35 évet is kaphat O. J. Simpson

2007.09.17. 16:58
Ha felesége állítólagos meggyilkolását megúszta is, O. J. Simpson most mégis börtönbe kerülhet, amiért erőszakkal próbálta megszerezni emléktárgyait egy aukciósház két tulajdonosától. Azt állítja, a holmikat ismeretlenek ellopták tőle, érvként azonban négy tettestársat és fegyvereket használt.

O.J. Simpsont vasárnap tartóztatta le a Las Vegas-i rendőrség és jelenleg is őrizetben tartják, miután bizonyítékok alapján gyanúsítható azzal, hogy résztvevője volt egy szeptember 13-i fegyveres rablásnak. A csütörtöki események során az egykori sportoló vele kapcsolatos emléktárgyakat próbált megszerezni a Universal Rarities nevű aukciósház tulajdonosaitól azzal a hivatkozással, hogy azok az ő tulajdonát képezik és jogtalanul kerültek az árverezőhöz – írja a People.com.

A TMZ.com-nak birtokában van egy hangfelvétel, ami nem sokkal az események előtt készült, és amelyen Simpson az aukciósház egyik tulajdonosával, Tom Riccioval vitatkozik a Palace Station Casino-Hotel bárjában. A vita oka az volt, hogy Simpson azt állítja, hogy az aukciósház birtokába került holmikat – aláírt autogramkártyákat, a Dicsőség Csarnokába való bekerülésének oklevelét, Edgar J. Hooverrel közös fotóját, valamint első esküvőjének családi videóját - ellopták tőle, és nem járult hozzá, hogy azokat elárverezzék.

Riccio maga vitte fel a sportolót és kíséretét – a későbbi tettestársakat - a szállodában bérelt lakosztályukba, ahol a tárgyakat tartották, és ahol üzlettársával, Alfred Birdsleyvel közösen tárgyaltak volna vele. Hangfelvételt azért készített, mert tartott tőle, hogy a vita tettlegességig fajul, és valóban: Simpson bevadult és üvöltözni kezdett velük: „Azt hiszitek, csak úgy ellophatjátok és eladhatjátok a szarjaimat?!” A hatperces felvétel rögzítette azt is, ahogy Simpson és tettestársai a falhoz állítják a két férfit, míg begyűjtik a tárgyakat.

A rendőrség pár órával később letartóztatta a banda egyik tagját, egy Walter Alexander nevű férfit, aki azonnal Simpson ellen vallott. A volt sportolót a rendőrök vasárnap délelőtt 11 órakor a Las Vegas-i Palms Hotelben bérelt szállodai szobájából, bilincsbe verve vitték be, a bíróság először 78 ezer dollárban állapította meg az óvadékot, de végül nem hagyta jóvá a szabadlábrahelyezést. A tettestárs vallomása alapján egy közeli magánlakásban vasárnap hajnalban megtalálták a rablásnál használt fegyvereket, az akkor viselt ruhák egy részét, és néhányat az eltulajdonított tárgyak közül.

Simpsont jelenleg a Clark megyei börtönben tartják, és kétrendbeli fegyveres rablásért, kétrendbeli fegyverrel való fenyegetésért, bűntény elkövetésére való szervezkedésért és lőfegyverrel való rablásért helyezték vád alá. A nyomozók további négy elkövetőt keresnek – tájékoztatta a közvéleményt Frank Dillon rendőrkapitány.

Simpson szerint ő valóban járt a lakosztályban, de szó sem volt fegyverrel való fenyegetőzésről, csak veszekedett a két árverezőház-tulajjal. A társaságában lévő férfiak csak barátai, akik azért voltak ott, hogy segítsenek neki elvinni a tárgyakat, fegyverek azonban nem kerültek elő.

A fegyveres fenyegetéssel elkövetett rablás az egyik legsúlyosabb bűncselekmény-kategória, amennyiben bebizonyosodik, hogy mégis ezt történt, a most 60 éves Simpson akár az egész hátralévő életét börtönben töltheti, mert akár 35 évet is kaphat – mondta el a Clark megyei főügyész, David Roger az AP hírügynökségnek.

Orethal James Simpsont 1995-ben exneje, Nicole Brown Simpson és annak szeretője, Ron Goldman meggyilkolásának vádjával tartóztatták le. Bár ráutaló bizonyítékok szóltak ellene, olyat nem találtak, ami egyértelműen bizonyítaná a bűnösségét, így többéves bírósági eljárás után felmentették. Az ítélet nagy felháborodást keltett, jogosságát a mai napig vitatják, az pedig csak fokozta a hangulatot, hogy Simpson ezután „Ha én tettem volna” címmel könyvet írt a történtekről – melyben fikciós történetnek beállítva meséli el, hogyan történt a gyilkosság. Bár az áldozatok családja mindent elkövetett, hogy megtiltsák Simpsonnak a közreadását, a könyv épp pénteken, a rablás napján jelent meg. Vasárnap a CNN megkérdezte a meggyilkolt Ron Goldman édesapját, Fred Goldmant, mit szól Simpson letartóztatásához. A nem meglepő válasz: „Szerintem a reakcióm egész nyilvánvaló: ha szerencsénk van, ha szerencsém van, most börtönbe kerül. Csak azt sajnálom, hogy nem gyilkosságért”.