Nelson Mandelát köszöntötte a világ 90. születésnapján

bry
2008.06.28. 18:00
Hatalmas szuperkoncerttel köszöntötték a világ legnagyobb sztárjai péntek este Londonban a hamarosan 90 éves Nelson Mandela volt dél-afrikai elnököt, aki ugyan hivatalosan nem jelentette be, de most jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt. Az éjszakába nyúló koncert fellépőinek listájáról nem hiányoztak olyan nevek, mint Brian May és a Queen, Annie Lennox. Természetesen fellépett Amy Winehouse is, aki kicsit bizonytalan volt a színpadon, de összességében helytállt.

46664

Az eladott jegyek száma utalás arra, hogy az idős, jórészt már visszavonult politikus ezt a rabszámot viselte a börtönben töltött 27 éve alatt. A rendezvény bevétele a Mandela nevéhez fűződő, szintén 46664 nevű jótékonysági alap kasszájába folyik; a szervezet elsősorban az afrikai HIV/AIDS-járvány ellen küzd.

A Hyde Parkban éppen 46 664 fős közönség ünnepelte Nelson Mandelát, akit 1964-ben ítéltek életfogytiglani börtönre, harminc évvel később azonban már Dél-Afrika elnöke volt. A rendezvény felénél, hatalmas üdvrivalgás közepette, a felesége, Graca Machel támogatásával színpadra lépő Mandelát a "Happy Birthday" dallamával köszöntötték. Mandela, azt mondta: ő most már szabadon állhat a koncert közönsége előtt, de nem szabad elfelejteni, hogy a munkának még távolról sincs vége. "Ahol szegénység van és betegség, beleértve az AIDS-t, ahol emberek elnyomatástól szenvednek, ott még maradt elvégzendő feladat; feladatunk a szabadság megteremtése mindenki számára", mondta az agg politikus. Végezetül kijelentette: miután 90 évet leélt, ideje, hogy "a terhet új kezek vigyék tovább, most már a ti kezetekben van, köszönöm", majd levonult a színpadról.

Nézze meg a koncerten készült képeket!

Az egész világ Nelson Mandelát ünnepelte

Húsz évvel ezelőtt is rendeztek Londonban egy koncertet, de Nelson Mandela akkor még a dél-afrikai apartheid rezsim börtönében ült. A Wembley stadionban tartott 1988-as koncerten Mandela szabadon engedését követelték, illetve köszöntötték 70. születésnapján.

A rendezvényen bejátszottak egy filmösszeállítást, amelyen a zene, a film és a sport világsztárjai személyes üzenetekben fejezték ki jókívánságaikat Mandelának. Üdvözölte a volt államfőt többek között Sharon Osbourne, Sheryl Crow, Morgan Freeman és Susan Sarandon. David Beckham néhány mondatát hatalmas üdvrivalgás fogadta, feleségével, Victoria Beckhammel azonban már nem bánt túl kegyesen a közönség: amikor jelent meg a kivetítőn, csúnyán kifütyülték. Az éjszakába nyúló koncert fellépőinek listájáról nem hiányoztak olyan nevek, mint Brian May és a Queen, Annie Lennox, Leona Lewis, Johnny Clegg, Joan Baez, a Razorlight és a Sugababes. Naomi Campbell bár az utolsó pillanatig hivatalos volt Nelson Mandela 90. születésnapi hangversenyére, végül mégsem mehetett. A modellt maga Mandela vetette le a listáról, mert elítéli az utóbbi időkben tanúsított botrányos viselkedését.

Amy Winehouse kicsit bizonytalanul, de fellépett

Az énekesnőről kevesen hitték el, hogy képes lesz rá, de végül mégis fellépett a Nelson Mandela születésnapja alkalmából rendezett koncerten. Amy Winehouse hajában az elengedhetetlen Blake felirattal ellátott szívecskével érkezett a színpadra, majd egy köszönésnek szánt fura fintor után nem túl tisztán, de elkezdett énekelni. A közönség legnagyobb örömére két dalt adott elő, a Rehab és a Valerie című slágerét, tehát nagyjából 10 percet töltött a színpadon anélkül, hogy botrányt okozott volna. Ugyanakkor nagyon úgy festett Winehouse, mintha teljesen elszokott volna az élő fellépésektől. Volt egy két pillanat, amikor nagyon úgy tűnt, hogy az énekesnő "nincs teljesen képben", ami valószínűleg annak lehetett az eredménye, hogy alkoholkúrával készült a megmérettetésre, miután kiengedték a kórházból.