Dr. Nyershús: 'Ez itt szopatás!'

dns
2004.12.08. 15:45
"Gyávák vagytok, húzódjatok csak vissza a puha mátrixotokba!" - kiabált a Dr. Nyershús Leápoljam? című Csernus-gyalázónak titulált kiadvány egyik szerzője, és tüntetőleg kitépett néhány lapot az újonnan megjelent saját könyvéből. Az eseményen Dr. Csernus nem vett részt.

"Dr. Csernus olyan számunkra, mint a rotációs kapa: csak használjuk" - mondta Váry Molnár Csaba, a Dr. Nyershús Leápoljam? Igen, vagy nem! című könyv egyik szerzője a Menza étteremben tartott könyvbemutatón, amelynek alkalmából a lapunknak néhány héttel ezelőtt adott interjún is viselt szilveszteri maskarát, és karikafülbevalót vette fel, és szavaival, gesztusaival a doktort parodizálta.

Megmondó emberek

#alt#
Dr. Nyershús Imre
"Csernust arra használjuk, hogy megmutassuk, hogyan lehet beszopatni az embereket. Az emberek elhisznek mindent, amit olvasnak, és a doktor-féle megmondó emberek szavait szentírásként kezelik. Szerzőtársammal azon vagyunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, senki ne higgyen feltétel nélkül ezeknek az embereknek. Nekünk sem. Kritizáljanak! - fejtette ki az újságíró, aki arra buzdította az egybegyűlteket, szabaduljanak meg attól, ami nem tetszik nekik. Ha például a könyv egyik fejezete irritálja őket, egyszerűen tépjék ki. Ezzel a lendülettel Váry Molnár kitépett két oldalt saját könyvéből és széles mozdulattal a háta mögé dobta.

Ezen a gesztuson nem döbbent meg a közönség, leszámítva egy embert, aki a náci könyvégetéshez hasonlónak nevezte az akciót. Eddigre ugyanis már megismertük a szerzők performanszát. A bemutató elején a könyv írói a vécéből léptek ki. Váry Molnár Csernus doktorként lépett be, belekötött egy nézőbe, majd leült a Viasat3-on futott show-beli irodáját imitáló sarokban. A Bevállalja? című könyvet parodizáló kiadvány VI. fejezetét vezette elő.

Média hacker terápia

Felkonfja után páciensét, Roller Tihamért, becenevén Husit szólította, aki a Nagy Villa nevű valóságshow egykori szereplője. Képtelen feldolgozni, hogy kiszavazták, és hogy a kezdeti népszerűség után már senki nem ír róla. Husit Rimóczi László alakította, aki eszközeit a nyolcvanas évek tévéjátékaiból mentette át: svájcisapkát és nyakában aranyozott, reneszánsz angyalkát viselt. Dr Nyershús eszközei pedig az ásványvizes palack, egy zacskó, a páciens gerincének törékenységét jelképező ropi. Asztalának látszó oltárán Buddha-szobor és csokimikulás, amelyet Rimóczi az előadás végén így magyaráz cikkírónknak: "A keleti és nyugati jelképek öncélú keverésével próbáltuk még hitelesebben kifejezni, a komolyságnak itt helye nincs"

"Az emberek öntudatlanul élnek. Mi csak szórakoztatni, és nem utolsósorban felrázni szeretnénk őket" - mondta Váry Molnár, akit emellett láthatóan a szereplési vágy is ösztönzött. Nem tartjuk valószínűnek, hogy Bagi-Nacsa nyomdokaiba lép majd, mivel egyedül Dr Csernust tudja és szereti parodizálni. Bevallotta viszont, Dr Nyershús kváziterápiája közben transzhoz hasonló állapotban volt.

Csernus kihagyta az előadást

Rimóczi László a kezeltet, Váry Molnár Csaba a pszichiátert alakítja
A parodizált pszichiáter - aki a könyv kapcsán korábban írt cikkünkben arról beszélt, a pert sem tartja kizártnak, ha a könyv a személyiségi jogait sérti - leszögezte, ezen az eseményen nem vett részt. A szerzők pedig nem mutatták, hogy csalódottak lettek volna emiatt.

"Dr. Csernus nem vállalta be. Nem baj. Itt nem ő a lényeg. Mindegy, hogy az eszközünk neve Csernus, vagy Csisztu. Meg akartuk mutatni, hogy kell kritizálni" - mondta Váry Molnár.