horoszkóp

Yoko Ono a slágerlisták élén

2004.11.05. 14:41
Yoko Ono 71 évesen került az amerikai slágerlisták élére, méghozzá egy melegházasságokat pártoló dallal; a sláger Ono egy régi számának remixelt változata. A sikeren felbuzdulva a jövőben további számokat kíván technósítani, de emellett gondosan ápolja meggyilkolt férje, John Lennon emlékét.
Az Every Man Has a Man Who Loves Him (Minden férfi életében van egy férfi, aki szereti) című dal Ono egy 25 évvel korábbi számának a feldolgozása. Akkor még Every Man Has a Woman Who Loves Him, azaz Minden férfi életében van egy nő, aki szereti címen futott. A régi számból mostanra csak a szöveg maradt meg, a zenét Ono átültette technoalapra.

Melegpártiak

A mostani feldolgozás sikerét Ono egész Amerika sikerének tekinti. Szerinte a dal népszerűsége jelzi, az emberek nem értenek egyet azzal, hogy sok helyen még mindig nem engedélyezett a melegek közötti házasság. Ennek ellenére a keddi népszavazáson az Egyesült Államok 11 államában mondtak nemet a melegek közötti házasságra. George Bush, Amerika újraválasztott elnöke pedig egyenesen kijelentette, szeretné, ha a törvény világosan leszögezné, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre.

A minden részletre figyelő Ono elkészítette számának leszbikus változatát is, melyről egyelőre nincs információnk, de nyilván a Minden nő életében van egy nő, aki szereti címen fut. Aki azonban azt gondolja, Ono a semmiből bukkant most elő, téved. John Lennon özvegye ugyanis tavaly is vezette egyszer a slágerlistát, a Walking on Ice című számával. Emellett gyakorló melegjogi aktivista, egyre több meleg rendezvényen tűnik fel a kora ellenére meglehetősen aktív, ám nem éppen jó hangjáról ismert egykori avantgárd művésznő. A feldolgozás sikerén felbuzdulva azt tervezi, hogy legközelebb a még John Lennonnal közösen előadott sikerszámukat, a Give Peace a Chance-t rögzíti majd egy újabb verzióban, a szöveget azonban átírja, mivel utalni akar benne a szeptember 11-i terrortámadásokra.

Ápolja emlékeit

Emellett szorgosan ápolja az ex-Beatle emlékét; a múlt hónapban Lennon rajzaiból rendezett kiállítást abból az alkalomból, hogy a meggyilkolt énekes most lett volna 64 éves. Számos kiadó zaklatja, hogy engedje megjelenni Lennon kiadatlan számait, Ono azonban sorra utasítja vissza az ajánlatokat. Azzal érvel, hogy Lennon utálná, ha a félkész munkáit mutogatnák, hiszen sosem adott ki semmit, amiről nem gondolta azt, hogy elég jó.

John Lennont 1980-ban gyilkolta meg háza előtt Mark David Chapman, aki jelenleg is életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Múlt hónapban harmadszor utasították el kegyelmi kérelmét.