horoszkóp

Paparazzi-pénzek: évi 80 millióért ülnek a fán

2008.05.11. 11:05
A legjobb paparazzik évente 80 millió forintot keresnek, ezért megnéztünk, mi kell ahhoz, hogy mi is milliókat kereshessünk akár egyetlen fotóval. Magyarországon a szakma "jóban van" a celebekkel.

Egy hivatásos paparazzi átlagosan 100-150 ezer dollárt (15-24 millió forint) visz haza évente, míg a legjobbak és legszerencsésebbek megkereshetnek akár évi 500 ezer dollárt (80 millió forint) is, legalábbis a Forbes magazin és az E! Online internetes oldal adatai szerint.

A pletykára éhes tömeget kiszolgáló lesifotósok fontosságát külföldön immár a sztárok sem kérdőjelezik meg, sőt az is gyakori, hogy saját maguk gondoskodnak az őket követő fotósokról.

Amitől eladható egy fotó

Jelenleg a legjobban Angelina Jolie, Brad Pitt és Britney Spears képeiből lehet profitálni, de néhány szerencsés pillanat megörökítése is jól fizethet. A mrpaparazzi.com kezdő paparazziknak ad tanácsot, arról, hogy milyen is az eladható fotó.

Az igazán értékes képek jó minőségűek, nagy felbontásúak, és nem árt, ha van valami sztori is mögötte, például egy sztár lebukása legújabb partnerével. A People magazinnak például az első közös kép Kate Hudsonról és Owen Wilsonról 100 ezer dollárt (16 millió forint) is megért.

A két legfontosabb célpont

A paparazzik nem átlagemberek

Az askmen.com internetes férfimagazin szerint ha valaki igazán sikeres paparazzi akar lenni, már-már egy szuperhős képességeivel kell rendelkeznie. Fontos a kitartás, a találékonyság, a tűrőképesség, olykor a jó képért például fára kell másznia, és az sem árt, ha van pénze egy paparazzinak, hiszen ha a helyzet úgy hozza egy lesifotósnak bármikor motort, helikoptert, yachtot kell bérelnie.

Fontos az is, hogy rendelkezzen egy saját, széleskörű információs hálózattal, hiszen a legjobb tippek a kidobóktól, a testőröktől vagy akár a sztárok fodrászától jöhetnek.

Mel Bouzad paparazzi is Matt Damon feleségének a fodrászától kapott tipp alapján fotózta le Ben Afflecket és Jennifer Lopezt, jóval a szakításuk után, és ez a kép 150 ezer dollárt (24 millió forint) hozott számára.

A lesifotósok hatalma

A sztárok, annak ellenére, hogy zavarják őket a lesifotósok, már kénytelenek voltak belátni azok hatalmát. Amikor Diana hercegnő halála után George Clooney számos kritikával illette a lesifotósokat, azok úgy "álltak bosszút", hogy az 1997-es The Peacemaker című filmjének bemutatóján készült fotókat egyszerűen nem voltak hajlandóak publikálni.

Clooney ebből szerencsésen kikeveredett, de Sharon Stone nem járt ilyen jól. Miután a színésznő törvényt szeretett volna a celebekre vadászó fotósok ellen, azok igen csak rossz fényben tüntették fel a sztárt. Ekkor jelentek meg azok a botrányos képek, amelyeken jól látható, hogy Stone éppen ebédel, miközben az örökbe fogadott gyereke a kocsijában aludt.

Itthon jóban kell lenni a sztárokkal

Magyarországon egyelőre még nem beszélhetünk a paparazzik jelenlétéről. Szigeti Tamás, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotószakosztályának vezetőségi tagja, képszerkesztő véleménye szerint hazánkban létezik egy ki nem mondott megállapodás, ami szerint "jóban kell lenni" a sztárokkal.

A bulvárlapok és a sztárok is tisztában vannak vele, hogy egymásból élnek, ezért kölcsönösen békén hagyják egymást - jegyezte meg Szigeti, aki hozzátette: - Jelenleg itthon még az anyagi háttér sincsen meg, holott külföldön már meg tud élni egy paparazzi az eladott képeiből. Másrészt nincsenek pontos jogszabályok arról, hogy a közszereplést vállaló személyek mely adataik nyilvánosságra kerülését kötelesek tűrni, és hogy hol kezdődik a nyilvánosságtól elzárt magánéletük, ezért a bulvárlapok nem is mernek annyit kockáztatni - mondta a képszerkesztő.

Sztárpillanatok, amiket mindenki látni szeretne

A Forbes magazin megkérdezett néhány amerikai topmagazint, hogy melyik lenne álmaik fotója, természetesen a pénz és a realitás nem számított.

Az álomfotón Angelina Jolie és Brad Pitt éppen az oltár felé tartana, miközben Jolie az újszülött ikreit a kezében tartja. Shiloh és Zahara mellettük menne, mint koszorúslány Maddox és Pax, pedig mögöttük vinné a gyűrűket.

A kép kissé hihetetlen, de ezért a fényképért biztosan dollármilliókat fizetne bármelyik pletykalap. A felsorolásban esküvői képek és babafotók is szerepelnek, de arra a pillanatra is sokan kíváncsiak lennének, amikor Jennifer Aniston és Angelina Jolie először találkozik, miközben ott áll mellettük Brad Pitt.