horoszkóp

Vádemelés Oprah Winfrey sulibotrányában

2007.11.08. 07:59
Winfrey mozgássérült gyerekeket oktató iskolájának egyik tanára molesztálta és bántalmazta a bentlakó gyerekeket. A molesztáló tanár jelenleg óvadék ellenében szabadlábon van. Winfrey személyes harcnak érzi a küzdelmet a molesztálók ellen, ezért az eset nagyon felzaklatta.

A huszonhét éves Tiny Virginia Makopo ellen tizenhárom ügyben, köztük bántalmazásban és molesztálásban emeltek vádat hétfőn. Makopo, Winfrey dél-afrikai iskolájának, a Leadership Academy egyik tanárnője a vád szerint legalább hat 13-15 éves és egy 23 éves gyereket bántalmazott – írja az MSNBC.

A tárgyalás alatt Makopo szótlan volt, nem nagyon nézett a teremben lévőkre, és folyamatosan a kezét törölgette. A bírónak azt mondta, hogy ártatlan. Végül a bíró 450 dollár óvadék ellenében szabadon engedte, de minden hétfőn meg kell jelennie a rendőrségen, nem hagyhatja el Johannesburgot, nem igényelhet útlevelet, és nem érintkezhet senkivel, aki a nyomozással, vagy a Leadership Academyvel összefüggésbe hozható.

Falaztak

Winfrey rendszeresen meglátogatja a mozgássérült gyerekekkel foglalkozó iskoláját, ezért furcsa, hogy viszonylag sok időbe telt, mire kiderült, hogy bántalmazzák a gyerekeket.

A műsorvezető a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy amikor a tanárt elsőként meggyanúsító gyerek hiányzásáról érdeklődött, azt mondták neki az iskolában, hogy a lány azért van távol, mert többet szeretne a szüleivel lenni.

Az iskolában arra utasították a gyerekeket, hogy vágjanak boldog arcot, amikor Oprah Winfrey meglátogatja őket. Az eset akkor pattant ki, amikor október elején az intézet vezérigazgatója, John Samuel eljuttatta Winfreynek annak a tizenöt lánynak a panaszlistáját, amiben többek között az egyik osztálytársuk molesztálását is jelentették.

Winfrey ekkor felkért egy nyomozót, hogy derítse ki, valóban történtek-e ilyen esetek. Miután a nyomozó biztosította Winfreyt, hogy nem alaptalanok a vádak, a műsorvezető elment az iskolába, hogy bátorítsa a lányokat az őket ért bántalmazások elmesélésére.

Az iskola végül október 17-én bejelentette, hogy felfüggesztették az egyik tanárukat.

Személyes harc

Winfrey korábban arról nyilatkozott, hogy kilencéves korában egy távoli unokatestvére és még három férfi, akiket a család barátainak tartottak. „Gyakran az a helyzet, hogy a molesztálás a családon belül történik, olyan emberek között, akiket ismersz” – mondta Winfrey.

A személyes érintettség miatt is harcolt már az USA-ban azért, hogy hozzanak erős törvényeket, amik megvédik a gyerekeket a zaklatóktól. Az iskolájában pedig a dél-afrikai magas megerőszakolási ráta miatt nagyon ügyelt arra, hogy a személyzeten kívül más ne kerülhessen a gyerekek közelébe.