horoszkóp

Tizenéves ne rakasson magára műmelleket!

dns
2008.03.12. 09:40
Kolovratnik Krisztián, Gianni Annoni, Rácz Félix, Hajas László, Tóth Tibi és Herczeg Zoltán azért gyűlt össze a Gerlóczy kávézóban, hogy elmondja, a média sugallta nőkép torz, a férfiak valójában a természetes és boldog nőket szeretik. Szerették volna, ha üzeneteik eljutnak az érintettekhez, ami talán segít abban, hogy ne rinyáljanak tovább.

Hogy miért tervezek ruhákat? Mert régen pubertáskori pattanásos, szöszös fejű, fehérbőrű, izomtalan, hülye kamasz voltam, átnéztek rajtam a nők. Ahogy fejlődött a szellemem, valószínűleg a kölyökkori sikertelenségemet kompenzáltam a tervezéssel. De ma már nem ezért tervezek, hanem a divatban ki tudom fejezni magam. Ha csinálok egy öltönyt, az öröm nekem, mert szép. Ha pénzt kapok érte, akkor veszek belőle parizert, meg színházjegyet, vagyis olyan dolgokat, amelyek szintén örömet szereznek nekem - mondta a Velvetnek Herczeg Zoltán divattervező.

A csajok frusztráltak

Tekintse meg az eseményt!

Szokatlan meghívót kaptunk egy kerekasztal-beszélgetésre a Gerlóczy Kávéházba, a témáját a szervezők így foglalták össze: „Elegünk van a média sugallta hamis, idealizált nőképből, mert a csajok emiatt is nagyon frusztráltak, pedig valójában természetesen gyönyörűek. Lányok, Ti teszitek széppé a várost, a napot, az életet!

A beszélgetésen olyan ismert férfiak vettek részt, mint Kolovratnik Krisztián színész, Gianni Annoni műsorvezető, étteremtulajdonos, Rácz Félix boxmenedzser, vállalkozó, Hajas László mesterfodrász, Tóth Tibor gitáros, a Hooligans tagja, és Herczeg Zoltán divattervező, és azért emeltük ki elsőként a legutóbb említett médiaszemélyiség szavait, mert abban legalább találtunk újdonságot. Sejtettük, hogy a résztvevők által kissé elmarasztalt médiában nem történhet semmi ok nélkül, az itt összegyűlt férfiak egyfajta mozgalmat szeretnének létrehozni, és ennek vitaindítóját szervezték meg.

A szex, a vizualitás, és a szellem

Herczeg Zoltán szerint minden problémának ugyanazok a gyökerei. „A társadalom végtelenül beteg. A rendszerváltás utáni a szabadság látszat csupán, a politika és a média által korlátok közé vagyunk szorítva. Amikor a közgázra jártam, ott is folyton azt hangoztatták: hatékonyság, verseny. Nem akarok ebben résztvenni, gyűlölöm a versenyt. Nem versenyezni kell, hanem élni boldogan a saját tempónkban. Mit csinálnak az emberek? Ész nélkül harácsolnak, gyűjtik az anyagi javakat, amiket úgyis itt hagynak majd, ha meghalnak. Nekem nagyon kevés anyagi javam van, és iszonyatosan boldog vagyok.”

Összefoglaljuk, mi hangzott el a beszélgetésen, amelyet Végvári Tibor, az ATV-n futó Esti Frizbi című műsor szerkesztője moderált. „A legfontosabb a belső harmónia. Kell a dekoráció is persze, mindig jól esik a szemnek, ami szép” (Hajas László). „Azért kell az a Ferrari!” (Rácz Félix) „Az a baj, hogy sokan nem a családjuktól és az őket szerető környezetüktől várják a visszajelzést, hanem a társadalomtól. A társadalom pedig óriási piac.” (Gianni Annoni). A kapcsolataim mindig három pilléren alapulnak: szex, a vizualitás és szellem” (Rácz Félix).

Már a push uppal sem vagyok kibékülve

Tekintse meg az eseményt!

„A férfiaknak vannak túlzó elvárásai, a nő meg tönkreteszi magát, hogy meg tudjon ezeknek felelni” (Herczeg Zoltán). „Már a push uppal sem vagyok kibékülve. A média nyomja, hogy legyél szuper, és sokan nem érzik, hol a határ. Egy tizennyolc éves kislány ne rakasson magára műmelleket!’ (Gianni Annoni). „Nagyon erős a nyomás. Előtérbe került a divat, és az a fajta szépség és nőiesség, ami ellen mi is szólunk itt” (Kolovratnik Krisztián). „Az a baj, hogy nem is valódi vágyakról van szó, hanem üzleti szempontok alapján generált vágyakról” (Herczeg Zoltán).

„Van egy nagy irigység az emberek életében, és ez sok rosszat von maga után. A nőkön látom, hogy hajlamosak úgy élni, hogy figyelik a másikat, és annak határára élik az életüket” (Kolovratnik Krisztián). „Tibi, te is szólj hozzá! Számodra mit jelent az, hogy szépség?” (Végvári Tibor) „Azt, hogy valaki egészben szép.” (Tóth Tibor).

Mind szépek vagytok!

A kerekasztal végeztével arról kérdeztük a hozzászólókat, nekik milyen elvárásaik vannak a nővel szemben, akivel együtt élnek. Kolovratnik Krisztián a partnerséget emelte ki, Végvári Tibor pedig azt, hogy legyen tiszta, és házias. A moderátor segített nekünk abban is, hogy megértsük, miért is beszéltek mindezekről a kijelölt pótnőnapon.

„A lányok rinyálnak. Ha megdicséred, milyen jól néz ki, azt mondja, hagyjál már, nem is nézek ki jól. Azt szeretném üzenni a lányoknak: szépek vagytok, legyetek elégedettek magatokkal!”

Női kampány, LOL

Amikor az eseményre szóló meghívó eljutott a szerkesztőségünkhöz, gyb kollégánk így reagált a Velvetnek levélben. „Hát ez LOL, a nők mellett kampányoló rendezvény promószövegében is ez az iszonyatosan lealacsonyító, szexista duma van, welcome to Hungary! Leányok, most őszintén, szerintetek az, hogy ’Ti teszitek széppé a várost’, ez nem pont az a hozzáállás, ami ellen egy ilyen rendezvénynek harcolnia kéne? Hogy a nők nem dísztárgyak, nem szexuális vágykeltő eszközök? Béplusz: egy városnak sok virágágyástól meg kitatarozott házaktól kell szépnek lenni, nem a nőktől! Legalább az lenne benne, hogy 'nekünk (=férfiaknak) ti teszitek széppé...', hogy legalább jelzésszinten ott lenne, hogy lehet adott esetben különvéleménye szegény nőknek. Engem azok tudnak a legjobban kiborítani, akiben ezek az iszonyatos, hímsoviniszta, középkori dogmák olyan szinten rögzültek, hogy öntudatlanságukban még akkor is ezeket szajkózzák, amikor éppen bókolni szeretnének azoknak, akikre nézve a valóságban éppenséggel sértő a kapa meg a kasza, ami hullik az illető mosolygó száján kifelé.”