horoszkóp

Fenyő Miklós: én voltam Flipper Öcsi múzsája

2008.11.26. 15:25
Kapcsolódók (1)
Flipper Öcsi kedden éjszaka hunyt el. Barátja és pályatársa, Fenyő Miklós és Szikora Róbert, egy-egy kedves történettel búcsúzik el a popzenésztől.

A székesfehérvári Szent György Kórházban kedd éjszaka elhunyt Flipper Öcsi - közölte a Független Hírügynökséggel Erdélyi Elemér, a zenész egyik barátja. A család kérésére a kórház többet nem árul el - mondta a Velvetnek az egészségügyi intézmény szóvivője. Az énekest hetek óta kórházban ápolták, állapota annyira súlyos volt, hogy géppel lélegeztették. A zenész évek óta alkoholproblémákkal küzdött, amit - néhány közeli barátja javaslata ellenére - nem kezeltetett szanatóriumban.  

Fenyő Miklós és Szikora Robi emlékei

„Én voltam Flipper titkos múzsája és segítője. Mindenről nagyon tudtunk beszélgetni. Bár ilyen beszélgetések ritkán adódtak, de mindketten nagyon szerettük. A művésznevét is én adtam. Éppen egy koncert után mentünk vacsorázni, amikor egy nagy kereszteződéshez értünk. A közepénél jártunk, amikor egyfolytában jobbra és balra néz az ember, akkor odaszóltam: figyelj, kitaláltam a neved. Nagyon jó név. Erre ő annyit mondott: Miki ne hülyéskedj! Mondtam neki, hogy ezt azért meg kell szoknia, nem egyszerű, de csillogó, és ebbe a világba való. Hozzátettem gyorsan, csak akkor mondom el, ha átérünk a másik oldalra. Persze tovább akartam húzni, de nagyon komolyan vette, ezért elárultam neki. Flipper Öcsi? Ez nagyon jó, tetszik, iszonyat jó - mondta és már az étteremben gyakorolta az aláírást. Azért szóltam neki, hogy ne kapkodja el, aludjon még rá egyet" - emlékezett vissza barátjára és zenésztársára Fenyő Miklós.

"Sose voltam vele egy zenekarban" - emlékezett Szikora Robi. "Ők voltak a Hungária első rajongói Budapesten. Később mi vettünk róluk példát, hogy hogyan kell öltözni és a hajunkat viselni. Ő és a barátai adták nekünk a hitet, hogy érdemes csinálni a rockot. Jó családból származó, kedves fickó volt. Amikor a Dolly Rollba került, akkor sem éreztem, hogy szemben állnánk. Pedig konkurenciái voltunk egymásnak. Tehetséges fiú volt, jó meglátásokkal. Halála veszteség a popzenének. Igaz, nem csinált sok mindent mostanában, de amihez nyúlt, az mindig minőség lett.

Életút

A Hungária, a Dolly Roll és a Step együttes meghatározó alakja 46 éves volt. Flipper Öcsi, polgári nevén Jeszenszky Béla Tibor 1962. május 29-én született Dunaújvárosban. Négy évvel később a család Budapestre költözött. Már gyermekkorában megismerkedett a zenével: dobolt és csellózni tanult. 1982-ben a Hungária zenekar tagja lett. Az Aréna című albumom mutatkozott be, a Flipper című dalban. 1983-ban, miután feloszlott a Hungária, a Dolly Roll tagja lett. Legnagyobb slágerei az Arrivederci Amore és a Gina voltak. 1987-ben Zsoldos "Dedy" Gáborral együtt kiléptek a Dolly Rollból. Kisszabó Gáborral, az Első Emelet basszusgitárosával megalapították a STEP együttest.

Ebben a zenekarban játszott Fehér Attila (gitár) és Popper Péter (billentyűs hangszerek) is. 1989-ben kilépett a STEP-ből, majd néhány évnyi szünet után szólókarrierbe kezdett. 1991-ben jelent meg első szólólemeze, Homokot szór a szemembe címmel. Két évvel később újabb albummal - Más leszek én - jelentkezett. 1998-ban az újra összeállt Dolly Roll zenekarral lépett fel. Néhány év kihagyás után 2001-ben tért vissza a magyar könnyűzenei életbe, Tedd a szívedre a kezed című albumával. Olyan régi nagy slágerek is szerepeltek a korongon, mint a Bossanova Senorita és a Kolibri Panzió.