horoszkóp

Daryl Hannah sziával köszöntötte Budapestet

2007.02.09. 17:31
Szombaton ismét itt az Operabál, hazánk egyetlen igazán színvonalasnak mondható társadalmi eseménye. Díszvendég a Kill Billből ismert Daryl Hannah, aki már tudja magyarul azt, hogy szia. A szokásos bálozás mellett lesz Gundel-ételosztás a Moszkva téren és ellentüntetés a Balettintézet előtt.

A szombat esti Operabált az idei díszvendég, a Szárnyas fejvadászból és a Kill Billből ismert Daryl Hannah, valamint a százegynéhány elsőbálozó tánca nyitja meg.

A 12 millás díszvendég

Ahogy Maráczi Ákos, az Operabál sajtófelelőse az Indexnek korábban elmondta, már régóta tárgyaltak Daryl Hannah-val, de a színésznő csak januárban döntötte el, hogy elvállalja a felkérést. Döntésében szerepet játszottak a korábbi vendégek jól csengő neve (például Gina Lollobrigida, Catherine Deneuve, Katarina Witt) és az is, hogy már korábban megtetszett neki Budapest.

Daryl Hannah

Daryl Hannah 50 ezer eurós (kb. 12 és félmillió forint) gázsit kap a budapesti tartózkodására, ami péntektől vasárnapig tart. Hannah miután egy sziával köszöntette a jelenlévőket, a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, ez élete első operabálja. Báli táncokat ugyan még nem járt, de megígérte: egész péntek este azt fogja gyakorolni. Bécsben öt nappal a budapesti rendezvény után Paris Hilton nyitja meg az Operabált.

Már több mint száz éve

Utcabál az Operával szemben
Részletek az ellentüntetők mérsékelten forradalmi hangulatú leveléből:
"Idén is megszervezzük az Operaházzal szemben, a Balettintézet előtt az Utcabált. Tiltakozás és ünneplés ez egyszerre. Nem személyek, hanem jelenségek ellen. A kapitalista rendszer, a verseny őrült hajszolásának hirdetése ellen. (...) A szegénység ellen is felemeljük hangunk. (...)
Nem megkeseredett és mások magántulajdonára irigy emberekként tüntetünk. (...) Mikor az úttest túloldalán összegyűlünk, a kultúrának egy harmadik fajtáját szeretnénk bemutatni. Az öröm kultúráját, amely valódi cselekvésből és alkotásból táplálkozik. (...) Lesz koncert, fellép a Kaukázus zenekar és Nemes András (Pluto), lesz dobolás, tánc, keringő, tace-pao, pénzben fürdés, "Utca Réme" választás, képvetítés, közös vacsora és meleg tea."

Az Operabál mintegy 2000 vendége a gazdasági - politikai -és társasági élet legismertebb alakjai közül kerül ki. A Budapesti Operabál története 1886. március 2-ig nyúlik vissza, mikor már a köz javára rendeztek összejöveteleket az arisztokrácia és a pénzvilág prominensei. Ezután kisebb-nagyobb szünetek következtek, a második világháború óta az 1996-os bál volt az első alkalom.

Társadalmi szerepvállalás: Hamupipőke, idősek és adakozás

A szervezők a belépők és a tombola bevételének egy részéből támogatást adnak a Heim Pál Gyermekkórháznak. Ugyancsak a kórház javára árvereznek el egy, a nemrégiben elhunyt Gergor Józsefről 2005-ben készült festményt is az interneten. Az árverés a pénteki sajtótájékoztató idején már egymillió forintos felajánlásnál tartott.

Az Operabál rejtvénypályázatát ügyesen megfejtő 30 idős ember szombat délelőtt társával együtt az Operabál kulisszatitkaiba is betekinthet. Ezen kívül ötszáz lányból kiválasztottak ötöt az est Hamupipőkéjének, akik ruhákat, ékszereket, és Keleti Andreától táncórákat kaptak, és az eseményre magukkal vihetik egy idősebb hozzátartozójukat is. Az exkluzív vendégek között szerepel a magyar mellett a spanyol, az egyiptomi, a szerb, a balkán és az orosz szépségkirálynő is.

Alternatív ünneplés

Az eseménnyel párhuzamosan az Operával szemben ellentüntetést szerveznek az Attac Magyarország illetve Benneálló Ellenállók elnevezésű csoportok (felhívásukból a részleteket lásd keretes írásunkban). Szombaton, 13 órától a Blaha Lujza téren pedig 1000-1500 adag Gundel-gulyást osztanak ki. A Máltai Szeretetszolgálat a helyszínen egy speciális tüdőszűrő állomást is felállít.

Házigazdák és jegyárak

Az Operabál házigazdái Korcsmáros Nóra és Szellő István, az esemény nyolc órakor kezdődik, a hivatalos megnyitó háromnegyed tízkor lesz.

Az Operabálon 60 ezer forintba kerül a legolcsóbb jegy, mely szabad italfogyasztást és nézelődést foglal magában, dupla ennyiért már el lehet költeni egy Gundel vacsorát is ital mellé. A páholy ára 240 ezer forint per fő. A pénz mellé azonban az sem árt, ha tudjuk, milyen öltözetben kell megjelenni egy ilyen eseményen.

Grófbor az Operában
Az operabáli töményfelhozatallal nem foglalkoznánk részletekbe menően, mégpedig azért, mert az unikumot és klónjait nem tartjuk különösebben izgalmasnak, a fekete Johnny Walkerről pedig vajon mi olyat mondhatnánk, amit még senki sem mondott el róla soha? Ahogyan előbbieket, úgy a borválasztékot is a Zwack prezentálja, és bár ez a sor sem exkluzív, találhatni érdekfeszítő darabokat. A rozéra nem sok szót vesztegetnénk, kis túlzással minden rozé egyforma, a vacakabbját leszámítva. Gere Attila Villányi Athus Cuvée-je azonban már érdekes, például azért, mert nem a jól ismert mester, hanem a szakmában épp mostanra elmélyült fia készítette. Lesz ennél fajsúlyosabb vörös is, a B cuvée a Gróf Buttler Történelmi Borászattól, az egri új hullám egyik legigényesebb és legtöbbre hivatott versenyzőjétől. Kár, hogy a bort nem valami geróf készítette, hanem bizonyos Bukolyi László, és a történelmi borászat is csak mostanában jött létre. A Zwack Izabella által főnökölt Dobogó Pince furmintja a legjobb száraz magyar fehérek közé kívánkozik, a Disznókő késői szüretelésű édes tokajiját pedig végképp szeretjük, írtunk is róla. Mindenesetre egészségükre.