"Ez durva. Próbálom felfogni" - jelentette a Velvet helyszíni tudósítója a fővárosi Operaházból, ahol szombat este rendezték meg az ország legrongyrázóbb, de legalább már hagyományos felvonulását. Online közvetítés a bevonulástól a bálkirálynő megválasztásáig és még tovább.

"Ez durva. Próbálom felfogni" - jelentette a Velvet elsőbálozó helyszíni tudósítója a fővárosi Operaházból, ahol szombat este rendezik az ország legrongyrázóbb, de legalább már hagyományos felvonulását. A kétezer, fejenként legalább hatvan, legfeljebb háromszázezer forintot fizető vendég este nyolctól kezdett gyülekezni, hogy le ne késse a 3/4 10-es nyitótáncot. Hatvanezerért mondjuk csak séltáni lehet, a Gundel által prezentált vacsorával kombinált beugróért már a dupláját kell fizetni, ha meg valaki páholyban akarja megenni a vacsit, már 240 ezeret kell fizetni. Ráadásul farmerban sem szabad bemenni, ami újabb tétel a kiadások között.

Divatbemmutató és bevonulás

Varnus Xavér a tavalyi ruhájában érkezett

Belterjes információk szerint Varnus Xavér orgona- és életművész idén is tavalyi öltözetét öltötte magára, ami a sznob társaságban óriási bűn, mindenesetre tudósítónk jelentése szerint most is úgy néz ki, mint egy tengerészkapitány, mellén óriási érdemkereszttel. Ám ő legalább nem járt úgy, mint Fabricius Gábor, akinek élete első operabálja a nyakkendőcsere megalázó élményével kezdődött, a megfelelő megjelenést ellenőrző őrök ugyanis csokornyakkendőre cseréltették a rajta lévőt, ami azóta is frusztrálja. Éjfél után tudósítónk azt jelentette, hogy Fabricius nem bírta tovább, két kézzel letépte a csokinyakit, a reklámszakemberekre jellemző punkanarcho modorban kihajította az ablakon, és visszahelyezte hagyományos, fekete nyakkendőjét. Csak ki ne dobják ezért. A Velvet lassan ocsúdó tudósítója (pontosabban a társaságában lévő Lakatos Márk stylist) ugyanakkor kiszúrta, hogy Borbás Mária, a Hír TV falugondnoka egy komplett angol kanapét vett magára.

Rongyrázás-kompenzáció
Szombaton egy órától a Blaha Lujza téren 1000-1500 adag Gundel-gulyást osztottak ki a hajlékatalnok között. A Máltai Szeretetszolgálat a helyszínen egy speciális tüdőszűrő állomást is felállít.
Az esemény jelenleg folyik a maga medrében, egymást érik a nyitótáncok, Daryl Hannah magyar nyelven köszöntötte a vendégeket, és elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy ezt ő teheti - ami 50 ezer eurós gázsijáért a legkevesebb. A színésznő egyébként nem beszélt annyira bénán magyarul, mint azt feltételenénk, de az ny- és gy-betűk azért okoztak problémát. Az emelkedő hangulatú vendégsereg mindenestre együtt énekelte az A jó lovas katonának című, tábortűzinek nevezett dalt az operaénekesekkel, amit tudósítónk elég szürreálisnak talált. Ráadásul nem sokkal ezután derült ki, hogy Lakatos Márk elvesztette a kulcsát!

Kondor Csaba merényletre készül

Kiszel Tünde expasija ugyanakkor rajtaütést tervez. Legalábbis a büfében terjedő hírek szerint valahol lesben áll, hogy virágcsokrát átadja Daryl Hannah-nak, aki nyilván mit sem sejt. A büfében közben Bajor Imre Bodrogi Gyulával fogyasztott, és beszélgettek is, nyilván.

Százan kétezer ellen
Az operaházi felvonulás persze nem mindenkinek tetszik. Az Attac idén is megrendezte szokásos ellenbálját, száz ember részvételével, zsíroskenyérrel, hagymával, amiről itt tudhat meg többet.

A merényletnek azért több akadálya is lesz. Helyszíni információink szerint ugyanis több, egymással összedolgozó cég is felügyeli a rendet, no meg a szponzorok által kiállított nem kevés, éppen olcsó ékszert. A biztonságra amúgyis odafigyelnek, a bejáratnál a repterekhez hasonló átvizsgálásnak vetik alá a bálozókat, talán csak annyi a különbség, hogy a kézitáskákat csak megnézik, át nem világítják, de fegyvert, vagy az éjjelnappaliban vett kétdekás töményet nem nagyon lehet bejuttatni.

"A nagy csobbanás című film óta vagyok Daryl Hannah nagy rajongója" - mondta a Velvetnek Böde Tamás tolmács, aki hatalmas megtiszteltetésnak tartja, hogy éppen ő fordíthat a Kill Bill sztárjának A tolmács egyébként az Operaház idegenvezetője, és mint mondta, nagyon kellett lobbiznia, hogy ő kísérhesse a sztárt, aki este tizenegykor bevonult a Vörös Szalonba, az Opraház VIP-szekciójába, miközben Tamás minden eshetőségre felkészülten kint várt.

Breaking news: Medveczky Ilona már a második ruhájánál tart - vagy csak a fény vetül másképp

Másodszor öltözött át az este folyamán Medveczky Ilona, örökös revüsztár - észlelte a Velvet tudósítója éjfél után, bár nem sokkal később az is megfordult a fejében, hogy esetleg csak másként esett rá a fény. Később hozzátette, Lakatos Márk stylist szerint teljesen rendben van Rogán Antal és új csaja ruházata. A menyasszony egyébként halványzöld ruhás tavasztündérnek öltözött, és a szakember szerint a megjelenés egyetlen hibája, hogy a leendő arának túl sok a kivillantott haja. A mulatság a belső teremben kezd haldokolni, ám az előtérben csak most kezdődik, az egyáltalán nem ittas celebritások most ott ropják.

"Nem vagyok angol királynő, hogy minden éjszakára új mellényt varrassak" - magyarázta Varnus Xavér, miért is van a tavalyi ruhájában, amin egyébként nem más fityeg, mint a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjének arany fokozata. Az orgonista elmondta, ezt nem hordja mindig, de kivételes alkalmakkor azért igen. Varnus Xavér, aki ötödik operabálját élvezi, három szakaszra tudja osztani az általa megélt bálokat. Az első a lilazakós-makkoscipős, kínos időszak volt, amit a Boss-öltönyös, lakkcpiős időszak követett. A mostani bál szerinte más, megjelentek kifejezetten jól kinéző emberek, ami arra utal, hogy talán változik a közízlés.

Viva Patrícia szintén ötödik bálján vesz részt az Operában, igaz, eleinte még a Balettintézet növendékeként táncolt a népeknek. Szerinte a szándékon és az alkalmazkodási képességen múlik, hogy ki hogy érzi magát. Ő úgy látja, az igazán igényes mellett azért ott van a gagyi is bőven. Vannak, akik egyszerűen nem tisztelik a bált, és nem az alkalomhoz illően öltöznek, hiába fizették ki a drága belépőket. Mindenestre ő akkor most elmegy a párjával táncolni a nagyterembe - közölték.

Királynőválasztás hajnal egykor

Balogh Lillát választották az Operabál királynőjévé hajnal egykor. Lovagja György Ádám - közölte tudósítónk, aki azt ígéri, hamarosan azt is megtudhatjuk, kik is ők, és miért. A negyven elsőbálozó pár közül a zsűri és a közönség közösen döntött a bálkirálynőről. Mint tudósítónk jelentette, a győztes pár budapesti, a lány 19, a fiú 20 éves, és a hétköznapokban is egy párt alkotnak, magyarán nem a a báli címért jöttek össze. Díjuk egy karkötő és némi porcelán, amire a szüleik ügyelnek, amíg ők az este hátralévő részében ivással és bulizással lazítanak, amivel nyilván nagyon kilógnak majd a bálozók közül. A győzelemre egyébként nem számítottak, ahogy Lakatos Márk sem arra, hogy a lakáskulcsa időközben előkerül. De meglett.

Utolsó híradás: Kondor Csabának sikerült! A ruhatárnál sorbanálló tudósítónknak kifejtette, bár idén minden őr őt figyelte, azért sikerült eljuttatnia csokrát Daryl Hannah-nak, igaz, tavaly könnyebb volt meglepnie a díszvendéget. Mint Csabánk mondta, most, hogy már ő is celebritrás, már nem járkálhatott szabadon ki és be a Vörös Szalonba, mint tavaly, a virág azért eljutott annak, aki szánta. Élő tudósításunkat ezennel berekesztjük.

A Művelt Alkoholista az itallapról
Az operabáli töményfelhozatallal nem foglalkoznánk részletekbe menően, mégpedig azért, mert az unikumot és klónjait nem tartjuk különösebben izgalmasnak, a fekete Johnny Walkerről pedig vajon mi olyat mondhatnánk, amit még senki sem mondott el róla soha? Ahogyan előbbieket, úgy a borválasztékot is a Zwack prezentálja, és bár ez a sor sem exkluzív, találhatni érdekfeszítő darabokat. A rozéra nem sok szót vesztegetnénk, kis túlzással minden rozé egyforma, a vacakabbját leszámítva. Gere Attila Villányi Athus Cuvée-je azonban már érdekes, például azért, mert nem a jól ismert mester, hanem a szakmában épp mostanra elmélyült fia készítette. Lesz ennél fajsúlyosabb vörös is, a B cuvée a Gróf Buttler Történelmi Borászattól, az egri új hullám egyik legigényesebb és legtöbbre hivatott versenyzőjétől. Kár, hogy a bort nem valami geróf készítette, hanem bizonyos Bukolyi László, és a történelmi borászat is csak mostanában jött létre. A Zwack Izabella által főnökölt Dobogó Pince furmintja a legjobb száraz magyar fehérek közé kívánkozik, a Disznókő késői szüretelésű édes tokajiját pedig végképp szeretjük, ahogy a Művelt Alkoholista már írt is róla. Mindenesetre egészségükre.