Paris Hilton legféltettebb titka, hogy a lába 43-as, ezért is hord szupermagassarkú cipőt. A cuki és hot örökösnő szinte sosem iszik alkoholt, csak vitamin watert, érthetetlen, hogyan is kerül nemsokára börtönbe. A legbizarrabb kortárs médiaszemély önéletrajzi könyvét elemeztük.

Paris Hilton Egy örökösnő vallomásai – csajos-cserfes kukucs a mísz póz mögé című könyv nem szolgál megdönthetetlen bizonyítékokkal arra nézve, hogy Paris Hilton létezik.

Bárgyú, szalmaszőke örökösnő születik

Nem én lehetek az egyetlen, aki úgy képzeli, évekkel ezelőtt egy friss diplomás, bostoni kultúrantropólógus – legyen a neve mondjuk Cathy Ann Gray – felkeresett egy cinikus, ötvenes valóságshow-producert – a neve mondjuk Irving Zaneckis – és segítséget kért tőle élete nagy terepmunkájához. Zaneckist percekig a nevetés rázta fekete, görgős bőrfoteljében, majd egykori kreatív csapatáért küldött, hogy a répafarmeros Cathy Annt bárgyú, szalmaszőke örökösnővé alakítsák.

A fiatal antropológusnő rózsaszín koktélruhában már úton volt a Hilton család tulajdonában álló New York-i Waldorf Astoria felé, amikor Zaneckis megkérte forgatókönyvíróját, hogy mielőtt gondoskodik a lány médiamegjelenéseiről, tanulmányozza az André Breton vezette szürrealista írók munkásságát. A kiszemelt terep, a Hilton család nyilván valódi, bár különös, hogy amerikai létükre nincs magyar rokonuk, kivéve, hogy Conrad nagyapa feleségül vette Gábor Zsazsát.

43-as a lába, a haja meg göndör

Nézzen bele a könyvbe

Ha van esély arra, hogy Paris Hilton karaktere így született, és ezt a művet Cathy Ann írta, akkor egyedülálló kiadvány. A könyv olyannyira ironikus, hogy már a címben megjelenő vallomás szót sem érdemes szó szerint értelmezni. Paris Hilton mindössze két, féltett titkáról rántja le a leplet. Az egyik, hogy 43-as a lába, a másik pedig, hogy valójában hullámos a haja, amit kénytelen kiegyenesíteni, mert nem akar úgy kinézni, mint Shirley Temple.

Paris világképe különös. Úgy tartja, két embertípus létezik: az örökösnő, és az átlagember. Ez utóbbival csak érintőlegesen foglalkozik, mint szomorú ellenpéldával, a könyve nagy részben azt tárgyalja, hogyan váljunk örökösnővé, és hogyan gazdálkodjunk okosan nevünkkel. Először is „Szüless a megfelelő családba!” Paris szerint egy vérbeli örökösnő a születése előtt megválaszthatja a leendő családját, bővebben azonban nem szól a reinkarnációról. A következő pontokban arról van szó, hogy válasszunk hatalmas testőrt, és gondoskodjunk a csokibarna bőrszínről, ha azt akarjuk, komolyan vegyenek.

A férfiak szeretnek félni a nőktől

Érdekesek lehetnének Paris fiúzási szokásai, de még a képaláírásokban sem nevezi meg a maga mellett látható „szívdöglesztő pasikat.” Ismerkedési tippjei legfeljebb azoknak jelenthetnek újdonságot, akik még nem töltötték be a tizenharmadik évüket, vagy akik nem úgy gondolják, hogy a férfiak az olyan nőket szeretik, akiktől félhetnek. Paris fontosnak tartja, hogy egy örökösnő titokzatos legyen, de a könyvben található több száz fotó mindegyikén üres tekintettel mosolyog, ami nem sejteti, hogy bármiféle titkot rejtene.

A külföldi bulvárpletykákban járatos emberek nem hiszik majd el, hogy Britney és Lindsay barátnője nagyon ritkán fogyaszt alkoholt bulikon, és a jó hangulatáért a leginkább a „vitamin water” gondoskodik. A vallomások alapján nehéz összerakni a képet, hogyan kerülhetett az örökösnő szervezetébe olyan mennyiségű vitamin water, hogy először is elvegyék a jogosítványát, másodszor próbaidőben lekapcsolják, és félszer 45 napos börtönbüntetésre ítéljék.

Európa Franciaország

A vallomások szó jelentését gazdagítja az is, hogy Paris Hilton sajátos reklámkiadványt jelentetett meg, amelyben érthető módon a Hétköznapi munkáim című fejezet a legrövidebb. Megtudhatjuk viszont, hogy az örökösnő kedvenc szórakozóhelyén, a Los Angeles-i Ivyban egy csodás vacsora kétszáz dollárba kerül, és Diane von Fürstenbergtől kezdve a legmenőbb divattervezők neveit is megismerhetjük. Már tudjuk, melyik államokbeli fodrász varrja a legjobb póthajat, és hogy „szupermagassarkú” cipőt kevés divatház készít, de YSL igen. Paris számára Európa Franciaország, és Ázsia Japán.

A könyv a cuki, a hot, és az undi szavak halmozása mellett terpeszkedő kifejezésektől is hemzseg. Ezekhez sejthetően nem a fordító, Steiner Kristóf ragaszkodott, inkább a szerző kedvelheti a barokkos dagályt a szövegeiben. Paris praktikáira érdemes még kitérni, legalábbis a tizenévesek számára hasznosak lehetnek. Ha nem jutsz el a Sundance fesztiválra, ahol a legjobb filmes bulik vannak, akkor is legyél menő. Például viselj diadémet a fejeden, és sose vegyél fekete cipőt fehér ruhához.