horoszkóp

Kozmikus jó este Prokoppékkal

hh
2004.11.27. 18:04
A Velvet tudósítóját egy erupciós vihar sodorta el az egyik bevásárló galaxisra, az Orion űrhajó - A visszatérés című film díszbemutatójára. Itt a hatvanas évek naiv effektjeire retrózott McLane kapitány magyarhangjával, Mécs Károllyal, a Prokopp-családdal, Somával és Almával a Szomszédokból.

Nincs űrügy, parti van

Kattintson!
Kozmikus riporterünk az Orion űrhajó visszatérését ment megünnepelni a MOM Park űrállomásra emlékeztető mozijába. Az 1966-os sci-fi sorozat kilencvenperces filmváltozatát a Filmmúzeum a Warnerrel közösen adta ki újra, és ennek időpontja egybeesett a Filmmúzeum fennállásának negyedik évfordulójával, így a Prokopp család fogta magát, Galkó Balázst, Mécs Károly színművészt, Somát, Fehér Annát, meg az Amorf Ördögöket, és küldtek nekünk egy fényüzenetet, hogy lehet menni velük mulatozni.

A tudósítónk késésben volt, azért megkérte a taxist, kapcsoljon hiperűrsebességre, de hiába, mert körülbelül négy ellenséges űrvillamos előzte be miközben a future retro partira igyekezett, és a budapesti dugó ellen csak egy overkill lehetne hatékony fegyver.

Az Orion színeihez hűen, fekete-fehér dress code-dal meghirdetett díszbemutatóra pár hitetlen színes öltözékben érkezett. Az eseményre Somát is elhozták csodás mellei. Igazság szerint nem a mellei döntöttek úgy, hogy elnéznek a partira, hanem az, hogy gazdájuk baráti viszonyban van Prokopp Dórával. Soma nagy színész, és nagyon színes is, így senki nem várhatta el tőle, hogy fekete-fehérbe öltözzön. Elmondása szerint az Orionhoz nem sok köze van, de az Amorf Ördögöket és a partikat szereti. "Uncsi volt a film," - mesélte riporterünknek a vetítés után - "elég lett volna belőle húsz perc is. De ezt leszámítva nagyon ééélveztem. Olyan ééédes ez a film. Ennivalóak a szereplők, és az ahogy komolyan veszik ezt a sok bugyutaságot. Én annak idején nem láttam a sorozatot, csak a legendát ismerem. Nekünk akkoriban falun még vécénk sem volt, nemhogy televíziónk!" - világosította fel érdeklődő tudósítónkat Soma.

Retró láz

Prokopp Dóra férjével, Krasznai Jánossal és két szép gyermekével ünnepelte, hogy újra felszállt az Orion. Lánya tizennégy éves, de Prokopp elmondása szerint még neki és haverjainak is bejön a film. "Én csak egy éves voltam, amikor itthon hatvannyolcban sugározták a sorozatot. Világszerte most dobták újra piacra a retrólázat meglovagolva. Mi, azaz a Filmmúzeum, azért szálltunk bele a forgalmazásba, mert nálunk a csatornán hihetetlen sikerrel futott" - magyarázta Prokopp Dóra, majd elszaladt, hogy előkerítsen nekünk egy Orion-rajongót. A fan egy hölgy, aki azon kevesek közé tartozik, akik mindenre emlékeznek a sorozatból, és talán még maguk is szerelmesek voltak a legendásan férfias McLane parancsnokba. Őszinte lelkesedését látva kicsit lehetett sajnálni, hogy elmúltak azok az idők, amikor speciális effektnek elég volt egy vasaló vagy egy porszívócső, a damilról lógó makettek, meg a festett csillagok.

OVERKILL

Kattintson!
Prokopp Dóra a film felkonferlása után kiosztott pár "Orion-zacsit" a jól válaszolók között, majd kellemes "űrgalaktikus, misztikus hovatovábbot" (sic!) kívánt az orionhű nézőknek. Az meg is volt. Együtt izgultunk a macsó McLane-nel mikor a Varangyok támadásba lendültek, és még az sem érdekelt, hogy senkinek gőze sincs mi is valójában az overkill, egyből tudtuk, hogy azzal nem szabad viccelődni. Prokopp Dóra egyébként a vetítés után elmondta, hogy örülne neki, ha a film kifejezései szájról szájra terjedve újra használatba kerülnének. Szeretné, ha ezentúl Kozmikus Jó Estét! kívánnánk egymásnak vagy ha a szavak elé gyakrabban tennénk alfa- előtagot (pl: parancs helyett alfaparancs).

Bődületes dolgokra pedig ezentúl lehetne használni a filmben gyakran emlegetett "overkill" kifejezést. A szónak van jelentése (angolul: túlzás), de a német filmben nem ennek megfelelően használták, hanem a annak a nem pontosan ismert micsodának volt a neve, amivel az Orion legénysége a Gordon bolygót is felrobbantotta. Az overkillel csínján kell bánni, mert csak a legeslegdurvább dolgokra lehet alkalmazni, csakis végszükség esetén. A partin overkill volt a korhű galixo táncbemutató. A galixo a filmben látható macarenaszerű tánc, amiben a fiúk-lányok saját feneküket fogdossák, és a táncolóknak fejmagasságban kell összeérinteni a könyöküket többször.

Rövid intergalaktikus beszámolónk zárásul, tanulságaként és útravalóul álljon itt Villa ezredes tudományos-fantasztikus kérdésfelvetése azoknak, akiknek nem volt elég hiteles a film: "Miért lenne mindaz őrület, ami nem fér bele egy apró emberi agyba?!"

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft