Állítólag van rájuk igény

2008.07.07. 15:34
Kard helyett gondosan belőtt frizurával vívnak, nemes célok helyett pedig a könnyű népszerűségért harcolnak a magyar zenei élet feltörekvő muskétásai. Jellemző rájuk a hasonló mondanivaló, a mindenki számára egyszerű, könnyen érthető zene, és az, hogy minél szélesebb néptömegekhez akarnak szólni. Dósa Matyitól Ivanig végigvesszük, hogy melyik testőröktől óvakodjanak.

A kilencvenes évek fiúcsapatai helyett új veszély fenyegeti a kamaszok személyiségfejlődését. A leginkább Kozsó nevéhez köthető zenekarok felbomlása után a magyar zeneipar testőrei széthullottak, és magányos farkasokként próbálják ostromolni a zenei életet. Ma már visszasírjuk azt az időszakot, amikor a Dumas-regény hasonlatoknál maradva Kozsó, a király összefogta az ifjú hősöket. Elég volt 2-3 zenekar nevét megjegyezni, könnyű volt távol tartani magunk tőlük.

A helyzet azóta megváltozott, nap mint nap új nevet kell felírnunk a jegyzetfüzetünkbe: Mark, No Thanx Erik, Antifitness Tomi, Dósa Matyi. Harcos testőrök, lányok szívének elrablói. Óvakodjanak tőlük, hiszen egy emancipált világban Porthos is csak egy bunkó, aki kihasználja a nőket.

Mark, a kegyetlen szívfacsaró

Név: Zentai Márk
Fedőneve: Mark
Speciális képesség: Annyira érzelmesen néz, hogy begöndörödik a haja, amitől a lányok elalélnak, a férfiak megsemmisülnek.

Zentai Márk az új generáció egyik legfiatalabb képviselője. Először németországi krónikák említették Mark nevét, később viszont hazánkban kezdett imert lenni. Először jelentkezett a Megasztárba, az nem jött össze, de néhány évvel később feltűnt az S.O.S. Szerelem című film betétdalának énekeseként. Karrierje ekkor indult felfelé, köszönhetően annak is, hogy a magyar zenecsatorna egyre több felkérésének tesz eleget.

No Thanx Erik, a lázadó amoroso

Név: Skrapits Erik
Fedőneve: No Thanx Erik
Speciális képesség: Akkora kontrasztot generál a minden trendnek megfelelő, ugyanakkor lázadó zenéjével, valamint az ettől élesen különböző lehengerlően szerény stílusával, hogy minden ellenfelét elbizonytalanítja.

A No Thanx zenekar 2006-ban alakult, Magyarország válaszaként a német Tokio Hotel emocsapatra. Először úgy tűnt, kicsit savanyúbb, kicsit sárgább magyar naranccsal van dolgunk, mert a No Thanx egyáltalán nem hozta a Tokio Hotel-féle emot, jó mondjuk volt rajtuk fekete vászon tornacsuka. Második, 2008-as lemezükre viszont elkezdtek nyíltan rockot játszani, ami nagy előrelépés, ha azt vesszük, hogy ők lettek volna a Kozsó-era utáni első valamirevaló kreált, magyar fiúbanda. Népszerűségükön sokat lendített a jó marketing, valamint az utóbbi időben az, hogy Skrapits a Viva TV egyik műsorvezetőjével jár.

Anti Fitness Tomi, a piperkőc punk

Név: Molnár Tamás
Fedőneve: Anti Fitness Tomi
Speciális képesség: Hatalmas popkulturális emlékezetkatlanként magába gyűjtötte az utóbbi harminc év jelentős népszerűséget elért trendjeit, a punkzenétől, a vasalt hajig, majd ezeket egybegyúrta és egy nagyon sűrű konnotációs galacsinnal bombázza a közönséget.

Az Anti Fitness Club ügyesen ragadta meg a divathullámokat, és 2002-es alakulásukkor jövőlátásukról tettek tanúbizonyságot, mikor a fitnesz hívó szót a nevükhöz illesztették. A zenekar hirtelen robbant be a köztudatba, népszerűségükön az lendítette a legnagyobbat, hogy a csapat énekese szerepelt a Viva tv Stáb című reality jellegű műsorában, valamint a dobos összejött a szintén extrovertált Tóth Gabival. A zenekar egyébként az óriási máz alatt igazából a jó öreg középiskolás punkot játssza, amit egy bizonyos életkor betöltéséig lehet kedvelni.

Dósa Matyi, más tollaival támad

Név: Dósa Matyás
Fedőneve: Dósa Matyi
Speciális képesség: Az előző generációk harcosainak csatakiáltásait veszi át, hogy így nemcsak a meghódítandó szüzek, de az anyjuk szívét is egyből megragadja.

Dósa Matyi karrierjét a Barátok Köztben kezdte, így az ő példáján keresztül elmondhatjuk, mindig érdemes figyelni, az áldás nemcsak a zenetévéből jön. A sorozatban kinőtte magát, és színházi színészként szeretne tevékenykedni sorozatbeli karaktere halála után. Azt nem tudjuk pontosan, hogy miért van szükség Zámbó Jimmy és Máté Péter dalok előadására ahhoz, hogy az ember teljesen a színészi pályájára tudjon koncentrálni.

Ivan, keményen, de mégis szívvel néz

Név: Nyéki Iván
Fedőneve: Ivan
Speciális képesség: Szövegeiben egymás mellé helyezi azokat a klisészövegeket, amikről az a hír járja, hogy a szüzek buknak rájuk. Ezután kegyetlenül lecsap a trubadúrköltészettől ellágyult közönségre.

Ne csodálkozzanak, ha Nyéki Ivánról Mark jut az eszükbe. A két előadót nagyjából ugyanazok találták ki, csak Ivant egy kicsit később, és neki nem is jutott egyelőre abból a nagy figyelemből, amit anno Mark mellé sikerült rendelni. Ivan idősebb muskétás társainal, a csapatban így ő lehetne Athos, akire felnézhetnének a többiek élettapasztalatai, és megfontoltsága miatt, de ez sajnos nem így van.