horoszkóp

Hadat üzent Hollywood a paparazzóknak

2008.07.29. 09:30
Brad Pitt háborút ígért a birtokháborító paparazzónak, Halle Berry feljelentést tett az őt és kislányát a saját kertjükben megleső fotós ellen, a Matthew McConaughey-re vadászó lesifotósok miatt pedig ölre mentek a malibui szörfösök. Hollywood visszavág a lesifotósoknak.

Britney Spears és Matthew McConaughey után Halle Berry és a Jolie-Pitt házaspár is komoly összetűzésbe keveredett a lesifotósokkal. A hollywoodi celebeknek kezd betelni a pohár a rájuk vadászó paparazzók miatt, akik terepszínű ruhában próbálnak a sztárok közelébe férkőzni. Nem is olyan rég még Britney Spears után folyt a hajtóvadászat, most viszont Angelina Jolie és Brad Pitt a legfontosabb célpont: a nemrég hattagúra bővült celebcsalád ikreinek legalább 11 millióra becsült fotójáért a franciaországi birtokon múlt csütörtökön már vér is folyt.

A Jolie-Pitt házaspár dél-franciaországi birtokát két újságírónak is sikerült megközelítenie múlt csütörtökön, írja az msnbc.com. A francia rendőrség tájékoztatása szerint egyikük, Luc Goursolas szabadúszó fotós össze is csapott a biztonsági őrökkel, a történtekre persze mindkét fél másként emlékszik.

Folyt a vér

A fotós elmondása szerint eltörte, majd megharapta a biztonsági őr ujját, mire az a walkie-talkie-val püfölni kezdte, végül többen megrugdosták, a fején keletkezett sebet például három öltéssel kellett összevarrni. "Ömlött belőlem a vér. Rájuk vetettem magamat, összevéreztem őket és azt kiabáltam, hogy HIV-pozitív vagyok, hogy végre hagyják abba a verekedést" - mondta Luc Goursolas az AP hírügynökségnek. Tony Webb, a Jolie-Pitt birtok ház biztonsági igazgatója szerint viszont tagadja, hogy az őrök megverték volna Goursolas-t, aki szerinte vérszemet kapott.

Tony Webb elmondta, a Jolie-Pitt házaspár a történtek után azt fontolgatja, hogy elköltözik Franciaországból, mert a helyi hatóságok nem veszik elég komolyan az ügyet. Jolie-ék állítólag éppen azért költöztek Franciaországba, mert az ottani törvények szigorúbban védik a magánszférát, ám most azt fontolgatják, tovább állnak. "Ha még egyszer előfordul ehhez hasonló eset, akkor kétségtelen, hogy el kell költözniük, olyan helyre, ahol a törvények szigorúbban védik a privátszférát" - nyilatkozta Tony Webb.

A fotós és Pitték személyzete abban sem jut közös nevezőre, hogy hol történt az incidens: Webb szerint Goursolas már magánterületen belül ólálkodott, a fotós viszont úgy emlékszik, hogy a birtokot körülvevő erdőben kapták el. "Az erdő mindenkié" - mondta a fotós, aki operatőr kollégájával, terepszínű ruhában, kamerákkal és fényképezőgépekkel járta az erdőt; valószínűleg csak kirándulni indultak. A lesifotósok nem készítettek felvételeket, de Webb szerint a paparazzókat a háztól körülbelül 500 méterre, egy hegy tetején fülelték le, ahonnan minden bizonnyal a házaspárról korábban megjelent lesifotókat készítették.

Luc Goursolas az összecsapás után

Goursolas egyébként azt állítja, Pittel is beszélt: "Azt mondta nekem, hogy gonosz dolgot csinálok. Elmondta, hogy elege van abból, hogy folyamatosan zaklatják a saját birtokán, majd hozzátette: Ha harcot akarsz, hát legyen harc!"

A francia rendőrség szóvivője, Olivia Poupot elmondta, mindkét fél panaszt tett a rendőrségen, egy bíró dönti el, hogy lesz-e folytatása az ügynek. A birtok biztonsági alkalmazottai négy napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek."Minket nem érdekelnek ezek a problémák. A celebpárról képeket készítő lesifotós eseténél sokkal fontosabb ügyekkel foglalkozunk" - mondta a rendőrségi szóvivő, aki hozzátette, ez volt az első atrocitás, amely az amerikai házaspárt érte, mióta Franciaországba költöztek.

Túl messzire mentek

Halle Berry-nek szintén meggyűlt a baja a lesifotósokkal. A színésznőről és négyhónapos kislányáról ugyanis több helyen megjelentek olyan fotók, amelyek Berry kertjében, vagyis magánterületen készültek.

"A lesifotósok túl messzire mentek. Én régóta tisztában vagyok vele, hogy azzal a döntéssel, hogy színésznő lettem, egyúttal közszereplőnek is számítok, de a kisbabám még nem hozta meg ezt a döntést. És amíg ő nem dönt erről, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy megóvjam a nyilvánosságtól" - áll Berry közleményében.

A fotók miatt Berry ügyvéde, Evan Spiegel feljelentést is tett, írja az AP. "Súlyos birtokháborításról van szó" - nyilatkozta. A birtokháborítás pedig a kaliforniai törvények értelmében jogsértésnek bizonyul, írja a BBC.

Halle Berry védi kislányát

A képeket terjesztő Fame Pictures ügynökség nem kommentálta a híreket, a képeket közlő In Touch Weekly és Life&Style Weekly magazin képviselője annyit mondott, a magazinok jóhiszeműen jártak el: "Egy engedéllyel rendelkező fotóügynökségtől vásároltuk a képeket, a magazinok nem voltak tisztában azzal, hogy a képek jogsértő körülmények között készültek".

Egyébként a BBC szerint Los Angelesben hamarosan összeül egy akciócsoport, hogy megvitassák az utóbbi időkben egyre eldurvulni látszó paparazzo-helyzetet. Nemrég a Matthew McConaughey-t szörfözés közben fotózó lesifotósokat verték meg szörfösök egy malibui strandon. Az összecsapást videón is megörökítették. A Reuters szerint a helyi sportolók azóta kibékültek a fotósokkal, és virágcsokrot adtak át a sztárokat zaklató fotósoknak.

A helyzet fokozódik

A malibui incidens óta több lesifotós is úgy nyilatkozott, véleményük szerint az amerikai alkotmány első kiegészítésében rögzített szólás-, és sajtószabadság rájuk is vonatkozik

"A paparazzókat éppúgy védi az első Kiegészítés, mint bármelyikünket" - nyilatkozta Lucy Dalglish, a virginiai Reporters Committee for Freedom of the Press nevű újságíró-szervezet elnöke.

Matthew McConaughey-ért kiálltak a malibui szörfösök

Ennek ellenére Malibuban mégis lépéseket terveznek a helyzet megoldására. Például megadóztatnák a paparazzó-képeket és paparazzó-mentes zónákat alakítanának ki a város frekventált területein, vagy engedélyekhez kötnék a fotózást. Malibu képviselőtestületének elnöke támogatná a korlátozásokat, a program kidolgozásához Kenneth Star sztárügyvéd segítségét kérik, aki a Bill Clinton-Monica Lewsinsky botrány ügyészeként lett híres. Los Angelesben a városi képviselőtestület elnöke, Dennis Zine szintén jogi lépéseket fontolgat a kaotikus jogi helyzet megoldására. "A jelenlegi jogszabályok alkalmazhatatlanok. A most is kaotikus helyzet csak egyre rosszabb lesz" - mondta.

"Az emberek a hírességeket kócosan, spagettiszószos pólóban, elhízva akarják látni, nem pedig több órás készülődés után a vörös szőnyegen pózolva" - mondta a Reutersnek Brad Elterman, a Los Angelesi- Buzz Foto ügynökség társtulajdonosa. A paparazzók, akik akár 80 milliót is kereshetnek egy exkluzív fotóval, főleg Amerikában kaszálhatnak sokat, mert Európában a magánszférát sokkal szigorúbban védik a jogszabályok. Elterman a paparazzó-szakmát egyébként a Reutersnek a maffiához hasonlította: "Ha egyszer elkezdted, sosem tudsz kiszállni".