornákról ismert.

Odalent, a kertben a fűtőberendezések mellett Erős Attila megosztotta velünk, hogy a korai MTV Paul Kinggel és a más populáris műsorokkal egészen más hangulatot jelentett számára, mint amit most látott a forgó malacsültes koktélpartin, de a legbizarrabb mondatokat a kellemesen bebulizott Majkától hallottuk, akinek egy szuszra kifolyt mondandóját fiatalkorú olvasóinkra való tekintettel kicsit cenzúráztuk.

"Azt értse meg minden illetékes, ha a tengerentúlra mész, mindenki rappel. Elegem van az országban hallható elektronikus zenékből, amire itt kereslet van!" - fejezte ki elégedetlenségét Majka. Az ózdi rapper az ellenállók kis táborát képviselte a bulin: akiknek már korábban elegük a sok VIP-ból, azok már közepesen korai érkeztünkkor távoztak.

Volt, aki betegség, volt, aki félmeztelensége miatt távozott

Ilyen volt Kozma Orsi, szólópályára lépett, korábbi örökzöld jazzénekesnő, aki pont akkor szállt be a taxiba, amikor mi a vörös szőnyegre léptünk. "Hangszálgyulladásom van, ittam rá egy whiskey-t, attól jobb lett, de most már megyek haza kúrálni magam" - mondta az énekesnő. A ködlámpa árnyékában láttuk meg Voksán Virágot, akinek meztelen, de egy férfi Speedo fürdőnadrággal némileg konszolidáltra pimpelt posztere szerkesztőségünket díszíti.

A playmate most, élőben sem tűnt sokkal fázósabbnak. "Nem öltöztem fel eléggé, fázom, ezért megyek inkább" - mondta a tavalyi Playmate of The Year közönségdíjasa, akinek megjegyzéséből arra következtettünk, hogy nem törzsvendég a félig nyitott, félig zárt West-Balkánban. Voksán Virág nemrég a Miss Hawaiian Tropic szépségverseny magyar fordulójának győzteseként Las Vegasban járt, de nem ért el eredményt, mondván, odakint a magyar lányok nem esélyesek, csak az amerikaiak. Aztán még több részletet tudtunk meg magyarságunkról:

A VIP parti legvipebb pontján

"A magyarok szeretik a kiemelt pozíciókat" - ezzel operált az a fiatelember, aki egyikőnket pár óra múlva a VIP-parti zöld karszalagos übervip szekciójába invitálta, mondván "ott van minden földi jó, amire valaha is vágytunk". Nos, az MTV ügyvezető igazgatóján, Málnay B. Leventén kívül igazán senkit sem láttunk a miniszeparéban lazítani, és bár fel voltunk készülve a hedonista látványra, nem drogoztak, nem is dohányoztak, az ételek is egészségesek voltak, leginkább feta sajt és olivabogyó táplálta a magyar zeneipar legeslegfontosabbjait.

Katt!
A tánctér ekkor már megtelt, a hangulat emelkedni, a pultok italkészlete pedig rohamosan apadni kezdett. A színpadon épp Zagar lépett fel, korábban pedig a The Moog, amelyek énekese érdeklődésünkre emós levertséggel az arcán úgy határozta meg csapatát, hogy "nyomorultak vagyunk ezen a piacon". Az optimizmus kedvéért inkább Zságer Balázs elektrozenész-zongoristát kérdeztük arról, számára mit jelent az MTV.

Az MTV-be bárki bekerülhet

"A nyolcvanas években egy nagy ügy volt. Jöttek a nyugati csatornák, azok voltak az elsők, már a reklámokon kikészültünk, hogy milyen jók. Az MTV nagyon friss volt, és talán az egyetlen csatorna, amelyik azóta meg tudta tartani, hogy friss dolgokat prezentáljon. Vannak persze olyan divíziói, amelyek kommerszet sugároznak, de a mai napig van egy olyan folyamat, ha az ember beküld egy videoklipet, és ha jónak látják, leadják" - mondta a zenész a színpad mögötti backstage-ben. Az est egyik legfontosabb fellépőjétől egyébként megtudtuk, egy ideje nincs televíziókészüléke (ami nem is hiányzik neki), így nem látta még a magyar MTV-t. Mint ahogy mi is csak kollégánktól, Winkler Róberttől hallottunk róla, de miután a csatorna ilyen kedvesen megvendégelt minket és még ennyi sok embert, megéreztük, egyszer nekünk is látnunk kell.